Un primar trebuie să fie un manager și să reprezinte interesele tuturor locuitorilor – nu numai pe cele ale asistaților social, ci și pe cele ale tinerilor sau oamenilor de afaceri, menționează Ghidul economic pentru candidații la alegerile locale.
Materialul conține 30 de măsuri necesare dezvoltării reale a unei comunități și a fost lansat marți într-o conferință de presă a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România și a Romanian Business Leaders.
Mediul de afaceri are o imagine clară despre cum ar trebui să fie un primar eficient, iar cele două organizații prezintă în Ghid acest profil:
- un om care a dovedit profesional că este capabil să conducă, să construiască, să coaguleze în jurul lui oameni şi idei, într-un cuvânt un manager.
- exprimă o viziune foarte clară de dezvoltare, care să includă toate categoriile sociale şi nevoile acestora. Un primar nu este numai un primar peste cetăţenii asistaţi social sau cei care îşi duc traiul la limita sărăciei, el îi reprezintă şi pe studenți, de exemplu, sau oamenii de afaceri care asigură bunăstarea întregii comunităţi prin taxele plătite etc.
- îşi asumă o strategie, propune obiective măsurabile şi foarte clare (de exemplu: atragerea de 10 noi investiţii anuale etc.), indică resursele din care îşi propune acest lucru și are o echipă şi cu responsabilităţi clare pentru atingerea acestor obiective.
- vine cu propuneri inovatoare privind susţinerea mediului de afaceri local, de tipul: crearea din bugetul local a unui program de finanţare a start-up-urilor locale, finanţarea de hub-uri de inovare sau susţinerea internaţionalizării oamenilor de afaceri autohtoni.
(GHIDUL POATE FI DESCĂRCAT AICI)
Dragoș Anastasiu (foto), membru în board-ul RBL, îi sfătuiește pe cei din administrația locală să apeleze la diasporă pentru a suplini deficitul de capital uman:
“Semnalul nostru pentru candidați este să colaboreze cu mediul de afaceri pentru a dezvolta economia locală. Atragerea de resurse este esențiala, iar pentru mediul de business, resursa umană este principala limitare. Diaspora este o sursă valoroasă de cunoștinte și capital care poate fi accesată de aministrația locala.”
Florin Jianu (foto dreapta), preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a lansat un apel către candidați pentru a studia acest Ghid și să preia măsurile propuse de mediul de afaceri:
“Ghidul prezentat vine în sprijinul candidaţilor la alegerile locale şi oferă un cadru de măsuri economice pe care aceştia trebuie să le aibă în vedere. Pe lângă abilitatea de manager a acestuia, viziunea axată pe dezvoltare, obiective măsurabile şi clare şi propuneri inovative, scopul fiecărui candidat trebuie să fie reprezentat de dezvoltarea economică a localităţii. Invităm candidaţii din întreg spectrul politic şi candidaţii independenţi să preia măsurile cuprinse în acest ghid”.
Măsurile pentru sprijinirea şi promovarea antreprenoriatului
- Înființarea Biroului de tip „One Stop Shop” (Informarea cu privire la procedurile necesare a fi parcurse pentru obţinerea aprobărilor în vederea demarării unei afaceri, obligațiile fiscale precum şi costurile aferente).
- Înființarea de incubatoare de afaceri și acordarea de unor facilități (scutirea de la plata impozitului pe teren, pe clădiri și de la plata anumitor taxe datorate bugetelor locale
- Stimularea înființării și dezvoltării parcurilor industriale
- Promovarea și dezvoltarea activităților specifice zonei (exemplu: turism, tradiții, meșteșuguri, agricultură etc.)
- Sprijinirea dezvoltării educației antreprenoriale (de exemplu, introducerea unui program de educație antreprenorială în școli sau implicarea mediului de afaceri în procesul educațional prin prin organizarea de seminarii, workshop-uri, evenimente etc. susținute de către sau cu participarea unor reprezentanți ai mediului de afaceri)
- Înființarea „Rețelei oamenilor de afaceri de la nivel local”
- Participarea în cadrul competiției „Capitala națională a antreprenoriatului”
- Creșterea calității și competitivității resurselor umane
- Sprijinirea dezvoltării de clustere
- Susținerea antreprenoriatului social
Măsuri privind accesul IMM-urilor la finanțare adecvată
- Crearea unui ghid privind accesarea programelor de finanțare (promovarea finanțărilor de la nivel național și european, a instrumentelor de facilitare a accesului la finanțare bancară – FRC, FNGCIMM – și a altor facilități acordate IMM-urilor)
- Program de finanțare a tinerilor și antreprenoriatului
- Crearea unui fond de investiții/capital de risc din bugetul local
- Mediatorul de credite
Măsuri privind reactivitatea administrației publice
- Înființarea Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri
- Maparea investițiilor publice
- Crearea unui Task Force (TF) pentru atragerea fondurilor europene la nivel local,
- Reforma administrației publice (evaluarea tuturor funcționarilor din subordine și reproiectarea conținutului fișelor de post în funcție de necesitățile reieșite din strategia generală și nevoia extinderii informatizării în administrația publică; crearea unor echipe cu competențe în realizarea de studii de impact privind acțiunile de la nivel local dar și al celor de la nivel central)
- Internship în cadrul administrației locale (Implementarea Programului România Hub – România, Țara tinerilor întreprinzători, inițiat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri)
- Transparență în administrația publică locală (dezvoltarea unei platforme de informare, dezbatere și co-participare
- Crearea unei platforme de Big și Open Data