ce sunt investițiile greenfield

17 decembrie, 2024

În acest articol vom explica ce sunt investițiile greenfield, care sunt caracteristicile acestora și vom oferi câteva exemple de astfel de investiții.

Investițiile greenfield – definiție

Potrivit investopedia.com, o investiție greenfield este un tip de investiție străină directă prin care o companie începe o nouă operațiune de afaceri într-o țară străină, de la zero. Dincolo de construirea de noi unități de producție, proiectele greenfield pot include și construirea de noi centre de distribuție, birouri și locuințe pentru angajați.

În cazul unei investiții greenfield, compania-mamă alege să creeze noi operațiuni în țara străină, mai degrabă decât să le cumpere sau să facă un parteneriat cu o companie care activează deja în piața respectivă.


Așadar, numele de „investiție greenfield” vine de la faptul că aceste investiții au loc în zone nedezvoltate anterior, pe un teren care nu avea o funcție industrială (precum câmpurile verzi, agricole sau virane etc).

Investițiile greenfield presupun un grad de control ridicat

În contextul discuției despre ce sunt investițiile greenfield trebuie menționat că, pentru compania-mamă, o investiție greenfield are marele avantaj de a oferi un control mai mare asupra operațiunilor ce urmează a fi desfășurate. După cum se arată și într-o definiție de pe site-ul oficial al Comisiei Europene, o investiție de tip greenfield este o formă de intrare pe piață utilizată de regulă atunci când o întreprindere dorește să obțină cel mai înalt grad de control asupra activităților din străinătate.

De exemplu, într-un proiect greenfield, construirea unei fabrici se face conform specificațiilor, angajații sunt instruiți conform standardelor companiei, iar procesele de fabricație (inclusiv calitatea produselor) sunt controlate strict, mai notează sursa citată.

Pe de altă parte, în cazul investițiilor greenfield există riscuri mai mari și investiții mai consistente de timp și capital decât în cazul altor investiții străine directe. Uneori, țările în curs de dezvoltare le oferă companiilor scutiri și facilități fiscale, subvenții sau alte stimulente pentru a încuraja investițiile.

ce sunt investițiile greenfield
Foto: joffi / pixabay.com

Ce sunt investițiile greenfield – diferența dintre investițiile greenfield și cele brownfield


Uneori, investițiile de tip greenfield sunt definite prin opoziție cu investițiile brownfield. În cazul acestora din urmă, corporația nu construiește de la zero clădiri și fabrici, ci închiriază clădiri, birouri, terenuri și alte facilități existente, adaptându-le pentru a se potrivi nevoilor sale. De regulă, cheltuielile pentru o investiție de tip brownfield sunt mai mici deoarece renovarea și personalizarea unor spații implică costuri mai reduse decât construirea de la zero.

Un alt dezavantaj al investițiilor greenfield este durata de realizare, întrucât timpul pentru a construi de la zero o fabrică va fi mai lung decât închirierea unei clădiri. De asemenea, investițiile greenfield pot necesita dezvoltarea utilităților publice (apă curentă, canalizare, electricitate, gaze), a drumurilor și a altor căi de transport în zone complet nedezvoltate până atunci, unde nu există infrastructură.

Iată o serie de avantaje și dezavantaje ale investițiilor de tip greenfield, potrivit corporatefinanceinstitute.com.

Ce sunt investițiile greenfield și ce avantaje au

Există numeroase avantaje pentru o investiție greenfield, ca de exemplu:

Nivel ridicat de control asupra operațiunilor
Nivel ridicat de control al calității produselor și serviciilor, inclusiv asupra vânzării acestora
Control ridicat asupra imaginii brandului și a personalului
Se pot realiza economii importante la bugetele de marketing, cercetare și dezvoltare și producție
Crearea de noi locuri de muncă în țara în care au loc investițiile greenfield
Aducerea de inovații care îmbunătățesc competențele forței de muncă de pe plan local

Dezavantajele unei investiții greenfield

În ceea ce privește dezavantajele, câteva dintre acestea sunt următoarele:

Este cea mai riscantă formă de investiție străină directă
Cost potențial ridicat de intrare pe piață
Reglementări guvernamentale care pot împiedica investițiile străine directe
Costuri fixe ridicate pentru dezvoltarea unei locații greenfield

Ce sunt investițiile greenfield – exemple

Un exemplu de investiție greenfield este fabrica dezvoltată de multinaționala sud-coreeană Hyundai Motor Company în Cehia, la Nošovice. În 2006, Hyundai a aprobat investirea a circa 1 miliard de euro pentru a înființa o nouă fabrică de producție în Cehia. Unitatea de producție a angajat aproape 3.000 de persoane în primul an de funcționare. Pentru realizarea investițiilor de tip greenfield, guvernul ceh a oferit scutiri de taxe și subvenții, cu scopul de a stimula economia țării și a reduce rata șomajului, mai notează corporatefinanceinstitute.com.

În România, una dintre cele mai mari investiții de tip greenfield este centrala electrică de la Brazi, de lângă Ploiești, realizată de compania OMV Petrom. După cum se arată pe site-ul companiei, investiția – care se ridică la 530 de milioane de euro – este cea mai mare investiție privată de tip greenfield din sectorul energetic românesc. Centrala pe gaz de la Brazi are o putere instalată de 860 MW și poate genera până la 11% din producția de energie electrică a României.

Foto: borevina / joffi / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt investițiile greenfield vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Producători de energie listați la BVB. Listă cu 4 companii
Cele mai valoroase companii din lume. TOP 50 corporații
Cele mai profitabile companii din lume. TOP 50 corporații
Cele mai mari companii farmaceutice din lume. TOP 10 corporații
TOP 10 companii BVB în funcție de capitalizarea bursieră

Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultimele 6 luni. TOP 14
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultimul an. TOP 9
Cele mai tranzacționate acțiuni BVB în ultimele 6 luni. TOP 11
Cele mai tranzacționate acțiuni BVB în ultimul an. TOP 12 companii

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: