7 aprilie, 2024

Președintele Parlamentului slovac, Peter Pellegrini, l-a învins în al doilea tur de scrutin ale alegerilor prezidențiale desfășurate sâmbătă, pe diplomatul de carieră pro-european Ivan Korčok , dând coaliției de guvernământ condusă de premierului Robert Fico controlul total asupra puterilor executive și legislative de la Bratislava, scrie Politico.

Victoria lui Peter Pellegrini în alegerile prezidențiale oferă coaliției de guvernământ (stânga naționalistă) controlul total asupra puterilor executive și legislative în Slovacia.

După numărarea a 99,9% din buletinele de vot, Pellegrini era cotat cu 53% din voturi, în timp ce Korčok cu doar cu 47%.


 „Această victorie este o justificare enormă pentru mine”, a spus Pellegrini.

Korčok și-a recunoscut înfrângerea sâmbătă seara, spunând: „Sunt dezamăgit și trist, ca să fiu sincer, dar ca sportiv trebuie să respect rezultatul”. Totodată, el a denunţat tacticile agresive din timpul campaniei folosite de oamenii lui Pellegrini.

În Slovacia, președintele are puteri limitate, care includ numirea ambasadorilor, reîntoarcerea legilor în parlament, acordarea de amnistii și numiri de magistrați.

Dar campania dură dusă de Pellegrini și susținătorii săi a demonstrat importanța pe care guvernul de coaliție condus de Fico – care include partidul Hlas (Vocea) din care face parte Pellegrini – a acordat-o controlului președinției, precum și restului puterii executive.

Teme populiste de campanie, poziția față de Rusia – pe agenda electorală


După ce Korčok l-a învins cu cinci puncte procentuale în primul tur al alegerilor în urmă cu două săptămâni, Pellegrini a promis pe 24 martie că „își va menține decența” și „nu se va coborî la tactici agresive” înaintea turului de sâmbătă.

Dar după doar două zile, Robert Fico l-a denunțat pe Korčok drept „un ațâțător care sprijină fără ezitare tot ceea ce îi spune Occidentul, inclusiv atragerea Slovaciei în războiul [Rusia-Ucraina]”.

Korčok, care a fost anterior ministru de externe al Slovaciei, precum și reprezentant permanent al țării la UE, a declarat că de fapt guvernul și majoritatea parlamentară a lui Fico, nu președintele, au puterea de a declara război conform constituției țării.

Korčok, susținut de opoziție, a spus că nu vede niciun motiv să trimită militari slovaci să lupte în Ucraina vecină, dar a adăugat că sprijină Kievul în războiul său împotriva forțelor ruse invadatoare, deoarece „securitatea Ucrainei întărește propria noastră securitate… Este clar că dacă Ucraina pierde războiul, atunci conflictul va fi mult mai aproape de granița noastră.”

Apoi a fost rândul lui Erik Tomáš, ministrul afacerilor sociale și membru al partidului lui Pellegrini, care a declarat la o conferință de presă din 27 martie: „Vreau să spun oamenilor, pensionarilor și tuturor categoriilor defavorizate că, dacă Korčok devine președinte și acest guvern cade, vor pierde toate beneficiile sociale.”

Tomáš nu a explicat cum ar putea Korčok să provoace căderea guvernului sau ce putere avea președinția asupra ajutoarelor sociale, care sunt aprobate de ministerul condus de Tomáš.

Vorbind la aceeași conferință de presă, Pellegrini a readus în discuție pandemia de Covid-19, din timpul guvernului anterior (2020-2023) în care Korčok a fost ministru de externe. Referindu-se tot la pensionari, Pellegrini a spus că „în perioada pandemiei au fost închiși acasă … le-au fost înghețate pensiile minime, cu care abia se poat supraviețui, și de câțiva ani nu le-au mărit nici măcar cu un ban”.

Tomáš a anunțat apoi o plată unică de 300 de euro pentru fiecare pensionar „ca despăgubire pentru toate aceste daune”, precum și un bonus la pensie de Crăciun de 600 de euro.

Ministrul Apărării, Robert Kaliňák, a anunțat pe 28 martie că aproximativ 20.000 de soldați slovaci și angajați ai Ministerului Apărării vor primi o primă de primăvară de 500 de euro. Pentru a nu fi mai prejos, ministrul de Interne Matúš Šutaj Eštok – de asemenea membru al partidului Hlas al lui Pellegrini – a anunțat pe rețelele de socializare că aproape 24.000 de polițiști și pompieri vor primi o primă de 500 de euro.

„Cu siguranță acest lucru s-a întâmplat chiar înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pentru că au atât de mult respect pentru serviciile noastre armate”, a spus ironic Juraj Krupa, deputat al partidului de opoziție Libertate și Solidaritate (SaS). „Cu siguranță nu are nimic de-a face cu mita electorală”.

Pe 5 aprilie, cu o zi înainte de votul final, membrii partidului lui Pellegrini au împărțit fotografii falsificate cu o femeie în vârstă care îmbrățișează un bărbat în haine militare, cu explicația: „Ieșiți și votați. Nu lăsați fiii și nepoții slovacilor să moară în război.”

Bloggerul Jakub Goda a semnalat că în imaginea originală din 2022, soldatul purta pe umăr steagul ucrainean albastru și galben (adică nu slovac), care a fost șters în fotografie.

„Acum vedem că cineva poate câștiga președinția fără a conduce o campanie transparentă”, a spus Korčok sâmbătă seara. „Am văzut că președinția poate fi câștigată de cineva care răspândește ură și aprinde [pasiunile alegătorilor] și își acuză adversarul că este un adept al războiului.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: