În acest articol vom explica ce sunt investițiile brownfield, ce caracteristici au acestea și prin ce anume se diferențiază de investițiile greenfield.
Diferența dintre investițiile brownfield și cele greenfield
În cadrul unei investiții brownfield, o companie sau o entitate guvernamentală achiziționează sau închiriază facilități și capacități de producție existente într-o altă țară pentru a lansa o activitate de producție nouă. Așadar, investițiile brownfield reprezintă un tip de strategie folosită în investițiile străine directe.
Spre deosebire de investițiile greenfield, în care o companie începe o operațiune de afaceri de la zero și construiește noi unități de producție într-o țară străină (fabrici, depozite etc), în cele de tip brownfield se utilizează construcții deja existente.
Ce sunt investițiile brownfield și ce avantaje au
Deoarece în cazul investițiilor brownfield se folosesc clădiri și construcții ce există deja, costurile pot fi reduse foarte mult comparativ cu investițiile greenfield, notează publicația investopedia.com.
Dincolo de costurile legate de instalații și infrastructură, pot fi mai mici și costurile cu formarea personalului dacă există lucrători deja angajați în unitatea respectivă, notează și corporatefinanceinstitute.com.
Un alt avantaj este cel legat de durată, o investiție brownfield oferind acces rapid la o nouă piață străină. Din moment ce investitorul doar cumpără sau închiriază facilități existente, acesta poate începe producția mai repede decât dacă ar fi construit totul de la zero, așa cum se întâmplă în cazul unei investiții greenfield. În plus, se elimină anumite etape din desfășurarea investiției, cum ar fi pașii necesari pentru obținerea autorizațiilor de construcție sau pentru racordarea noilor construcții la utilități (apă curentă, gaze, electricitate etc).

Ce sunt investițiile brownfield și ce dezavantaje au
Pe de altă parte, există riscul ca fabricile, depozitele, centrele logistice sau alte unități de producție ce urmează să fie folosite să nu fie conforme celor mai ridicate standarde din domeniu. În acest caz, recondiționarea acestora se poate dovedi costisitoare.
De pildă, terenurile, fabricile dezafectate, instalațiile și echipamentele pot fi abandonate sau neutilizate dintr-un motiv întemeiat, cum ar fi poluarea, contaminarea solului sau prezența materialelor periculoase, mai notează investopedia.com.
Prin urmare, dacă instalațiile sau infrastructura vor necesita modernizări majore, costul investiției va crește. Un alt aspect ce trebuie luat în calcul de un investitor potențial este starea instalației și a echipamentelor de producție – dacă acestea sunt vechi, ar putea necesita costuri ridicate pentru mentenanță.
Investiții brownfield vs investiții greenfield
Termenul de „brownfield” se referă la faptul că terenul sau locul unde va fi făcută investiția poate fi contaminat/modificat de activitățile anterioare, ceea ce poate să fi dus la lipsa vegetației pe suprafața respectivă, mai notează sursa citată.
Prin opoziție cu o investiție brownfield, una greenfield are loc într-o zonă nedezvoltată anterior, ca de exemplu pe un teren care nu a avut o funcție industrială până atunci (un câmp verde, cu vegetație, unul agricol sau viran etc).
Exemple de investiții brownfield
Înțelegem mai bine ce sunt investițiile brownfield din două exemple oferite de Corporate Finance Institute.
În anul 2007, compania britanică de telecomunicații Vodafone a finalizat achiziția unui pachet majoritar de acțiuni de la Hutchinson Essar, companie cu sediul în Mumbai, India, pentru prețul de aproape 11 miliarde de dolari. Prin această achiziție, Vodafone a reușit să pătrundă în industria de telecomunicații din India, obținând acces la o piață aflată în creștere rapidă care, la acea vreme, adăuga lunar aproape 6 milioane de abonați.
Un alt exemplu este cel al companiei Tata Motors, cea mai mare companie de automobile din India în perioada 2007-2008. În anul 2008, compania a achiziționat afacerile Jaguar Land Rover din Marea Britanie, pentru suma de 2,3 miliarde de dolari. Prin această achiziție, producătorul auto indian a obținut fabrici de producție, două centre de design în Regatul Unit, precum și o rețea de companii de vânzări.
Foto: Tama66 / Tama66 / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce sunt investițiile brownfield vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Ce sunt investițiile greenfield. Exemple și listă cu avantaje și riscuri
Producători de energie listați la BVB. Listă cu 4 companii
Cele mai valoroase companii din lume. TOP 50 corporații
Cele mai profitabile companii din lume. TOP 50 corporații
Cele mai mari companii farmaceutice din lume. TOP 10 corporații
TOP 10 companii BVB în funcție de capitalizarea bursieră