9 aprilie, 2015

ukrRebeli proruşi din estul Ucrainei au executat sumar militari ucraineni aflaţi în captivitate, acuză Amnesty International (AI), care precizează că deţine probe în acest sens, relatează joi BBC.

Crimele pe care organizația le-a documentat sunt asimilate crimelor de război, a subliniat Amnesty.

Exemplele oferite de Amnesty International

Martori au declarat pentru organizaţia de apărarea drepturilor omului că un militar ucrainean a fost împuşcat de la mică distanţă de către un comandant separatist.


Amnesty a mai anunţat că deţine înregistrări video cu alţi trei militari ţinuţi în captivitate, iar apoi morţi, la o morgă, prezentând răni la cap şi în partea superioară a corpului, provocate de gloanţe.

„Aceste acuzaţii este necesar să fie investigate prompt, complet şi imparţial, iar făptaşii judecaţi în procese corecte de către autorităţile recunoscute”, a declarat Denis Krivosheev, adjunctul directorului AI pentru Europa şi Asia Centrală.

Acuzaţiile apar după ce un comandant separatist a declarat pentru ziarul ucrainean Kyiv Post că a executat personal 15 militari ucraineni din cadrul forţelor armate naţionale după ce au fost capturaţi.

Un consilier al rebelilor a declarat anul trecut pentru BBC că separatiştii proruşi au efectuat execuţii într-o zonă aflată sub controlul insurgenţilor, cu scopul de a „împiedica haosul”.


Organizaţii nonguvernamentale cu activitate în domeniul drepturilor omului au acuzat ambele părţi aflate în conflict că au comis abuzuri.

Un raport anterior al Amnesty International, publicat în septembrie 2014, acuza părțile aflate în conflict de crime de război.

Trupele guvernamentale sunt acuzate că bombardează localităţi fără să ţină cont de existenţa civililor, iar separatiştii sunt acuzaţi că răpesc, torturează şi ucid civili, se spunea în raport.

Acelaşi document acuza Rusia că sprijină actele criminale ale separatiştilor.

Un armistiţiu fragil se află în vigoare în estul Ucrainei începând din februarie 2015.

Peste 6.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea războiului între separatişti proruşi şi forţele armate naţionale ucrainene în estul Ucrainei, în urmă cu un an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: