21 aprilie, 2022

Valoarea ajutoarelor de stat aprobate în 2021 pe cele două scheme clasice – destinate realizării de investiții în România – s-a ridicat la circa 331 de milioane de euro, reiese din datele oficiale și din informațiile comunicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) la solicitarea CursdeGuvernare.

Datele se referă exclusiv la situația ajutoarelor de stat acordate prin cele două scheme: H.G. nr. 332/2014 şi H.G. nr. 807/2014, a căror scos este sprijinirea investițiilor, atât pentru atragerea de companii noi în România cât și pentru extinderea afacerilor celor existente.

În primul semestru, valoarea ajutoarelor de stat aprobate a fost 137 de milioane de euro pe cele două scheme. Valoarea totală a investițiilor asumate de companiile beneficiare a fost de circa 314,6 milioane de euro, dintre care 285,7 milioane de euro cheltuieli eligibile, reiese din calculele CursdeGuvernare pe baza datelor publice.


Cele 21 de companii care au semnat acorduri de ajutor de stat în prima jumătate a anului trecut s-au angajat să creeze 2.308 noi locuri de muncă.

În semestrul al doilea, au fost emise un număr de 29 de acorduri pentru schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014, în valoare de 749.759.709 lei – potrivit răspunsului MFP la solicitarea CursdeGuvernare.

”De asemenea, pentru schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 332/2014, au fost emise un număr de 7 acorduri în valoare de 220.384.441 lei”, au mai precizat oficialii ministerului.

Astfel, în S2 au fost semnate acorduri de ajutor de stat în valoare de 970,2 milioane de lei, echivalentul a 194 de milioane de euro.


Ministerul nu a furnizat și alte detalii cu privire la situația ajutoarelor de stat semnate în a doua parte a anului trecut.

Varta, care ar putea construi în România o fabrică de baterii, a obţinut cel mai mare ajutor de stat

Datele MFP arată că în prima jumătate a anului trecut o singură companie reușise să facă progrese în privința implementării investiției pentru care obținuse ajutor de stat, respectiv Varta Microbattery, care deține în România o fabrică de baterii la Brașov.
Compania a beneficiat de cel mai însemnat sprijin semnat în S1, urmând să implementeze o investiție cu o valoare totală de 54,5 milioane de euro.

Varta Microbattery a mai beneficiat de un ajutor de stat de 5,4 milioane de euro, în baza unui acord semnat la sfârșitul anului 2018, dar din care Guvernul a plătit doar 0,9 milioane de euro, conform datelor de la nivelul lunii iunie 2021.

Sursă: MFP/ Notă: Guvernul a semnat în semestrul al doilea alte 36 de acorduri pentru ajutoare de stat în valoare de 749,8 milioane de lei pe schema H.G. 807/2014, respectiv 7 acorduri în valoare de 220,4 milioane de lei pe schema H.G. 332/2014

Roxana Mînzatu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene (MIPE), declara la începutul anului că România s-ar afla pe lista scurtă a țărilor luate în considerare de grupul german pentru o unitate de producție de baterii pentru mașini electrice, o investiție ce se va ridica la 1 miliard de euro.

„Am setat cadrul opțiunilor potențiale pentru finanțarea din fonduri europene pentru anumite componente ale investiției. Unitatea se va baza pe tehnologii înalte și pe forța de muncă bine pregătită și competitivă”, a anunțat Roxana Mînzatu.

Pe locul doi în clasamentul celor mai mari ajutoare de stat acordate de guvern anul trecut s-au clasat suedezii de la WIP Industries, un furnizor de componente pentru industria mobilei, inclusiv pentru IKEA. Compania vizează extinderea unității de producție pe care o deține deja în județul Cluj.

A treia cea mai mare investiție angajată în baza unui ajutor de stat aparține companiei Avicarvil, parte a grupului Carmistin, activ în industria cărnii. Grupul este controlat de familia Paraschiv din județul Vâlcea. Investiția ar urma să fie utilizată pentru construcția unei fabrici de produse din carne de pasăre, compania asumându-și crearea unui număr de 533 de noi locuri de muncă, cele mai multe din rândul acordurilor semnate anul trecut.

Restanțe mari la plăți

Din datele aferente primului semestru reiese că executivul nu a făcut nicio plată în primele șase luni ale anului trecut în contul ajutoarelor de stat semnate în 2021.

Din informațiile comunicate de reprezentanții MFP la solicitarea CursdeGuvernare reiese că executivul a făcut în trimestrul al doilea plăți:

  • în valoare de 309,5 milioane de lei în contul a 28 de companii care au beneficiat de schema instituită prin HG 807/2014,
  • în valoare de 4,3 milioane de lei către 7 companii în baza schemei din H.G. 332/2014.

Ministerul nu a precizat însă care sunt companiile care au beneficiat, fiind posibil să fie vorba despre plăți aferente unor ajutoare de stat angajate din anii anterior, nu din 2021, mai ales având în vedere valoarea restanțelor.

Din datele aferente sfârșitului lunii iunie 2021 reiese că statul are întârzieri semnificative în plata ajutoarelor de stat.

Spre exemplu, valoarea ajutoarelor de stat angajate de guvern în 2020 a fost de 166,8 milioane de euro. Plățile efective realizate în contul acestor acorduri au fost de doar 1,24 milioane de euro, conform cifrelor lunii iunie 2021 (suma poate fi diferită dacă o parte din plățile din al doilea semestru din 2021 au mers către plata ajutoarelor de stat semnate în 2020).

Dintre cele 28 de companii care au semnat acorduri de ajutor de stat în primul an de pandemie – 2020, doar una, Vecra International, a primit 1,24 milioane de euro, dintre cele 2,35 promise de Guvern, în condițiile în care gradul de realizare al investiției asumate era de 99% în iunie 2021, reiese din datele aferente primului semestru.

Mai mult, o companie a finalizat investiția, fără a i se fi virat nicio tranșă din ajutorul de stat 1,54 milioane de euro promis, reiese din situația MFP din iunie 2021. Este vorba despre producătorul de elemente din beton Ferrobeton, companie membră a Grupului CRH.

Anii 2020-2021 au fost marcați de ample derogări ale regulilor europene privind ajutoarele de stat, derogări care au permis statelor UE să-și ajute companiile mai mult decât de obicei.

Și în România au fost aprobate ample ajutoare de stat pentru companiile de stat afectate de criza generată de pandemie, precum și scheme de credite garantate de stat sau de granturi.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: