Proiectul legii bugetului de stat şi cel al legii bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi dezbătute, miercuri, într-o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, transmite News.ro. Joi este programat votul final.
Potrivit programului aprobat în şedinţa comună de sâmbătă a Birourilor Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, miercuri, de la ora 14.00, va avea loc şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului Legii Bugetului de stat şi a proiectului Legii Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.
Totodată, votul final a fost programat pentru joi.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de sâmbătă, bugetul şi l-a trimis Parlamentului pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă.
Principalele coordonate bugetare
Veniturile bugetului general consolidat ar urma să se ridice la 667,5 miliarde de lei în 2025, iar cheltuielile la 802,2 miliarde de lei, rezultând astfel un deficit bugetar de 134,6 miliarde de lei, echivalentul a 7,04% din PIB, reiese din proiectul de buget publicat de Ministerul Finanțelor.
Proiectul propune investiții de 149,6 miliarde de lei, echivalentul a 7,8% din PIB – 92,8 miliarde de lei din fonduri europene inclusiv PNRR (față de 59 mld. lei execuția din 2024) și 56,9 miliarde de lei fonduri naționale (în scădere de la 59,8 mld. în 2024).
”Și în anul 2025 în totalul veniturilor bugetare sumele provenind de la UE dețin 13,1% din total venituri ce vor avea o contribuție pozitivă la creșterea economică, banii europeni constituind o sursă de finanțare care degrevează bugetul național și un mijloc de implementare a unor reforme în acord cu agenda europeană”, explică MF.
Ținta de îmbunătățire a colectării veniturilor bugetare de către ANAF este estimată la 9,7 miliarde lei în 2025, cu un plus de 5,7 miliarde de lei exclusiv pe colectarea TVA.
Avertismentele Consiliului Fiscal
Deficitul bugetar este mai probabil să fie de 7,7% din PIB la final de 2025, peste ținta Guvernului de 7%, avertizează Consiliul Fiscal (CF) în opinia sa preliminară pentru bugetul anului în curs.
Consiliul Fiscal atrage atenția la riscurile provenind din subestimarea cheltuielilor cu dobânzile și a celor cu bunurile și serviciile, unde ar fi nevoie de alocări suplimentare în cuantum de 4,5 miliarde de lei, precum și la riscurile ce răsar din impactul deplin, pe tot anul 2025, al măsurii de recalculare a pensiilor, care a majorat semnificativ semnificativ cheltuielile bugetare permanente în final de 2024, fapt ce complică procesul de consolidare fiscală.
Analiza realizată de Consiliul Fiscal privind bugetul anului 2025 este în linie cu cea din avizul negativ al CES (Consiliul Economic și Social) și conține critici relativ similare.
(Citește și: ”Buget 2025: Principalele coordonate privind veniturile și cheltuielile. Ce, cât, cum pentru ministere și administrațiile locale”)
(Citește și: ”Consiliul Fiscal – Opinia pe Buget: Construcția este compatibilă cu un deficit de 7,7%, nu cu 7%. Argumentele și avertismentele”)
***