Germania oferă Republicii Moldova un ajutor de 10 milioane de euro, bani ce ar urma să fie investiți în reforme din sectorul public. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, se află miercuri în vizită la Chișinău, însoțit și de un grup de oameni de afaceri care vor participa un forum economic moldo-german, anunță Radio Chișinău.
„Este important să oferim tinerilor perspective și posibilități de viitor, motiv pentru care eu sint convins că cooperarea economică dintre Germania și Moldova trebuie învigorată pentru a crea locuri de muncă pentru tineri la patria lor și ca aceștia să aibă motiv să rămână acasă și să participe la procesele de reformă. Am adus cu mine un mic pachet de circa 10 milioane de euro prin care vom pune la dispoziție și expertiză. Pentru că atunci când vorbim de reforme din sectorul public e nevoie de expertiză”, a declarat șeful statului german, Frank-Walter Steinmeier.
El a mai afirmat că Germania va sprijini reformele și parcursul european al Republicii Moldova.
„Succesul programului Dvs. doamnă preşedinte Maia Sandu, este important pentru cetăţenii R. Moldova, dar şi pentru noi şi UE, reformele din R. Moldova sunt exemplul cel mai curajos din întreaga regiune. Sunt sigur că succesul schimbărilor din R. Moldova se vor propaga şi în afara R. Moldova. Calea spre succes nu este una simplă, dar beneficiaţi de sprijinul politicului şi al societăţii, dar trebuie să ştiţi că beneficiaţi şi de sprijinul Germaniei”, a spus Frank-Walter Steinmeier.
La rândul său, președinta Maia Sandu a anunțat că în luna octombrie vor fi lansate negocierile cu Germania pentru recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere moldovenești și a amintit că din 2022 cetățenii moldoveni se vor putea angaja legal la munci sezoniere în Germania.
Ea a salutat sprijinul oferit de Germania Republicii Moldova, precizând că suma acestuia a depășit 290 de milioane de euro în ultimele două decenii, iar investițiile germane au contribuit la crearea a mii de locuri de muncă.
În altă ordine de idei, Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova are nevoie de stabilitate pentru a prospera. „O vecinătate pașnică și stabilă este o precondiție pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Totodată, liniștea în regiunea Mării Negre este importantă și pentru UE, care își dorește stabilitate și pace la frontieră, păstrarea unui dialog activ și constructiv cu statele din Parteneriatul Estic”, a spus șefa statului.