31 ianuarie, 2022

populatie oameni

La recensământul populației, INS va prelua și prelucra date statistice deținute deja de mai multe autorități și instituții publice, conform uneia dintre cele trei HG-uri privind Recensământ 2021, desfășurat cu întârziere din cauza pandemiei de Covid-19.

Hotărârea stabilește specificaţiile tehnice pentru transmiterea datelor, cu respectarea cerințelor de confidențialitate, pentru a se garanta eliminarea posibilităților folosirii datelor în alte scopuri decât cel statistic.

Această reglementare va contribui, conform Notei de fundamentare a HG, la reducerea sarcinii de răspuns a populației, prin preluarea, în scopul prelucrării statistice, a datelor stocate deja în bazele de date administrative ale următoarelor instituții:

  • Ministerul Afacerilor Interne (Direcția pentru evidența persoanelor și administrarea bazelor de date; Inspectoratul General pentru Imigrări; Direcția Generală de Pașapoarte; Inspectoratul General al Poliției Române)
  • Ministerul Finanțelor (Agenția Națională de Administrare Fiscală)
  • Ministerul Muncii și al Protecției Sociale (Agenția Natională pentru Ocuparea Forței de Muncă; Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială; Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii si Adoptii; Inspecția Muncii)
  • Ministerul Justiției (Administrația Națională a Penitenciarelor; Autoritatea pentru Cetățenie)
  • Ministerul Educației
  • Ministerul Sănătății (Institutul Național de Sănătate Publică; Casa Națională de Asigurări de Sănătate)
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură)
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (Agenția Natională de cadastru și Publicitate Imobiliară)
  • Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunități.

A doua HG – formele de recenzare și conținutul formularelor


O a doua HG din setul aprobat în ședința de luni a Guvernului stabilește conținutul formularului la care vor răspunde rezidenții, precum și formele de recenzare:

  • Chestionarul este conceput în format electronic, în două versiuni corespunzătoare celor două metode de colectare directă a datelor de la populație: autorecenzare online și interviu față-n față asistat de calculator. Ambele versiuni corespund în conținut chestionarului martor în forma tipărită.
  • Sunt prevăzute a fi realizate trei nomenclatoare: cel al etniilor și limbilor materne, cel al religiilor și cel al instituțiilor de învățământ din România.
  • Atât forma și conținutul chestionarului, cât și clasificările și nomenclatoarele ce vor fi utilizate în recensământ răspund în totalitate cerințelor și standardelor UE, precizează documentul aprobat.

Informațiile cu care se încarcă baza de recensământ RPL2021 se vor obține prin:

  • colectare indirectă din surse administrative, prin completarea răspunsurilor la unele întrebări din formularele electronice de cătreINS cu informațiile regăsite în baze de date ale unor instituții centrale și locale – surse administrative;
  • colectare directă de la populație: autorecenzare on-line, interviu față-în-față asistat de calculator;
  • imputare prin metode statistice.

Bugetul recensământului – aproape 400 de miliaone de lei

A treia HG modifică documentul din 2020 privind stabilirea bugetului şi a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, precum şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziţii din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021.

Sumele alocate pentru anul 2021 în bugetul RPLR, rămase necheltuite ca urmare a modificării calendarului, se reportează pentru anul 2022, menționează documentul.


Suma totală a recensământului rămâne la nivelul stabilit în 2020: 392,6 milioane de lei.

Actul normativ mai reglementează o serie de aspecte privind plata recenzorilor pentru autorecenzarea asistată, a recenzorilor, recenzorilor șefi și a coordonatorilor la nivel de municipiu, sector al municipiului București, oraș sau comună.

Tarifele diferențiate stabilite pentru recenzori sunt de 7 lei pentru completarea unui chestionar pentru recenzarea persoanei și 3,5 lei pentru un chestionar pentru recenzarea locuinței.

Plata recenzorilor care asigură autorecenzarea asistată se face conform situației rezultate din contorizarea automată a datelor comunicate de unitățile județene de implementare a recensământului.

Calendarul Recensământului Populației și Locuințelor 2021 – autorecenzarea, între 14 martie și 15 mai

Anul acesta se desfășoară în România al doilea recensământ de după integrarea în UE, pe metodologia unică europeană.

Operațiunea trebuia declanșată anul trecut, la 10 ani după recensământul trecut, dar Comisia a aprobat amânarea, din cauza pandemiei și riscului de propagare a Covid-19, cu condiția ca toate statele să prezinte până la finalul anului 2022 (30 decembrie) rezultatele preliminare și să realizeze diseminarea acestora.

Calendarul:

1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021 (etapă în care se vor aplica prevederile HG de mai sus)

14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI)

16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

Instrucţiuni privind autorecenzarea – vă rugăm daţi click aici.

Informarea persoanei cu privire la RPL 2021 referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 (RGPD)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: