fbpx

20 decembrie, 2024

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei, ţări cu industrii auto importante, au solicitat joi Comisiei Europene să renunţe la penalităţile financiare impuse producătorilor auto care nu respectă noile ţinte de emisii, ce vor intra în vigoare de anul viitor, relatează Reuters. Grupului i s-a adăugat săptămâna aceasta și Franța, care nu dorește diminuarea obiectivele privind emisiile de CO2, dar susține o soluție de evitare a sancțiunilor.

Conform estimărilor din industrie, producătorii europeni de automobile s-ar putea confrunta cu penalități de aproximativ 15 miliarde de euro pentru nerespectarea obiectivelor, cel mai afectat fiind Volkswagen, cel mai mare producător de automobile din regiune.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, înaintea unui summit al liderilor Uniunii Europene, că impunerea de sancţiuni suplimentare în contextul dificultăţilor deja existente ale industriei auto nu ar fi o decizie raţională.


”Comisia ar trebui să găsească o soluţie astfel încât amenzile, dacă vor deveni necesare, să nu afecteze lichiditatea financiară a companiilor care acum trebuie să investească masiv în electromobilitate,” a subliniat Scholz în faţa reporterilor.

Această poziţie reflectă preocupările crescânde ale industriei auto europene în faţa tranziţiei rapide către vehicule electrice şi a cerinţelor stricte de mediu.

Franța se alătură grupului

Producătorii de automobile au avertizat că vor închide fabrici și vor pierde mii de locuri de muncă, întrucât se confruntă cu o cerere slabă, cu concurența puternică a companiilor chineze și cu vânzări de vehicule electrice mai mici decât se așteptau.

Franța s-a alăturat, de asemenea, opoziției față desancțiuni, în această săptămână.

Un document guvernamental, văzut de Reuters, arată că Parisul nu dorește să slăbească obiectivele privind emisiile de CO2, dar susține o soluție pentru a evita sancțiunile pentru producătorii auto de anul viitor.


„Realitatea cu care ne confruntăm acum nu este cea pentru care ne-am pregătit la început”, a declarat Agnes Pannier-Runacher, ministrul francez al Climei, la o reuniune a miniștrilor UE de marți.

Doar cîteva state rămân în favoarea politicilor de reducere a emisiilor

Obiectivele UE pentru 2025 stabilesc o limită de CO2 pe care producătorii trebuie să o respecte în medie pentru parcul de autovehicule pe care îl vând în cursul anului. O scădere a vânzărilor de vehicule electrice ar putea duce la creșterea emisiilor medii ale parcului auto al unui producător, împiedicându-l să atingă obiectivul de CO2.


Austria, Bulgaria, România și Slovacia au îndemnat, de asemenea, UE să își regândească politicile de reducere a emisiilor de CO2 pentru autovehicule.

Doar câteva țări – inclusiv Suedia, țara de origine a Volvo s-au pronunțat în favoarea menținerii amenzilor.

(Citește și: Comisia Europeană respinge solicitările industriei auto de a amâna obiectivele de reducere a CO2)

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: