19 decembrie, 2019

Certificare anti-mită, apare pe site-ul Universității

Perchezițiile DIICOT în dosarul licențelor eliberate de Universitatea Spiru Haret fără ca beneficiarii să fi urmat măcar un curs oficializează acuzații pe care presa le-a adus încă din primii ani de funcționare a acesteia. Deocamdată, prorectorul a fost reținut, alături de alte 5 persoane.

Până la catușe, însă, vreme de zeci de ani s-a construit o realitate la care a contribuit toată lumea: de la periferia Educației și până în vârful clasei politice.

Spiru Haret s-a bucurat însă în permanență de protecția politicienilor și a unor persoane din poliție și justiție, mai ales că mulți dintre ei și-au obținut la Spiru Haret, pe metoda investigată acum de DIICOT, licențele ce le-au permis poziții înalte în statul român.

(Citiți și: ”Fraudă universitară de proporţii la “Spiru Haret”)

Acuzațiile aduse de DIICOT

  • Procurorii DIICOT au suspiciuni privind fapte de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals în legătură cu unul din prorectorii universităţii. În afacere ar fi implicaţi secretarii din cadrul unor facultăţi, ar fi dezvăluit unor studenţi sau masteranzi subiectele la examenele organizate la diverse materii sau examene de licenţă sau master.
  • Pe parcursul anchetei au rezultat date care atestă că astfel de activități infracționale sunt derulate în cadrul universității de foarte mulți ani (cel puțin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licență cât şi a examenelor obișnuite aferente anilor universitari, existând situații când studenții, viitori licențiați, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susținerea examenelor la materiile și disciplinele respectivelor facultăți.

Eugen Nicolicea, fost președinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților – studii de Drept la Spiru Haret


Eugen Nicolicea a deținut, între ianuarie 2017 și octombrie 2018, funcția de președinte al Comisiei juridice și pentru imunități din Camera Deputaților și a fost membru, foarte activ, al Comisiei parlamentare speciale care a modificat legile Justiției și codurile penale. Modificări asupra criticate de Comisia Europeană, Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) și Comisia de la Veneția, pentru că au fost elaborate astfel încât să apere exclusiv drepturile infractorilor, în detrimentul victimelor și a sistemului judiciar, și pentru că limitează independența magistraților.

(Citiți și: ”România doctoratelor: Sinistrul avânt și spectaculoasa cădere a unei industrii business to business între politicieni și universități”)

Deputatul a absolvit Facultatea de Drept a Spiru Haret, programul Învățământ la Distanță, la peste 50 de ani și exact în perioada în care universitatea risca să piardă acest departament, iar mii de studenți și absolvenți, printre care și Eugen Nicolicea, să rămână fără diplome.

Scandalul din 2009 și deznodământul: Parlamentul și Guvernul Ponta salvează Spiru Haret

Eugen Nicolicea este parlamentar din 1992, iar în 2009, când fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu a interzis eliberarea licențelor de la programul ID al Spiru Haret, era student al filialei din Drobeta Turnu Severin a acestei universități.

Instituția funcționa ilegal, pentru că nu avea acreditare și nici măcar autorizarea provizorie, astfel încât nu putea elibera diplome de licență.


Pentru a le oferi totuși o șansă de absolvire, în Parlament a fost depus un proiect ce îi obliga pe studenții Spiru Haret să susțină câteva examene și să dea licența la o facultate acreditată, într-o perioadă de cinci ani. Proiectul a fost respins, însă.

Situația a fost lăsată să urmeze un curs nefiresc, mii de studenți au dat în judecată Ministerul Educației, iar soluția, previzibilă, a fost emiterea în 2015 a unei OUG, de către Cabinetul Victor Ponta, prin care studiile erau recunoscute fără niciun filtru. Motivul – statul a permis şcolarizarea lor, deşi calitatea studiilor nu a fost atestată și se bănuiau practici similare celor investigate acum de DIICOT.

Alți demnitari și înalți funcționari cu patalama Spiru Haret

Marius Budăi, fost minsitru al Muncii într-unul dintre numeroasele formule al Guvernului Viorica Dăncilă – a absolvit facultatea de management financiar Contabil a facultății Spiru Haret, tot în perioada în care risca să rămână fără licență.

Natalia Intotero (PSD), fost ministru pentru Românii de Pretutindeni (a absolvit în 2007 Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene a Universității Spiru Haret).

Deputatul ALDE Daniel Olteanu, intrat în Parlament, în 2016, pe lista PNL – a urmat, între 2006 și 2009 cursurile Facultății de Sociologie ale Universității Spiru Haret.

Octavian Goga, deputat PMP afiliat ulterior PSD – a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare, în septembrie 2018, pentru săvârşirea infracţiunilor de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi conducere fără permis. Cu toate acestea, și-a pierdut mandatul de parlamentar abia în octombrie 2019, întrucât majoritatea PSD – ALDE a evitat discutarea situației acestuia pentru a beneficia de votul său.

Cătălin Dumitru Toma – senator PNL, absolvent al Facultății de Limba și Literatură Română, Spiru Haret București, conform blogului personal.

Alina Teiș (foto stânga)– deputat PSD, este membră a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. 

A absolvit în 2010 Facultatea de Limba și Literatură Română, Spiru Haret , iar în 2012 era eja numită director adjunct al Colegiului Național Pedagogic ”Ștefan Odobleja” , din Drobeta Turnu Severin, iar în 2014 – director plin.

Fostul ministru Ecaterina Andronescu declara anul acesta că o treime din cadrele didactice din preuniversitar sunt absolvenți ai Învățământului la Distanță și trebuie să meargă urgent să se recalifice.

(Citiți și: „”Departe de carte”: 85.000 de profesori (o treime din cadrele didactice) sunt absolvenți ai Învățământului la Distanță”)

Adriana Cotelnumită la intervenția lui Darius Vîlcov președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a absolvit, în 2008, Facultatea de management financiar-contabil din cadrul Universității Spiru Haret Craiova. Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea a numit-o apoi manager la Spitalul Fundeni, de unde a fost demisă de premierul Ludovic Orban.

Spiru Haret și în echipa de la Cotroceni

Simona – Livia Maftei este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Spiru Haret București. Lucrează din anul 2015 la Administrația Prezidențială, a fost conilier și acum este având funcția de consilier și, ulterior, cea de director.

Simona-Livia Maftei a fost numită în 2017 Consilier de Stat în Cabinetul Președintelui.

Deputatul Titus – Mircea Dobre

Deputatul Mircea Titus Dobre (foto), fost ministru al Turismului în Guvernele Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, a absolvit între 1997 și 2001 Facultatea de management financiar Contabil.

În privința Universității, lucrurile sunt neclare, întrucât:

în CV-ul de pe site-ul Ministerului Turismului apare Universitatea Constantin Brâncuși (din Tg. Jiu, instituție înființată de fostul baron local PSD Nicolae Mischie)

În CV-ul postat la Camera Deputaților, facultatea respectivă era a Universității Spiru Haret București:

Mircea Titus Dobre a fost deputat PSD, dar a trecut la Pro România și, din septembrie 2019, este vicelider al grupului parlamentar al acestei formațiuni.

Mircea Titus Dobre spune că el a absolvit Facultatea de management financiar la ”Spiru Haret”, dar licența și-a dat-o la o universitate de stat acreditată, lucru care îi certifică expertiza obținută în facultate. 

Facultatea de Drept, preferata politicienilor

Pe la Universitatea Spiru Haret au trecut și demnitari care aveau deja o diplomă de la o facultate de stat, dar care au considerat că o licență în Drept constituie atuu de promovare.

Printre politicienii care au urmat acest traseu via Spiru Haret se numără fostul ministru al Finanțelor Darius Vîlcov, care a absolvit în 1990 ASE București. În 2004, a obținut și o diplomă a Facultății de Drept de la Spiru Haret, Bucureşti.

Petru Gabriel Vlase, director SIE și fost deputat PSD, a finalizat în 1996 Politehnica București, dar a obținut în 2005 și o diplomă a Facultății de Drept, Universitatea Spiru Haret, Bucureşti.

Facultatea de Drept nu este menționată în CV de la Camera Deputaților, ci doar în CV-ul de pe blogul personal:

Și în CV-urile lui Gabriel Vlase figurează câteva neconcordanțe.

Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii l-a absolvit în 2005, conform CV-ului de pe blogul personal, și în 2006, potrivit CV-ului de la Camera Deputaților (unde nu este menționată vreo diplomă de la Spiru Haret):

Spiru Haret, sursă de venituri suplimentare sau modalitate de promovare în ierarhia academică

La Spiru Haret au predat, printre alții, și mai mulți politicieni, dintre care amintim:

  • senatorul PSD Nicolae Șerban
  • actualul președinte al CCR, Valer Dorneanu
  • fostul deputat Aurel Vainer, din grupul minorităților (a fost profesor Asociat la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Finanţe şi contabilitate – Câmpulung Muscel)
  • europarlamentarul Claudiu Manda, după ce și-a luat doctoratul în Management (la Universitatea Valahia, din Târgovişte)
  • Dan Radu Rușanu, fost parlamentar PNL și fost președinte ASF. A fost acuzat de fapte de corupție, dar instanța l-a achitat definitiv anul acesta. Ministerul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, acuza că politicianul a fost făcut în mod ilegal profesor universitar la Spiru Haret. Rușanu declara că este doar conferențiar și nu știe de ce apare la Spiru Haret ca având titlul de profesor universitar.

Un raport din 2009 al Ministerului Educației arăta că 91 de cadre universitare, dintre care 54 de conferenţiari şi 37 de profesori, au primit gradele didactice fără respectarea etapelor legale de evaluare şi de validare de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

USH nu este singura fabrică de diplome pentru politicieni

Spiru Haret nu este însă universitate particulară ale cărei standarde au fost puse în discuție și nici singura de acest fel pe care le-au absolvit politicienii români.

Ion Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD și fost vicepremier, a absolvit în 1995 Facultatea de Drept a Universității București. Ca mulți alți politicieni, a absolvit (în 2009) și cursurile de Perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale ”Securitate şi buna guvernare” ale Colegiului Național de Apărare.

Carmen Daniela Dan, fost ministru de Interne, este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității ecologie din București.

În 2000 a obținut și o diplomă de licență la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza

Fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc și senatorul Nicolae Șerban au diplomă eliberată de Universitatea Româno-Americană

Fostul premier Mihai Tudose a obținut licența, în 1995, la Facultatea de Drept, Universitatea Creștină Dimitrie cantemir București.

A obținut în 2010 titlul de doctor în Științe militare și informații, la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, dar, acuzat de plagiat, a cerut de două ori retragerea diplomei și, refuzat, anul acesta a dat statul în judecată, potrivit PressOne.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Pseudo-universitati , pseudo-specializari extraterestre : „sistem de management anti-mita” / :)) ” Securitate si buna guvernare” / Doctori in stiinte militare si informatii”,etc. Urma scapa turma, cine sau ce mai poate face ordine vreodata in toata aceasta nebunie ?! Daca dupa 30 de ani de libertate ne-am (sau ne-au) procopsit deja cu o societate-horror si cu grajdurile lui Augias in care nu se mai vede nici luminiţa de la capatul tunelului, este evident ce poate urma in urmatorii 50 de ani.S(ave). O(ur).S(ouls).Romania

  2. Cindva, cu 4- 8 clase ajungeai academician , procuror, general, ministru .
    Cum facea rau sa apari analfabet la cirma natiunii (oricare nivel) au facut si comunistii niste cursuri . Numite pentru comasati . Durata 3-6 luni (in functie de cita scoala aveai la activ. 4 sau 8 clase) . Asa aveai diploma de liceu si te trimitea partidul la o facultate . Fie si la fara frecventa ca dreptul pentru cadrele securitatii.
    Acum si dupa implementarea democratiei originale , se merge la Spiru Haret sa poti etala o diploma care are valoare imensa in Romania plagiatorilor si a impostorilor .
    Valoare zero barat cum treci granita ca nu te angajeaza cu ea nici un strain mai presus de postul de necalificat .
    Si atunci te intrebi , 30 de ani au trecut degeaba ? Boborul e anhiat sa devina „academician de renume mondial , expert in polimeri” ?
    Sau socialismul stiintific inoculat de analfabeti functionali e atit de profund incat „experta in codoi” era doar varful unui iceberg de nulitati profesionale dar gata sa etaleze orice diploma pentru a roade un os mai gras ? Chiar si dupa 30 de ani . Chiar asta a fost schimbarea ? Pura schimbare de nume , scoli dar cu acelasi rezultat ?
    Oricum cind si SRI are o academie care invarte bani si cariere pentru civili , cind si Academia Militara a mentinut catedra socialista de politruci/activisti schimband doar denumirea dar asigurand tot cariere stralucite , greu sa crezi ca cineva a dorit in tara asta o schimbare profunda . Cel mult un zugravit fatada fara sa atinga fundatia subreda dar care a facut din multi „oameni cu greutate ” .Ca in RSR.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Pseudo-universitati , pseudo-specializari extraterestre : „sistem de management anti-mita” / :)) ” Securitate si buna guvernare” / Doctori in stiinte militare si informatii”,etc. Urma scapa turma, cine sau ce mai poate face ordine vreodata in toata aceasta nebunie ?! Daca dupa 30 de ani de libertate ne-am (sau ne-au) procopsit deja cu o societate-horror si cu grajdurile lui Augias in care nu se mai vede nici luminiţa de la capatul tunelului, este evident ce poate urma in urmatorii 50 de ani.S(ave). O(ur).S(ouls).Romania

  2. Cindva, cu 4- 8 clase ajungeai academician , procuror, general, ministru .
    Cum facea rau sa apari analfabet la cirma natiunii (oricare nivel) au facut si comunistii niste cursuri . Numite pentru comasati . Durata 3-6 luni (in functie de cita scoala aveai la activ. 4 sau 8 clase) . Asa aveai diploma de liceu si te trimitea partidul la o facultate . Fie si la fara frecventa ca dreptul pentru cadrele securitatii.
    Acum si dupa implementarea democratiei originale , se merge la Spiru Haret sa poti etala o diploma care are valoare imensa in Romania plagiatorilor si a impostorilor .
    Valoare zero barat cum treci granita ca nu te angajeaza cu ea nici un strain mai presus de postul de necalificat .
    Si atunci te intrebi , 30 de ani au trecut degeaba ? Boborul e anhiat sa devina „academician de renume mondial , expert in polimeri” ?
    Sau socialismul stiintific inoculat de analfabeti functionali e atit de profund incat „experta in codoi” era doar varful unui iceberg de nulitati profesionale dar gata sa etaleze orice diploma pentru a roade un os mai gras ? Chiar si dupa 30 de ani . Chiar asta a fost schimbarea ? Pura schimbare de nume , scoli dar cu acelasi rezultat ?
    Oricum cind si SRI are o academie care invarte bani si cariere pentru civili , cind si Academia Militara a mentinut catedra socialista de politruci/activisti schimband doar denumirea dar asigurand tot cariere stralucite , greu sa crezi ca cineva a dorit in tara asta o schimbare profunda . Cel mult un zugravit fatada fara sa atinga fundatia subreda dar care a facut din multi „oameni cu greutate ” .Ca in RSR.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: