20 noiembrie, 2021

Piețele financiare din Europa Centrală și de Est (CEE), în mod obișnuit predictibile, sunt deosebit de dinamice în ultima perioadă, regiunea confruntându-se cu cele mai diversificate riscuri economice și geopolitice din ultimele decenii, se arată într-o analiză Reuters, care avertizează că investitorii internaționali au pus lupa pe regiune, analizând cu atenție evoluțiile.

Uniunea Europeană se confruntă cu o criză a migranților la frontierele estice despre care susține că este alimentată de Belarus. Totodată, tensiunile dintre Ucraina și Rusia s-au inflamat din nou, executivul european pare blocat într-o dispută privind statul de drept cu Polonia și Ungaria, iar România nu are guvern, notează jurnaliștii străini.

Administratorii de active au privit mereu regiunea drept un fel de hibrid: parțial un satelit al zonei euro, cu dobânzi aproape la fel de mici și, în același timp, o regiune nu pe deplin în afara orbitei Rusiei, în special la periferie.


Forintul ungar, zlotul polonez, leul românesc, rubla rusească și rubla din Belarus sunt cinci dintre cele opt monede cu cele mai slabe performanțe pe plan global luna aceasta, iar piețele bursiere din Europa de Est au cea mai slabă evoluție de peste un an.

Șirul lung de crize din regiune

Bondurile guvernamentale au avut de suferit din cauza creșterii inflației care a afectat veniturile pe termen lung pe care le pot acestea oferi investitorilor. Obligațiunile din Polonia, Ungaria și România au acum printre cele mai mari „dobânzi negative” din lume.

„Bine ați revenit pe piețele emergente”, este titlul unui raport al JPMorgan referitor la sporirea presiunilor în regiune, după ani de calm relativ.

Mii de migranți încearcă de luni de zile să ajungă în Uniunea Europeană dinspre Belarus. Situația a degenerat în ultimele săptămâni, iar mai multe mii de persoane au rămas blocate la frontiera polonezo-belarusă, provocând tensiuni importante între Minsk, susținut de Moscova, și Bruxelles. Europenii acuză regimul președintelui belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat acest aflux de migranți – majoritatea provenind din Orientul Mijlociu – eliberându-le vize, ca să se răzbune pentru sancțiunile occidentale.

Criza guvernamentală din România, pe lista marilor instabilități din regiune


România încă încearcă să încropească un guvern, în timp ce apelurile la separatism din Bosnia reprezintă un avertisment al revenirii conflictelor etnice în Balcani.

Deși tensiunile geopolitice au dominat știrile, analistul Manik Narain de la UBS avertizează asupra deteriorării semnificative a fundamentelor economice din Europa Centrală și de Est.

Creșterea importurilor și problemele din lanțurile de aprovizionare în sectoare cheie de export, cum ar fi producția auto, vor duce probabil în Polonia la primul deficit al balanței comerciale din 2012. Disputa îndelungată cu Bruxellesul ar putea fi costisitoare, dacă nu va fi rezolvată, a declarat Narain.

Deprecierea monedelor și creșterea costurilor de împrumut, un scenariu aproape cert

JPMorgan estimează că deteriorarea pozițiilor conturilor curente va determina adâncirea deficitelor în Polonia, Cehia și Ungaria, ceea ce ar duce la deprecierea suplimentară a monedelor și, coroborată cu creșterea prețului la gaze cu 300% anul acesta, ar alimenta inflația și ar forța băncile centrale să majoreze în continuare dobânzile.

Orice deteriorare suplimentară a deficitului de cont curent cu un procent din PIB va presupune o creștere a ratelor de referință cu 50 de puncte de bază în plus față de se estima anterior, reiese din calculele băncii americane.

Costurile de împrumut ar trebui, de asemenea, să crească. În prezent, inflația în cele trei mari economii din CEE – Polonia, Cehia și Ungaria – este în medie de aproximativ 6,5%. Dacă se stabilizează între 3% și 5%, randamentele obligațiunilor pe 10 ani în regiune ar putea urca în intervalul 3,9%-5,2%, peste media ultimilor ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: