6 decembrie, 2024

Nu există nicio alternativă rezonabilă la apartenența României la Uniunea Europeana (UE) și NATO, precum și la continuarea parcursului de aderare la OECD, transmite Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), avertizând totodată că întoarcerea României la o economie cvasi-închisă este imposibil de realizat fără suferințe sociale imense.

”Prezervarea fără condiționări a apartenenței la Uniunea Europeana si NATO, precum și continuarea parcursului de aderare la OECD (Organizatia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) reprezintă pilonii fundamentali ai dezvoltării economice a Romaniei și asigurării securității naționale pe termen lung”, se arată în comuncat.

AAFBR subliniază că accesarea fondurilor europene după aderarea la Uniunea Europeană in 2007 a accelerat dezvoltarea unui număr important de companii din România, a comunităților locale, în mod special a agriculturii, dar și a infrastructurii educaționale și de sănătate.


”Recent, în mare măsură, grație mecanismelor de finanțare europene, țara noastră parcurge cel mai amplu program de construcții de infrastructură rutieră din istoria României, care fără îndoială va genera o dezvoltare economică consistentă în urmatoarele decenii”, se arată în comunicat.

O altă măsură a parcursului României către o dezvoltare economică sustenabilă și predictibilă, constă în demersurile pentru aderarea la OECD. În acest scop, România trebuie să adopte cele mai bune practici internaționale în multiple zone, precum guvernanță, educație, sănătate și economie. Îndeplinirea acestui obiectiv în urmatorii ani, ar echivala cu integrarea României în grupul celor mai sănătoase medii de afaceri la nivel global, susțin analiștii financiar-bancari din România.

”Astfel, considerăm că dezbaterile politice interne în contextul alegerilor parlamentare și prezidențiale, trebuie să plece de la evidentele obiective enumerate, pentru că nu poate avea vreun sens ideologic, social sau economic, punerea în discuție a apartenenței la structurile și alianțele unde România este membră. Provocările României sunt legate strict de dezvoltarea sa cu pași eficienți în cadrul organizațiilor internaționale, aspecte indispensabile pentru asigurarea securității și prosperității cetățenilor săi în decadele viitoare”, avertizează ei.

Investitorii așteaptă o foaie de parcurs credibilă pentru reducerea deficitului bugetar

În săptămânile urmatoare, principala așteptare a comunității financiare internaționale, este legată de un angajament ferm al viitorului guvern, sprijinit de o majoritate parlamentară pro-europeană, în vederea înscrierii României începand cu 2025 pe un parcurs credibil în ceea ce privește ajustarea graduală a deficitului fiscal major de circa 8% estimat pentru 2024, atrag atenția specialiștii.


Din această perspectivă, asumarea unui viitor program de guvernare cu reforme autentice, în frunte cu conturarea unei vizibilități în ceea ce privește existența unei voințe politice către limitarea deficitului bugetar, este esențială pentru obiectivul major al menținerii României în categoria de rating “recomandat pentru investiții” de către agențiile de rating internaționale, se mai arată ei.

Întoarcerea României la o economie cvasi-închisă este imposibil de realizat fără suferințe sociale imense

”Întoarcerea României la o economie cvasi-închisă este imposibil de realizat fără suferințe sociale imense. Momentan, România, la fel ca toate țarile dezvoltate este dependentă de liberul schimb de marfuri și de finanțarea internațională. România nu are capacitatea industrială și capitalul uman pentru a fi autosuficientă. România, în ultimii 30 de ani s-a integrat în economia mondială și funcționează în baza principiilor unei economii deschise de piață, democratice. Această tranziție a fost îndelungată și deși bunăstarea nu s-a transmis în mod egal, ea este totuși usor de observat în viața de zi cu zi. Încrederea partenerilor internaționali se poate pierde usor, dar este foarte greu de recastigat”, conchide AAFBR.

Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) reunește în prezent peste 100 de membri cu un nivel înalt de pregătire și experiență profesională în bănci, societăți de administrare a fondurilor de pensii, societăți de administrare a investițiilor, societăți de servicii de investiții financiare, societăți de asigurări și leasing, companii de consultanță și audit fiscal-contabil, precum și companii multinaționale si antreprenoriale.

(Citește și: ”CFA: Incertitudinea politică ”extrem de ridicată” a prăbușit încrederea investitorilor la nivelul din pandemia de Covid-19”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: