fbpx

14 februarie, 2025

Cererea globală de energie electrică este așteptată să crească cu o rată anuală de 4% până în 2027, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie (AIE) într-un nou raport, menționând că aceasta ar fi cea mai rapidă rată de creștere din ultimii ani.

Factorii care influențeză cererea

„Avansul este determinat în principal de utilizarea în creștere a energiei electrice pentru producția industrială, de cererea crescută pentru aer condiționat, de accelerarea electrificării, condusă de sectorul transporturilor și de extinderea rapidă a centrelor de date pentru Inteligența Artificială”, spune Agenția Internațională pentru Energie.

Agenția a mai spus că cea mai mare parte a acestei majorări a cererii va veni din țările în curs de dezvoltare, estimând că vor contribui cu 85% la creșterea totală. Nu este surprinzător, că această majorare a cererii va fi condusă de China, al consum de energie electrică a crescut mai repede decât avansul economic din 2020 până în prezent, conform AIE.

China – cel mai mare avans al consumului de energie


În China, cererea de energie electrică a crescut anul trecut cu o rată de 7%, iar rata anuală de creștere a PIB până în 2027 ar putea fi în medie de 6%, se arată în raport, menționând că creșterea puternică din ultimii ani a fost determinată de sectorul industrial și mai precis de „producția de panouri solare, baterii, vehicule electrice și materiale asociate, cu expansiune rapidă, mari consumatoare de energie electrică”.

Așteptările pentru UE au fost înrăutățite de IEA, din cauza perspectivelor economice mai slabe, în 2025 fiind așteptată o creștere a cererii de 1,6%. Redresarea blocului comunitar va dura până în 2027, în pofida creșterii din 2024.

„Accelerarea cererii globale de energie electrică evidențiază schimbările semnificative care au loc în sistemele energetice din întreaga lume și abordarea unei noi ere a electricității. Dar prezintă, de asemenea, provocări în evoluție pentru guverne în asigurarea furnizării de energie electrică sigură, accesibilă și sustenabil”, a declarat șeful AIE, Fatih Birol, în comentariile cu privire la date.

Cererea de vehicule electrice scade la nivel global

Sursele de energie cu emisii scăzute, cum ar fi regenerabilele și cea nucleară, vor face față creșterii cererii de electricitate pe plan mondial, deoarece ele continuă să depășească ponderea cărbunelui în mixul de energie. Panourile solare ar urma să fie a doua mare sursă de energie cu emisii scăzute în 2027, depășind energia hidro, iar regenerabilele ca întreg ar urma să depășească generarea de electricitate din cărbune în 2025, ponderea cărbunelui urmând să scadă sub 33%, pentru prima dată în ultimi 100 de ani. 

AIE rămâne fermă în previziunile sale că electrificarea transporturilor determinată de politicile de tranziție energetică se desfășoară fără multe probleme și va alimenta o creștere a cererii totale de energie electrică, dar există destule motive să luăm aceste predicții cu puțină sare.


China, cea mai mare piață de mașini electrice din lume, de exemplu, înregistrează o scădere a vânzărilor de vehicule electrice în favoarea celor hibride, în timp ce alte guverne pro-tranziție eșuează să-și pună în aplicare planurile de trecere rapidă la vehiculele electrice.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: