fbpx
producători de rulmenți din românia

12 februarie, 2025

Deși unele fabrici de rulmenți s-au închis, iar alte companii și-au redus activitatea, România continuă să aibă o industrie de rulmenți importantă. În acest articol trecem în revistă câțiva dintre cei mai mari producători de rulmenți din România.

Fabrici de rulmenți din România

1. Rulmenți SA din Bârlad, județul Vaslui, este unul dintre cei mai vechi producători de rulmenți din România. Fabrica de rulmenți din Bârlad a luat naștere în perioada comunistă, în 1951, când a fost înființată Întreprinderea de Rulmenți Bârlad, având planificată o capacitate de 2,5 milioane de rulmenți/an, potrivit Wikipedia.org.

Producția a început doi ani mai târziu, în 1953, iar în 1954 fabrica producea 4 tipuri de rulmenți. Un deceniu mai târziu, în 1965, uzina producea 204 tipuri de rulmenți.


În anul 2000, compania Rulmenți SA a fost cumpărată de grupul Kombassan din Turcia, care ulterior și-a schimbat denumirea în Bera Holding. Grupul din Turcia este în continuare acționarul majoritar al producătorului de rulmenți.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, în anul 2023 Rulmenți SA a avut o cifră de afaceri netă de aproape 148 de milioane de lei și circa 850 de angajați. În acel an, compania nu a înregistrat profit, având pierderi de peste 44 de milioane de lei. În noiembrie 2024, Rulmenți SA a concediat colectiv peste 200 de angajați.

Cei mai mari producători de rulmenți din România

2. Schaeffler România SRL, parte din grupul german Schaeffler, este un producător major de rulmenți din România.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor, compania avea în anul 2023 un număr mediu de angajați de aproximativ 4.900. În acel an, firma Schaeffler România SRL, care deține o fabrică de rulmenți în localitatea Cristian din județul Brașov, a avut o cifră de afaceri de peste 3,9 miliarde de lei. În același an, compania din România a avut și un profit de peste 42 de milioane de lei.

Înfiinţată în anul 2002, Schaeffler Romania a apărut în urma unei investiţii ce a depășit 500 de milioane de euro. Fabrica ocupă o suprafaţă de 42,5 hectare, din care mai bine de 140.000 de metri pătraţi construiţi, suprafață pe care se regăsesc 6 hale de producţie.


După cum se arată pe site-ul oficial al companiei, fabrica din România reprezintă una dintre cele mai mari investiţii în capacităţi de producţie ale grupului. Fabrica din Braşov produce:

  • rulmenţi de mari dimensiuni pentru diferite aplicaţii industriale;
  • componente pentru industria auto şi constructoare de maşini;
  • componente pentru industria eoliană;
  • componente de tehnică liniară pentru industria de maşini-unelte.

Producători de rulmenți din România – exemple

De asemenea, de-a lungul celor 17 ani de activitate, la fabrica din Cristian au fost realizate și produse record (cel mai greu rulment de 10,5 tone, cel mai mare rulment cu diametru de 4 metri, rulmenți speciali pentru industria eoliană sau de minerit).

producători de rulmenți din românia
Cel mai mare rulment produs la Brașov. Foto: Schaeffler România

De exemplu, cel mai mare rulment realizat vreodată în fabrica de lângă Brașov, produs în 2019, are un diametru de 4 metri. Echipa a fost formată din 138 de specialiști și operatori, iar fabricarea rulmentului a presupus peste 90 de zile de prelucrări, peste 404 componente încorporate și peste 36 de ore necesare doar pentru partea de montaj, anunța compania la acea dată.

Produsul a fost realizat pentru un client din Asia și a fost special conceput pentru un utilaj minier, rulmentul ”made in Brașov” având rolul de rotire a brațului pentru dirijarea utilajului de excavare minier șenilat.

Companii producătoare de rulmenți din România – exemple

3. Timken România SA este o altă companie care se numără printre marii producători de rulmenți din România. Compania, ce deține o fabrică pe raza comunei Ariceștii Rahtivani de lângă Ploiești, face parte din grupul american Timken Company, specializat în producția de rulmenți.


Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, în anul 2023, Timken România SA avea circa 800 de angajați. În același an, compania a avut o cifră de afaceri netă de peste 493 de milioane de lei. Societatea nu a avut profit în 2023, înregistrând pierderi de aproape 11 milioane de lei. La finalul anului 2024 și începutul anului 2025, Timken România a concediat circa 40 de angajați, în urma unei reorganizări a activității, a relatat presa locală.

După cum se arată pe site-ul companiei, Timken produce rulmenți și produse de transmisie a puterii, astfel:

  • rulmenți cu bile
  • rulmenți cu role cilindrice
  • carcase cu rulmenți
  • rulmenți simpli
  • rulmenți de precizie
  • rulmenți cu role sferice
  • rulmenți cu role conice
  • transportoare elicoidale
  • sisteme de lubrifiere automate
  • curele, frânte, ambreiaje, lanțuri, cuplaje, angrenaje/transmisii

Foto: TheDigitalArtist / pixabay.com

Dacă acest articol despre producători de rulmenți din România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Cei mai mari producători de avioane din lume. 3 giganți din piață
Cele mai mari porturi din România. Capacitate, trafic, dotări
Ce sunt investițiile greenfield. Exemple și listă cu avantaje și riscuri
Ce sunt investițiile brownfield. Diferența față de cele greenfield


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: