Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă va scădea anul acesta, pentru prima dată în istorie, sub 10% din populaţia lumii, reiese dintr-un studiu publicat luni de Banca Mondială (BM).
Mai exact, este vorba despre persoane care trăiesc cu mai puţin de 1,9 dolari pe zi, indicator majorat de la nivelul anterior de 1,25 de dolari pe zi.
Folosind acest indicator nou, Banca Mondială estimează că 702 milioane de persoane, respectiv 9,6% din populaţia lumii, vor trăi în condiţii de sărăcie extremă la finele lui 2015, în scădere faţă de 2012, când numărul acestora era de 902 milioane de persoane, adică 12,8% din populaţia lumii.
„Este cea mai bună veste din lume de azi. Aceste estimări ne arată că suntem prima generaţie din istoria umanităţii care poate pune capăt sărăciei extreme„, a precizat Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale. Ţinta BM este de a elimina sărăcia extremă până în 2030.
Creşterea economică solidă din statele emergente, în special din India, precum şi investiţiile în educaţie, sănătate şi asistenţă socială au fost principalele motive care au dus la această evoluţie.
Circa două treimi dintre cei mai săraci oameni ai planetei trăiesc în sudul Asiei şi în Africa subsahariană.