UPDATE 23.15: Înaltul Birou Electoral încă nu a anunțat rezultatele oficiele ale alegerilor, liderii CHP susțin că va exista un al doilea tur la prezidențiale.
Presa de stat turcă îl declară însă învingător pe președintele în funcție:
Recep Tayyip Erdogan, susţinut de Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării, a obţinut 52,6% din voturi, arată rezultatele anunţate după numărarea a 96% din buletinele de vot.
Principalul adversar al lui Recep Erdogan, Muharrem Ince, a obţinut 30,7%.
UPDATE 22.38: Erdogan își revendică victoria, „conform datelor neoficiale”, după cum a precizat în conferința de presă.
Numărarea oficială a voturilor nu s-a încheiat.
„Sper că nimeni nuva încerca să păteze alegerile, pentru a-și camufla eșecul,” a declarat liderul de la Ankara. „Mesajul este clar: Turcia a oferit o lecție de democrație, cu o participare la vot de aproape 90%”, a concluziont Erdogan.
UPDATE 22.10: Agenția Anadolu a oprit prezentarea rezultatelor când s-a ajuns la 94.9% din totalul voturilor și situația se prezenta astfel:
- Recep Tayyip Erdogan – 52,8%
- Muharrem Ince – 30,7%
CHP a organizat o conferință de presă în care a acuzat Anadolu de manipularea datelor. Potrivit formațiunii, s-au numărat doar 40% din buletine, iar Erdogan ar avea 51.7% din totalul voturilor exprimate, iar Ince – 39%.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a felicitat deja pe președintele turc pentru obținerea unui nou mandat, deși Anadolu prezntase la acel moment distribuirea preferințelor a mai puțin de 90% dintre alegătorii prezenți duminică la urne.
De asemenea, simpatizanții regimului Erdogan au început deja sărbătorirea victoriei.
UPDATE 20.55: Recep Tayyip Erdogan va avea majoritate parlamentară, din cauza rezultatului peste așteptări al partidului naționalist MHP, care a concurat în alianță cu AKP.
MHP a obținut 11,5% din voturi, dublu față de estimările din sondaje.
UPDATE 20.45: Partidul pro-kurd HDP a ajuns la 10% și foarte probabil intră din nou în legislativ (cu cel puțin 50 de locuri).
Au fost numărate 75,7% din voturi.
UPDATE 20.40: După numărarea oficială a 75% din voturi:
- Recep Tayyip Erdogan – 54,7%
- Muharrem Ince – 29,7%
Se păstrează însă diferența uriașă dintre rezultatele numărătorii opoziției și datele oficiale.
HDP, partidul pro-kurd are 9,9% din voturile pentru legislativ. Candidează singur, astfel încât are nevoie de 10% pentru a intra în parlament și a împiedica partidul lui Erdogan să dețină majoritatea.
UPDATE 19.45: Au fost numărate 50% din voturi. Rezultatele obținute de principalii candidați confirmă scăderea procentelor câștigate de Erdogan și trendul ascendent pentru Muharrem Ince:
Ince acuză Anadolu de manipularea rezultatelor și susține că primele secții numărate au fost cele unde se știa că președintele Erdogan va câștiga detașat.
UPDATE 19.25: După numărarea a 40% din voturi, Erdogan are 57% din buletine obținute, Ince – 28,3%.
Sunt diferențe mari între procentele raportate de Agenția Anadolu și cele prezentate de CHP, partidul lui Muharrem Ince.
UPDATE 19.20:
UPDATE 19.10: 32% din voturi numărate – președintele în funcție se află pe prima poziție, cu 57,73% din voturi, iar Ince, principalul contracandidat, a obținut 27,79% din voturi, potrivit agenției de știri naționale, Anadolu.
The Guardian amintește că la referendumul din 2017 tabăra lui Erdogan avea 61,8% din voturi, după numărarea a 31% din buletine. Trei ore mai târziu, suporterii președintelui reprezentau doar 51,4% din electoratul prezent la urne.
UPDATE: Recepe Tayyip Erdogan conduce cu 50% din voturi, după numărarea a 20% din voturile exprimate, potrivit The Guardian.
UPDATE: Prezență impresionantă la alegerile de duminică din Turcia:
- 87,19% la scrutinul prezieențial
- 87,04% la parlamentare
UPDATE: Conform procedurii, primele sunt numărate voturile exprimate pentru alegerea președintelui.
Numărarea voturilor pentru parlament va dura mai mult anul acesta, scrie hurriyetdailynews.com, din cauza noului sistem electoral, care a permis partidelor, pentru prima oară, să candideze în alianțe.
UPDATE: Ministerul de Interne a anunțat că au fost declanșate procedurile legale împotriva a 10 cetățeni străini care “au pozat în observatori electorali și au încercat să influențeze alegerile” .
****
Secțiile de votare din Turcia s-au închis la ora locală 17.00 și a început numărarea voturilor exprimate la alegerile parlamentare și prezidențiale de duminică.
Alegeri cu o miză uriașă, mai ales că estimările arată Recep Tayyip Erdogan riscă să nu câștige din primul tur prezidențialele, ceea ce ar însemna intrarea în turul doi cu un rival deosebit de puternic.
Este prima provocare serioasă căreia Erdogan trebuie să-i facă față în cei 16 ani de când conduce Turcia, ca premier și apoi președinte. El rămâne însă principalul favorit al acestui scrutin.
Cel care îl va împinge probabil pe Recep Tayyi Erdogan în turul doi al alegerilor, este Muharrem Ince (54 de ani), de la Partidului Popular Republican (CHP, secularist, principalul partid de opoziție),
Este un fost profesor de fizică care a reușit un impresionant tur de mobilizare a susținătorilor săi – într-o lună și jumătate a participat la 107 de mitinguri electorale, organizate în 65 de orașe.
A fost parlamentar timp de 15 ani, din partea principalului partid de opoziţie din Turcia şi aparţine aripii naţionaliste a acestei formațiuni. Etse celebru pentru discursurile sale aprinse din parlament şi pentru campania sa din timpul referendumului de anu treccut, când Erdogan a obținut extinderea puterilor prezidenţiale.
Cu o popularitate în creștere, el a scos în stradă mult peste un milion de persoane la mitingurile din Izmir și Istanbul, ce au avut loc în ultima săptămână.
Ince și-a construit atent imaginea, poziționându-se ca democrat și populist, totodată. A promis că va transforma opulentul palat prezidențial într-un centru pentru educație, că va anula stareade urgență în primele două zile ale mandatului, că va reda independența sistemului judiciar și va continua lupta împotriva grupurilor teroriste.
A depășit multe dintre liniile roșii existente până acum pentru seculariști – la vizitat în închisoare pe Selahattin Demirtas, liderul HDP, cerând eliberarea acestuia și declarându-se pentru o dezbatere parlamentară pentru rezolvarea problemei kurzilor.
Pentru a-i atrage pe simpatizanții religioși ai lui Recep Tayyi Erdogan, care sunt foarte reticenți față de seculariști, Ince a ținut să arate că este un musulman practicant, care participă la toate slujbele de vineri.
La finalul ultimului miting a adus-o pe podium pe mama sa, care poartă hijab, în uralele suporterilor agitând portretul lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul republiciii seculare. “Cu hijab sau nu, femeie sau bărbat, nu vom discrimina pe nimeni”, a declarat Muharrem İnce.
De altfel, aceasta a fost principala temă a campaniei sale – unitatea. A promis că va aduce unitate în scindata societate turcă, iar popularitatea sa în creștere arată că politicianul pare a fi credibil.
A mai promis și restabilirea relațiilor cu regimul sirian de la Damasc, pentru a pregăti terenul întoarcerii în Siria a celor peste trei milioane de refugiați găzduiți de Turcia.
Reamintim că președintele ales în urma alegerilor de anul acesta va fi primul care beneficiază de prerogativele extrem de extinse introduse prin referendumul din 2017, care a transformat Turcia, dintr-o republică parlamentară, într-una prezidențială.
Noile atribuții:
- Poziția de premier este eliminată, președintele preluând executivul:
- Formează guvernul și numește înalții funcționari
- Emite decrete, pregătește bugetul
- Decide asupra politicii de securitate.
Președintele Erdogan riscă să piardă majoritatea parlamentară
Miză uriașă există și pentru parlamentare, deoarece este posibil ca partidul pro-kurd HDP să obțină peste 10% din voturi, pragul necesar pentru a rămâne în parlament, ceea ce ar face ca formațiunea președintelui Erdogan să piardă majoritatea parlamentară.
În pofida prerogativelor largi introduse după referendumul de anul trecut, lui Recep Tayyip Erdogan îi va fi foarte dificil să conducă pierzând majoritatea parlamentară.
Opt partide concurează în alianțe, pentru prima dată, permițând celor mai mici dintre ele să depășească pragul minim de 10% pentru parlament.