30 septembrie, 2022

Fondul Monetar Internațional (FMI) avertizează că ne confruntăm în prezent cu un şoc alimentar cel puţin la fel de grav cu cel cunoscut în urmă cu peste un deceniu, iar insecuritatea alimentară se va agrava, transmite Bloomberg.

Experții FMI fac astfel un apel pentru o abordare decisivă și coordonată având în vedere criza energetică și prețul ridicat al gazelor naturale, un ingredient cheie în producția de îngrășăminte, care pune în pericol producția de alimente în multe state.

Potrivit instituţiei financiare, criza alimentară actuală este cel puţin comparabilă cu cea din 2007-2008, care a provocat probleme grave în aprovizionarea cu alimente şi multiple decese şi a generat turbulenţe sociale şi politice.

48 de țări vor fi grav afectate


Un număr de 48 de ţări au fost indentificate ca fiind cele mai afectate de criză din cauza unor presiuni semnificative asupra balanţei de plăţi, insecurităţii alimentare acute, iar cele mai sumbre perspective sunt pentru regiunea Sahel şi alte părţi din Africa sub-sahariană.

Pe lângă suferinţele umane, costurile pentru economiile acestor state sunt de ordinul miliardelor de dolari, subliniază FMI, potrivit Agerpres.

Perspectivele extrem de incerte, diminuarea stocurilor de alimente şi prognozele negative cu privire la recoltele de orez vor afecta de asemenea pieţele, susţin autorii raportului. Aceasta pe lângă şocurile climatice, conflictele şi pandemia de Covid-19 care au dus la creşterea insecurităţii alimentare în ultimii cinci ani.

Facilități oferite de FMI

Astfel, Fondul Monetar Internaţional se gândeşte la introducerea unu aşa-numite „ferestre pentru şocul alimentar”.


Noua facilitate a FMI pentru ţările afectate de criza alimentară va fi disponibilă timp de 12 luni de la aprobare.

„Efectele combinate ale creşterii preţurilor la alimente şi energie şi constrângerile de aprovizionare nu doar că reduc standardele de viaţă dar este posibil să majoreze sărăcia şi să reducă creşterea pe termen lung, fiind posibil să alimenteze turbulenţele sociale şi migraţia pe scară largă”, subliniază autorii raportului.

275 de milioane de oameni pot rămâne fără hrană

În primăvară, Banca Mondială, FMI și Organizația Mondială a Comerțului au cerut măsuri concrete și coordonate pentru securitatea alimentară.

Potrivit acestora, mai mult de 275 de milioane de oameni din toată lumea se confruntă cu o „insecuritate alimentară acută”.

În declarația comună, instituțiile menționate au cerut comunității internaționale să aprovizioneze țările vulnerabile cu ajutoare alimentare de urgență, să mărească producția agricolă și să mențină fluxul comerțului deschis.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: