fbpx
cei mai mari producători de avioane

10 februarie, 2025

Companii precum Airbus, Boeing și Lockheed Martin se numără printre cei mai mari producători de avioane din lume, atât în funcție de capitalizarea de piață, cât și în funcție de veniturile obținute din vânzarea de aeronave.

Cei mai mari producători de avioane comerciale – Airbus

1. Airbus este o corporație aerospațială europeană, a cărei activitate principală constă în proiectarea ș producția de avioane comerciale. Compania are însă și divizii separate de apărare, dezvoltare aerospațială și producție de elicoptere. Airbus a fost mult timp cel mai mare producător de elicoptere din lume, până când, în 2019, a devenit și cel mai mare producător de avioane din lume, după criza prin care a trecut competitorul american Boeing din cauza problemelor avute de modelul 737 MAX.

În anul 2023, Airbus a livrat 735 de avioane comerciale, obținând venituri de peste 65 de miliarde de euro, potrivit compositesworld.com. În același an, compania a obținut un profit net de aproape 3,8 miliarde de euro. Totodată, la acea dată, Airbus avea circa 148.000 de angajați și active totale de aproape 120 de miliarde de dolari.

Câte avioane a produs Airbus


Compania fondată în anul 1970 are două sedii centrale: sediul central în Blagnac, Franța, și sediul juridic în Leiden, Țările de Jos. În contextul discuției despre cei mai mari producători de avioane din lume trebuie menționat că, de la începuturile sale, compania a produs peste 13.500 de aeronave comerciale, potrivit aerotime.aero.

În ceea ce privește structura acționariatului Airbus, cea mai mare parte a acțiunilor companiei este reprezentată de acțiuni free float. Astfel, 74,1% din acțiuni sunt tranzacționate liber pe piețele financiare, Airbus fiind listată la bursele din Paris, Frankfurt, Madrid, Bilbao, Barcelona și Valencia.

10,8% din Airbus este deținut de SOGEPA (un holding deținut de guvernul francez), 10,8% de GZBV (companie a statului german), 4,1% de SEPI (holding deținut de guvernul spaniol), iar 0,2 sunt acțiuni de trezorerie, se arată pe site-ul oficial al Airbus.

La data de 10 februarie 2025, Airbus avea o capitalizare de piață de 137 de miliarde de dolari, iar prețul unei acțiuni era de circa 173 de dolari, coform companiesmarketcap.com.

Cele mai mari companii producătoare de avioane – Boeing

2. Boeing, compania americană fondată în anul 1916 la Seattle, se numără printre cei mai mari producători de avioane din lume. Corporația multinațională americană proiectează, produce și vinde avioane, elicoptere, dar și rachete și sateliți. Începând cu anul 2023, sediul central al companiei este în Crystal City, statul Virginia, SUA.


În anul 2024, compania a livrat 348 de avioane comerciale și 110 avioane militare, potrivit datelor citate de Wikipedia.org. În ceea ce privește veniturile din acel an, Boeing a avut venituri de circa 66,5 miliarde de dolari. Compania nu a înregistrat profit în acel an, având pierderi de 11,8 miliarde de dolari în anul 2024. La nivelul anului 2024, Boeing avea 172.000 de angajați și active cu valoare totală de peste 156 de miliarde de dolari.

La data de 10 februarie 2025, compania americană avea o capitalizare de piață de 136,5 miliarde de dolari, iar prețul unei acțiuni era de circa 182 de dolari. Boeing este listată pe Bursa de la New York și este inclusă în indicele S&P 500, care urmărește evoluția celor mai mari companii listate pe bursele din SUA. Printre acționarii ce dețin procente importante din companie se numără fonduri și companii de investiții precum BlackRock (7,2%), Vanguard Fiduciary trust (7%) sau Newport trust (8,2%), potrivit marketscreener.com.

cei mai mari producători de avioane
Foto: nickyhardinguk / pixabay.com

Cei mai mari producători de avioane din lume – Lockheed Martin, producător de avioane militare

3. Lockheed Martin este o altă mare companie producătoare de aeronave. Fondată în 1995, compania cu sediul central în Bethesda, statul Maryland, SUA, este un producător american din industria apărării și industria aerospațială. Compania a luat naștere în 1995 prin fuziunea dintre Lockheed Corporation și Martin Marietta.

Lockheed Martin produce nu doar avioane de luptă și avioane militare auxiliare, ci și rachete balistice, muniție ghidată, sisteme de luptă, vehicule militare blindate, sisteme robotice, tehnologii radar, sisteme de senzori sau sateliți. Printre cele mai cunoscute avioane produse de Lockheed Martin se numără aeronavele militare Hercules (transport cargo și misiuni umanitare) și avioanele de luptă F-16 și F-35. În ianuarie 2024, Lockheed Martin a depășit borna de 1.000 de avioane F-35 vândute.

În 2024, compania a obținut venituri de peste 71 de miliarde de dolari și a înregistrat un profit net de peste 5,3 miliarde de dolari. La acea dată, corporația avea active totale de aproape 56 de miliarde de dolari și un număr de 121.000 de angajați.

Cei mai mari producători de avioane din lume – alte exemple


Compania este listată pe Bursa de Valori de la New York și face parte din indicele S&P 500. La data de 10 februarie 2025, Lockheed Martin avea o capitalizare de piață de peste 105,5 miliarde de dolari, iar prețul unei acțiuni era de 448 de dolari.

Printre acționarii cu cele mai mari dețineri din Lockheed Martin se numără companii de investiții și servicii financiare și fonduri de investiții precum State Street Corporation (15%), Vanguard Fiduciary trust (9,1%), BlackRock Advisors (6,1%), Charles Schwab Investment Management (3,2%) și Eaton Vance Management (2,3%), potrivit marketscreener.com.

Alți producători importanți de avioane sunt General Dynamics (SUA), Bombardier (Canada), Dassault Aviation (Franța) sau Embraer (Brazilia).

Foto: ho7dog / nickyhardinguk / pixabay.com

Dacă acest articol despre cei mai mari producători de avioane vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Companii aeriene din Asia. 3 linii aeriene de top
Companii aeriene din Moldova. 2 mari jucători – FLYONE și HiSky
Companii aeriene germane. 3 mari jucători din piață
Companii aeriene din Grecia. 3 mari jucători din piață
Companii aeriene arabe. 5 marii linii aeriene, inclusiv low-cost
Companii aeriene turcești. Listă cu 7 linii aeriene din Turcia
Companii aeriene românești. 5 mari jucători din piață
Companii aeriene din Spania. Listă cu 6 mari linii aeriene
Companii aeriene din Italia. Listă cu 5 mari linii aeriene


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: