6 aprilie, 2020

Autoritățile locale din cinci județe – Galați, Iași, Vaslui, Suceava și Maramureș – au luat până luni decizia ca oamenii să poarte măști, sanitare sau improvizate, în afara locuinței.

Obligativitatea este impusă în grade diferite – total sau parțial (transportul în comun, magazine, farmacii, la locul de muncă etc.).

Duminică, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a publicat pe pagina sa Facebook un mesaj personal, ceea ce ar putea reflecta diferențe de opinie în interiorul grupului care gestionează pandemia la nivel național.


Contrar celor afirmate până acum, când masca era considerată utilă doar pentru persoanele cu simptome, Raed Arafat le recomandă acum tuturor românilor să poarte mască facială în spațiul public, fie că este una chirurgicală și profesionistă sau doar improvizată dintr-o eșarfă, de exemplu.

Mesajul lui Raed Arafat:

Luand in considerare modul de raspandire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autoritati pe plan international au inceput sa recomande purtatul mastii, sau a orice alta forma de material de protectie pentru nas si gura, oriunde mergem in spatiile publice, in mijloacele de transport in comun sau cand suntem la intalnire cu altii.

Dovezile recente arata ca acest comportament poate reduce raspandirea virusului care cauzeaza COVID 19 in comunitate.


Este cunoscut faptul ca nu prea gasim masti simple in piata si faptul ca in cazul in care gasim preturile pot fi exorbitante. De aceea au inceput sa apara alternative ce pot fi realizate acasa de oricine ca sa le poarte cand iese din casa.

Va dura pana ne vom obisnui cu aceasta practica dar din ce vad si din informatiile pe care le avem, ar fi bine sa incepem sa aplicam aceasta practica cat de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi si cat de haios sau ciudat am arata.

Masurile luate pana acum de autoritatile din Romania au fost unele cu impact pozitiv, purtarea mastii sau a orice material care poate impiedica ca particolele care se raspandesc cand vorbim, tusim sau stranutam, sa ajunga la altii sau la noi si sa duca la raspandirea virusului, ar fi o masura suplimentara care sa vina in sprijinul celor care se lupta cu acest virus si in sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja si a proteja pe altii.

Aduceti-va aminte, nu este nevoie de masca medicala ca sa va protejati si sa protejati pe altii… puteti improviza!

Totodata daca faceti acest lucru si va confectionati o masca acasa, nu uitati sa o spalati zilnic cand va intoarceti acasa, si sa o calcati.

Premierul Ludovic Orban: Recomanda, dar nu putem impune obligativitatea, cât timp nu oferim posibilitatea achiziționării măștilor

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara, la Digi24, că și el recomandă folosirea măştilor de protecţie, însă nu poate fi impusă obligativitatea, iar măștile improvizate nu fac bine, în :

Nu poţi să impui această obligativitate atâta timp cât nu există o capacitate de producţie care să-i ofere fiecărui cetăţean posibilitatea de a achiziţiona la preţuri decente, preţuri rezonabile, cantităţile de măşti necesare.

Sigur că există această recomandare, dar cine se apucă să impună această obligativitate fără să ofere cetăţenilor posibilitatea de a găsi aceste măşti…

Aici improvizaţiile nu cred că fac bine. Pentru cetăţeni trebuie aşa numitele măşti chirurgicale care oferă un grad de protecţie important şi care nu sunt pentru intrarea în contact apropiat cu persoane asupra cărora există riscul să fie infectate.

Premierul a mai spus că se discută cu reprezentanţii unor companii pentru acreditare astfel încât să poată produce măşti.

Reamintim că obligativitatea purtării măștii sau a unei improvizații care să acopere gura și nasul a fost impusă în câteva state care nici ele nu au suficiente echipamente medicale ncii măcar pentru medici.

În această situație este, de exemplu, Cehia.

(Citiți și: „UPDATE / Europa, mai multe decese decât China; în Spania se închid toate hotelurile; Cehia – purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile publice”)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: