Demisia guvernului poate genera blocaje in economie deoarece implica o ruptura in actul de guvernare. In functie de calitatea interimatului blocajele pot fi marginale sau majore – a declarat pentru cursdeguvernare.ro Florian Libocor, economist-șef al BRD.
”Impactul demisiei premierului asupra cresterii economice din acest an ar putea fi neutru sau marginal. Cat priveste anul viitor ramane de vazut cate din proiectele bune incepute nu vor mai continua.
Demisia guvernului poate genera blocaje in economie deoarece implica o ruptura in actul de guvernare. In functie de calitatea interimatului blocajele pot fi marginale sau majore.
Un nou guvern poate decide continuarea liniei fostului guvern sau nu, iar asta implica mentinerea sau revizuirea unor decizii precum cele privind veniturile, fiscalitatea, investitiile etc.
Pe de alte parte un nou guvern de tehnocrati inseamna inainte de toate lipsa sau insuficienta sprijinului politic in actiunile sale sau altfel spus, posibila intrare intr-un cerc vicios.
Un nou guvern politic nu este exclus insa, in cel mai probabil caz, presupune, cred, o structura politica de coalitie.
In contextul politic anuntat pentru anul 2016 (doua sesiuni electorale), un guvern de coalitie va fi cu greu sau chiar deloc eficient.
Situatia parametrilor macroeconomici si stabilitatea pietelor financiare vor fi afectate marginal sau chiar deloc daca refacerea actului de guvernare se va face repede si cu credibilitate.
Daca vor exista fluctuatii atunci acestea vor fi in cadrul intervalelor normale de variatie.” – spune Florian Libocor.
În ce privește situația de bază de la care noul guvern va pleca din punct de vedere economic, ea este configurată de problemele care țin de viziunea și percepția asupra contextului: ale clasei de mijloc, ale modelului economic, ale predictibilității :
”Problema, acum si pe viitor, in cazul Romaniei dar si al Europei, este polarizarea.
Mult dorita clasa sociala de mijloc se subtiaza si este resorbita de clasa cu venituri mici.
Schimburile economice care pot genera crestere economica sanatoasa (si aici este vorba de Romania) se concentreaza in exces pe piata europeana (cca 70% din total exporturi).
Diversificarea pietelor de export si a produselor a ramas un deziderat.
Scaderea credibilitatii in clasa politica de centru, stanga sau dreapta deschide calea spre accentuarea orientarilor de extrema si cresterea influentei polului extremist.
Una peste alta, polarizare si reorientare, asta este situatia acum. Iar cand majoritatea cauta sa se reorienteze spre altceva, in afara a ceea ce traditional exista ca optiune, trebuie tact si atentie.
Solutia problemelor este recastigarea increderii, pe cat de simpla in aparenta, pe atat de dificila in fapt.
Daca este sa fie schimbari ele se vor face si niciodata nu vor fi gresite ci vor fi facute fie prea devreme fie prea tarziu.”