30 decembrie, 2019

Kievul şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei au efectuat un schimb de aproximativ 200 de deţinuţi, o operaţiune care marchează o dezescaldare cu Moscova în Războiul din Ucraina, ultimul activ în continuare în Europa, relatează Associated Press.

”Este foarte bine, sunt fericit”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskyi, care a insistat pentru ca acest schimb, primul de acest fel din 2017, să fie finalizat înainte de Anul Nou, şi care şi-a primit compatrioţii pe pista aeroportului din Kiev.

Schimbul ”risca să eşueze în orice moment”, a precizat Zelenskyi, recunoscând că numeroşi ucraineni rămân în continuare încarceraţi în Rusia şi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de către Moscova.


Între persoanele eliberate se află doi freelancer-i de la serviciul ucrainean al postului american de radio RFE/RL, Stanislav Aseiev şi Oleg Galaziuk, deţinuţi de doi ani.

Republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk au anunţat, la rândul lor, prin agenţiile ruse de presă, că au recuperat în total 124 de persoane, între care ruşi şi un brazilian care au luptat în rândul rebelilor.

Lansat înainte de prânz, duminică, schimbul a durat aproximativ cinci ore, pe un teren încercuit de militari, în apropierea punctului de control de la Maiorske, în apropierea liniei frontului, unde au defilat autobuze care transportau deţinuţii, au constatat jurnalişti AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au salutat un eveniment ”pozitiv”, potrivit Kremlinului.


Într-o declaraţie comună, Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, mediatorii procesului de pace din Ucraina, au îndemnat la ”schimbul tuturor deţinuţilor legaţi de conflict”, a anunţat preşedinţia franceză.

Această operaţiune a provocat proteste în Ucraina, după ce Kievul a acceptat eliberarea unor persoane fără legătură directă cu războiul din estul ţării. Decizia Kievului de a înapoia separatiştilor cinci foşti poliţişti acuzaţi de faptul că au tras în manifestanţi în Piaţa Maidan, în 2014, al căror proces este în curs la Kiev, a provocat un val de indignare în Ucraina. Această revoltă a avut loc înaintea Războiului din estul Ucrainei.

Principiul schimbului înainte de sfârşitul anului a fost iniţiat şi reclamat de către şeful statului ucrainean la 9 decembrie, la Paris, unde a avut loc primul summit de pace privind Ucraina din 2016.

Războiul din Ucraina s-a soldat cu peste 13.000 de morţi de când a izbucnit, în aprilie 2014, la câteva săptămâni după invazia şi anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, care a avut loc după revolta din Piaţa Maidan.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: