După ce o instanță federală a decis că programul de reducere a numărului angajaților din sectorul public al SUA poate continua, zeci de mii de funcționari pot profita de oferta administrației Trump și să demisioneze, salariile și bonificațiile urmând să le fie plătite până în octombrie fără să mai lucreze.
Aproximativ 75.000 de angajați ai statului au optat pentru demisiile amânate, a declarat purtătorul de cuvânt al Oficiului de management al personalului din SUA, ceea ce reprezintă aproximativ 3% din salariații bugetari.
Sindicatele au pierdut procesul intentat Guvernului SUA
Sindicatele reprezentative ale angajaților din sistemul federal au acționat în judecată guvernul pentru a stopa programul de reducere a salariaților bugetari, dar au reușit doar să-l întârzie cu șase zile.
Judecătorul districtual George O’Toole din Boston a decis miercuri că sindicatele nu au calitate legală de a depune plângere și a spus că acest conflict de muncă trebuie mai întâi judecat în alte foruri înainte de a ajunge în instanță. După comunicarea hotărârii judecătorești, Administrația Trump a anunțat că programul s-a închis pentru cei care nu și-au prezentat opțiunea până miercuri.
„Nu mai există nicio îndoială: programul de demisie amânată este legal, și reprezintă o opțiune benefică pentru angajații federali”, a spus Biroul pentru Managementul Personalului într-un comunicat.
Sindicatele implicate în dispută nu au anunțat deocamdată dacă vor contesta decizia judecătorului sau vor căuta alte opțiuni pentru a obține anularea programului federal.
„Hotărârea de astăzi este un pas înapoi în lupta pentru demnitate și corectitudine pe care o merită funcționarii publici. Dar nu este sfârșitul acestei lupte”, a declarat Everett Kelly, președintele Federației Americane a Angajaților Guvernamentali, care reprezintă 800.000 de lucrători federali, citat de Reuters.
Donald Trump vrea eficientizarea Administrației SUA
Acordarea de salarii compensatorii este una dintre multele abordări pe care Donald Trump le ia pentru a reduce armata de 2,3 milioane de angajați bugetari pe care o consideră ineficientă și că se opune programului de eficientizare a activității guvernului.
De asemenea, el a cerut agențiilor federale să se pregătească pentru reduceri ample ale locurilor de muncă, concedierile vizând în prima etapă pe cei mai recent angajați.
Șefilor agențiilor federale li s-a cerut să efectueze reduceri drastice de personal care în unele cazuri pot ajunge până la 70% dintre angajați, au declarat surse sindicale pentru Reuters.
Oferta lui Trump de a plăti salariile până în octombrie ar putea însă să nu fie pusă în practică. Legile actuale privind cheltuielile bugetare expiră pe 14 martie și nu există nicio garanție că salariile compensatorii vor putea fi acordate după această dată.
Sindicate continuă lupta
Sindicatele care reprezintă angajații federali au susținut în plângerea lor că programul este „șocant de arbitrar” și încalcă legea care împiedică agențiile să cheltuiască mai mulți bani decât sumele aprobate de Congres.
Ei au avertizat că salariile și bonificațiile, care nu se acordă polițiștilor de frontieră, controlorilor de trafic aerian și altor categorii de angajați, ar reduce forța de muncă în mod arbitrar și ar putea perturba funcționarea unor servicii guvernamentale vitale.
Sindicatele și procurorii generali democrați au introdus alte câteva de acțiuni în instanță prin care contestă reforma rapidă a guvernului inițiată de Doanld Trump, având câștig de cauză la unele dintre ele în primă instanță.
Într-o altă acțiune introdusă miercuri, cinci sindicate au dat în judecată guvernul pentru a bloca programul pe care l-au numit o posibilă concediere în masă a sute de mii de lucrători care au rezistat presiunii de a accepta oferta făcută pentru a demisiona.
Cheltuielile cu salariile sunt 5% din bugetul SUA
Trump l-a desemnat pe miliardarul Elon Musk la conducerea noului Departament pentru Eficiența Guvernului, care analizează cheltuielile federale, inclusiv cele cu personalul, în efortul de a economisi un trilion de dolari din cheltuielile bugetului federal, care s-a ridicat anul trecut la 6,75 trilioane de dolari.
Salariile lucrătorilor civili reprezintă mai puțin de 5% din cheltuielile bugetare. Dacă s-ar reduce numărul de angajați guvernamentali cu 3%, ar rezulta o economie anuală de aproape 10 miliarde de dolari.
Trump a ordonat agențiilor federale să colaboreze cu echipa condusă de Elon Musk pentru a identifica angajații care pot fi disponibilizați și funcțiile care pot fi eliminate în totalitate.
CNN a relatat miercuri seară că sunt în curs de desființare Departamentul de Educație și Administrația micilor afaceri, majoritatea angajațiilor urmând a fi disponibilizați.
Citește și: Elon Musk anunță închiderea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională. USAID va trece în subordinea Departamentului de stat
***