Corupția subminează economiile, democrațiile și securitatea din întreaga regiune și, având în vedere criza din Ucraina, este mai presant decât oricând ca toți actorii politici și sociali să lupte împotriva corupției, a declarat marți adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Hoyt Yee (foto).
Oficialul american a subliniat, potrivit Agerpres, că România este un exemplu de țară în care instituțiile judiciare- cu referire la Curtea Supremă, ANI, dar și toți actorii- aduc o contribuție esențială iar “eforturile făcute până acum au fost remarcabile”.
“S-au folosit resurse deosebite pentru a obține bune rezultate. România este pe punctul de a merge mai departe, pentru ca toți politicienii să dea socoteală prin tot ce fac. Noi, în SUA, ajutăm acest proces prin diferite evenimente. (…) SUA rămân implicate în eforturile tuturor guvernelor din Europa și Asia și vrem să identificăm cele mai dăunătoare forme de corupție, pentru a lupta cu succes împotriva acestora, vrem să stabilim cele mai bune practici, să stârpim răul din rădăcină”, a afirmat Hoyt Yee la conferința “Regula de aur a bunei guvernanțe și a luptei împotriva corupției: împletirea armonioasă a politicilor și a acțiunilor de implementare”, organizată de Institutul Aspen România.
Potrivit oficialului american, într-o societate măcinată de corupție, liderii politici își pierd imaginea în ochii alegătorilor, scade contribuția adusă prin taxe și impozite la bugetul de stat și “se scurg cele mai strălucite minți, care pleacă în străinătate”.
De asemenea, în opinia sa, corupția afectează toate resursele și recuperarea economică a Europei.
“Cei care suferă cel mai mult sunt cei vulnerabili. Efectele corupției sunt atât de periculoase, încât Banca Mondială socotește corupția ca fiind inamicul public numărul 1. Acum vedem cum corupția subminează și independenta, și suveranitatea. Protecția granițelor este amenințată, pentru că grupurile de criminali, de infractori sunt transnaționale. Ei se infiltrează în sectoare esențiale, cum ar fi cel energetic. Având în vedere actuala criză din Ucraina, este mai presant decât oricând să continuăm lupta împotriva corupției. De aceea ne întrebăm cum putem canaliza întreaga energie a societății, guvernelor, societății civile, cum putem contribui pe aceleași coordonate în întreaga Europă pentru a dezrădăcina corupția peste tot acolo unde se ascunde. Sigur că nu există o soluție prototip pentru toate situațiile. Lupta împotriva corupției cere însă hotărârea tuturor participanților la societate începând cu Guvernul și sfârșind cu ofițerii de poliție care patrulează pe stradă. Toți cetățenii trebuie să se implice, toți actorii. Ziariștii trebuie să rămână și ei vigilenți pentru ca procurorii să implementeze legea transparent și eficient și pentru a ne asigura că nimeni nu e mai presus de lege”, a spus reprezentantul SUA.