26 iunie, 2016

pablo iglesias podemos
Pablo Iglesias, liderul Podemos

UPDATE: PP și-a declarat vitoria, rezultatele diferă de exit poll-uri:

PP – 33% (137 de locuri în parlament, cu 15 mai multe decât în decembrie)

PSOE – socialiștii rămân pe locul doi, cu 85 de locuri de locuri (5 mai puține, comparativ cu 2015)


Podemos rămâne pe locul 3, infirmând sondajele și exit poll-urile, cu 71 de locuri.

Ciudadanos, al doilea partid relativ nou, format în timpul protestelor anti-austeritate, a obținut 32 de locuri.

Conservatorii de la PP va putea forma guvern împreună cu Ciudadanos (carea a anunțat că acceptă să intre în coaliție). Mai au nevoie de șapte parlamentari pentru majoritatea de 175 din cele 350 de mandate.

Creșterea PP poate veni din o mai bună mobilizare a conservatorilor după Brexit și o participare mai redusă a electoratului de stânga, spun analiștii.


***

Știrea inițială:

Exit-pollurile alegerilor generale anticipate din Spania arată, așa cum se previzionase, că fotografia este similară celei din decembrie, doar cu locurile doi și trei inversate.

Aceste estimări oferă și răspunsul la întrebarea apărută în Europa după ziua de joi – Brexitul nu a influențat deloc scrutinul.

Aproximativ 36 de milioane de alegători au fost chemați din nou la vot, duminică, după ce nu s-a reușit formarea unei coaliții de guvernare în urma celor din decembrie.

De data aceasta, însă, prezența a fost mult sub cea de la sfârșitul lui 2015 – se estimează 6 puncte procentuale sub participarea de 74,5% atunci.

Rezultatele din decembrie:

  • PP – 123 de locuri (28,7% din voturi)
  • PSOE – 22,1% din voturi
  • Podemos, partid apărut după protestele anti-austeritate din 2011 – 20,6%.

Exit-poll duminică 26 iunie:

Rezultatele sunt cele anticipate

  • PP, cu aproximativ acelaeași procente – între 117 și 121 de locuri
  • Podemos -între 91 și 95 de locuri
  • Partidul Socialist – între 81 și 85 de locuri

Pentru majoritate este nevoie de 176 din cele 350 de locuri din parlament.

Așa cum se estimase, Podemos a fost propulsat pe locul secund, dar nu de Brexit, ci de alianța cu United Left (IU), coaliție din care face parte și partidul comunist spaniol, iar asta i-ar putea oferi un rol decisiv în formarea viitorului guvern.

Un sondaj publicat sâmbătă noaptea de Periòdic d’Andorra (care nu intră sub interdicția de a publica estimări cu cinci zile înainte de scrutin), confirma aceleași procente din urmă cu o lună și similare rezultatelor din decembrie: Partidul Popular (PP) – 28%, Podemos – 23,9 și socialiștii – 21,6%.

Electoratul și-a păstrat ferm opțiunile, a explicat pentru Guardian Pau Marí-Klose, profesor de sociologie la University of Zaragoza. A prevalat sentimentul de resemnare, mai degrabă, decât de furie sau epuizare.

Spaniolii nu au fost influențați de Brexit, din mai multe motive: economia țării lor nu este la fel de puternică precum cea a Marii Britanii, iar încrederea în UE este încă ridicată în această țară lovită puternic de criza izbucnită în 2008.

Podemos, partid de stânga format din acțiunile societății civile anti-austeritate din timpul crizei, cere reformarea UE, nu ieșirea din Uniune.

“O zi tristă pentru Europa. Trebuie să schimbăm drumul. Nimănui nu-i place să se retragă dintr-o Europă onestă și unită. Trebuie să schimbăm Europa”, a reacționat pe Twitter Pablo Iglesia, vineri, după aflarea rezultatului referendumului britanic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: