11 septembrie, 2020

Guvernul a adoptat, joi, hotărârea prin care autoritățile locale primesc 1,34 de miliarde de lei pentru echilibrarea bugetelor în urma cheltuielilor de urgență și neprevăzute pe care unitățile administrativ-teritoriale le-au făcut din cauza epidemiei de coronavirus.

Fără această sumă, administrațiile locale nu ar putea continua investițiile și, unele, s-ar afla în pericol de a nu mai putea funcționa.

„Pentru unele unităţi administrativ-teritoriale a fost aprobată o hotărâre de guvern pentru alocarea unei sume de 1,34 miliarde de lei pentru acoperirea nevoilor urgente la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din România care au făcut solicitări de alocarea de sume din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului”, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.


Fondurile sunt alocate în contextul în care veniturile unităților administrativ-teritoriale (UAT-uri) au scăzut, în timp ce au apărut cheltuieli noi, pentru măsurile de combatere a Covid-19, pentru achiziția de tablete școlare, materiale sanitare.

Alocarea de 1,3 miliarde lei „vine să compenseze reducerea de venituri suferită de multe primării în această perioadă ca urmare a întreruperii unei activităţi economice ale agenţilor economici şi prin reducerea astfel a încasărilor din diverse surse de impozit şi taxe locale”, a explicat Ionel Dancă.

„În acest sens, pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă au fost numeroase facilităţi acordate, atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice, la plata unor impozite şi taxe locale care au dus la o scădere a venituri la nivelul acestor unităţi administrativ-teritoriale şi Guvernul în acest moment vine să compenseze o parte din aceste scăderi de venituri”, a spus Ionel Dancă.

UAT-urile, în pericol de a nu mai putea funcționa, dacă nu se face echilibrarea

„Este o sumă importantă alocată către toate unităţile administrativ-teritoriale din România care au făcut solicitări de alocare de bani din fondul de rezervă al Guvernului. Este o alocare care nu discriminează în niciun fel, o alocare echilibrată la nivelul judeţelor din România în funcţie de mărimea acestora şi pentru acoperirea cheltuielilor atât pentru începerea anului şcolar – aşa cum am observat cu toţii sunt numeroase achiziţii pe care primăriile trebuie să le facă în acest moment, fie că vorbim de tablete, laptopuri, materiale sanitare, achiziţii care ulterior pot fi decontate din fonduri europene. De asemenea, este nevoie pentru unele unităţi administrativ-teritoriale pentru acoperirea cheltuielilor efectuate în această perioadă atât ca efect al carantinării şi izolării unor persoane la domiciliu – au fost numeroase cheltuieli (…) şi, în absenţa unor măsuri de intervenţie din partea Guvernului, acestea ar fi în imposibilitatea de a-şi continua funcţionarea în perioada următoare„, a explicat Ionel Dancă.

Risc de oprire a investițiilor


El a subliniat că, în această perioadă, prioritatea tuturor unităţilor administrativ-teritoriale este continuarea proiectelor de investiţii la nivel local atât din fonduri proprii, cât şi din fonduri naţionale sau europene.

„În absenţa unor alocări de sume din fondul de rezervă al Guvernului pentru continuarea acestor proiecte şi pentru cofinanţarea lor în cazul în care acestea sunt bugetate din fonduri europene există riscul nefinalizării lor la timp şi chiar al pierderii sumelor alocate din fondurile nerambursabile de la Uniunea Europeană. Este o prioritate a Guvernului ca niciun şantier în România, în această perioadă, fie că vorbim de lucrări publice derulate de autorităţi centrale sau autorităţi publice locale, să nu fie oprit”, a afirmat şeful Cancelariei prim-ministrului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: