9 martie, 2016

Anca_Dragu_PaliuPrincipala sursă a deficitului comercial o reprezintă investițiile, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, joi, la lansarea Raportului de țară al României în cadrul Semestrului European. Anca Dragu a arătat că în ultimii doi ani, importurile de bunuri de capital au fost superioare celor de bunuri de consum ca urmare a măsurilor de relaxare fiscală.

”În ceea ce privește evoluția importurilor de bunuri de consum și de capital, constatăm că la nivelul lui 2014 și 2015 importurile de bunuri de consum au avut o evoluție inferioară importurilor de bunuri de capital, ceea ce arată că principala sursă a deficitului comercial sunt investițiile: investițiile străine directe, dar și investițiile din fonduri europene. Din 2014 s-au luat măsuri succesive de relaxare fiscală. Practic, aceste măsuri au dus la acumularea investițiilor, avem un ritm de creștere a importurilor de bunuri de capital superior ritmului de creștere al bunurilor de consum”, a declarat ministrul Finanțelor.

Ea a precizat totodată că România a înregistrat progrese și în ceea ce privește creșterea exporturilor de înaltă și medie tehnologie.


”România și-a îmbunătățit structura importurilor astfel încât ponderea exporturilor de înaltă și medie tehnologie a crescut de la 49% în 2010, la 59% în 2015. Creșterea nu este una spectaculoasă, dar important este trendul și importante sunt politicile pe care în continuare le luăm pentru stimularea acestui trend”, a spus Anca Dragu.

Ministrul Finanțelor a subliniat totodată că România se află pe primele locuri la nivel european în ceea ce privește ponderea investițiilor publice în PIB, dar și că necesarul de investiții al României este mult mai ridicat decât al altor state.

”Rata de investiții în 2015 a fost totuși una dintre cele mai ridicate la nivel european, peste media UE ceea ce conferă sustenabilitate acestui proces și repet, această rată ridicată vine dintr-un dinamism al sectorului privat, mai puțin din componenta publică”, a declarat ea.

Anca Dragu a precizat că investițiile în infrastructură au fost ineficiente și insuficiente, ceea ce denotă o capacitata instituțională redusă.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: