fbpx

6 februarie, 2025

Numărul conturilor deschise de investitori la societățile locale de brokeraj pentru tranzacționarea activelor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns la 226.000 la finalul anului 2024, în creştere cu 26% sau 47.500 conturi comparativ cu 2023, conform datelor din ultimul raport al Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

Dintre cele 226.057 conturi raportate de Fondul de Compensare la finele lunii decembrie 2024, un număr de 44.293 conturi (19,59% din numărul total de investitori) deţineau doar titluri de stat emise de Statul Român prin Ministerul Finanţelor, în creștere cu 18,7% față de 2023.

Creșterea conturilor a crescut accelerat în ultimii ani pe fondul listării Hidroelectrica și a emisiunilor de titluri de stat Fidelis. În 2024, populația a împrumutat statul cu aproximativ 32,7 miliarde de lei, din care aproape 19 miliarde de lei au fost finanțări prin titlurile de stat Fidelis.

Valoarea medie a conturilor. Majoritatea investitorilor au sub 20.000 de euro în active listate la BVB


FCI împarte investitorii în compensabili integral, a căror portofolii sunt sub plafonul de 20.000 de euro, investitori compensabili în limita plafonului şi investitori necompensabili. La finele lui 2024, existau 155.920 de investitori compensabili integral, deci cu portofolii sub 20.000 de euro, (în creştere cu 5% faţă de trimestrul trei 2024), în timp ce numărul investitorilor compensabili în limita plafonului, cu portofolii peste 20.000 de euro, era de 68.784, un maximum istoric.

Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral era, la finalul primului semestru, de 3.929 euro, în scădere de la 4.248 de euro față de nivelul din finalul lunii iunie 2023, în timp ce portofoliul mediu al unui investitor compensabil în limita plafonului s-a ridicat la 190.245 de euro, în scădere de la 195.285 de euro la final de iunie 2023.

Numărul investitorilor activi este mult mai mic. În plus, un investitor poate avea mai multe conturi

Din numărul total de 226.000 conturi, numărul investitorilor activi mai redus: la finele lui 2023 existau 84.687 de conturi active la Societăţile de servicii de Investiţii Financiare (SSIF) conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Un cont este considerat activ dacă, prin intermediul său, a fost realizată cel puţin o tranzacţie în ultimele şase luni.

De asemenea, trebuie menționat că informaţiile publicate de Fondul de Compensare a Investitorilor sunt construite pe baza datelor raportate de membrii fondului şi nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unul sau mai mulţi intermediari, astfel încât numărul total de investitori este mai mic.


Conform ultimului raport al ASF cu privire la activitatea pieței locale de capital, numărul cumulat al conturilor de clienți activi ai societăților de brokeraj, la finalul trimestrul trei din 2024, a fost de 117.000.

Dinamica bursei a fost puternic ascendentă în 2024, până la un punct. BET a făcut un top semnificativ în ziua în care a mai făcut unul, în 2007

Dinamica indicelui BET, referința bursei noastre, a fost una puternic ascendentă în 2024, mai ales în prima parte a anului. A doua jumătate a lui 2024 a adus o moderare a avansului anual al BET, tendința descendentă fiind accentuată de apropierea alegerilor prezidențiale și parlamentare și apoi de rezultatul incert al primului tur al prezidențialelor, care a fost anulat după ieșirea pe primul loc a candidatului anti-occidental Călin Georgescu.

Deși România are acum un guvern în funcție, cu o majoritate stabilă care a început elaborarea bugetului, perioada de incertitudine politică s-a prelungit prin amânarea alegerilor prezidențiale până în luna mai. În plus, factorii de incertitudine s-au înmulțit, nefiind clar dacă și ce taxe și impozite vor fi majorate pentru a umple gaura bugetară (deficitul public) de anul acesta, care ar urma să se ridice la 134 miliarde de lei. Impozitarea dividendelor a fost deja majorată de la 8% la 10% prin ordonanța trenuleț din finalul lui 2024.

BET a încheiat deja o mișcare de recuperare a pierderilor din perioada electorală, care au fost sănătoase pentru piață, în ansamblul ei, după un raliu semi-vertical major pornit în noiembrie 2022. De notat că indicele BET s-a decorelat din vară (24 iulie 2024, ziua unui top semnificativ care coincide perfect cu un top în aceeași zi din 2007) de evoluția indicilor bursieri americani, cu care a înregistrat o evoluție relativ strânsă în ultimii ani. 

BET este însă în prezent într-un proces de posibilă recolare cu indicii americani, însă cotația indicelui principal al bursei locale rămâne sub un nivel important de rezistență, situat în preajma nivelului de 17.200-17.400 de puncte. Riscul pentru piață este ca reintegrarea în tendința generală a indicilor americani externi să se facă pe scădere, din februarie încolo.

(Citește și: ”2024 – An record pentru BVB: numărul tranzacțiilor a crescut cu 30%. Cum au mers acțiunile, obligațiunile – care e tendința Bursei românești)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: