Sănătatea beneficia în anul 2012 de o creştere bugetară pentru medicina de familie, a declarat, marţi, ministrul de resort, Ladislau Ritli, la Comisia senatorială pentru sănătate.
Întrebat despre finanţarea sistemului în anul 2012, ministrul a răspuns că specialiştii din minister şi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au calculat un necesar de aproximativ 19 mii de milioane de lei, adăugând că ar dori ca la construirea bugetului pentru anul 2012 medicii de familie să beneficieze de o creştere mai importantă, informează mediafax.ro.
„Acesta ar fi necesarul optim, în condiţiile în care există un deficit de foarte mult timp. Să vedem cât vom primi. Acesta este proiectul nostru. Acolo se prevede o creştere globală de patru la sută. La medicina de familie am convenit să fie 15 % creşterea alocărilor şi aceasta provenind de la spitale. Medicina de familie are astăzi 6 la sută”, a subliniat Ladislau Ritli.
El şi-a declarat speranţa că bugetul pentru Sănătate va fi mai bogat în condiţiile de sărăcie. „Ca să ajungem la ideal – nici un stat nu este mulţumit cu bugetul pe care îl are -, dar probabil că nu se va putea atinge decât treptat acest nivel. Nu ştiu dacă există voinţă, dar cred că există o voinţă politică până la urmă şi putere economică să ajungem imediat la şase la sută. Trebuie să fiu realist. Trebuie să fie parcurse câteva etape ca să ajungem la acest nivel şi se va face acest lucru”, a ţinut să precizeze demnitarul.
Potrivit ministrului Sănătăţii, există o binecunoscută stare precară de sănătate a populaţiei. „Indicatorii demografici reflectă acest lucru. În sistemul sanitar există disfuncţionalităţi privind finanţarea, alocarea, inechităţi în accesul la servicii de sănătate, ducând la un grad de satisfacţie scăzut al pacientului, care este ţinta finală”, a spus acesta.
„Avem încredere în rectificările de buget, recent s-au şi modificat nişte sume din fonduri de rezervă pentru necesităţile imediate, programe de sănătate. Am constatat disfuncţionalităţi la nivelul managementului unităţilor mari consumatoare de resurse, de spitale în mod special”, le-a spus el senatorilor din comisie.
În ceea ce priveşte descentralizarea direcţiilor de sănătate publică, Ritli a arătat că aici discuţiile continuă.
„Eu, unul, nu sunt adeptul descentralizării infinite a sănătăţii publice, pentru că sănătatea publică trebuie să funcţioneze într-o disciplină extraordinară şi profilaxia în sănătate nu cred că se poate foarte-foarte mult descentraliza. Va trebui să fim atenţi ce segment din direcţiile sanitare va trebui predat la autorităţilor locale şi ce trebuie să rămână. Dacă este o profilaxie acolo trebuie să fie o disciplină de fier. Nu se poate lăsa la o opţiune locală sau regională”, a apreciat ministrul.
Un alt subiect abordat de acesta a fost subordonarea, realizată prin ordonanţă, a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „Noţiunea este destul de vagă, la nivel de aviz, aviz conform, dar eu am încredere, pentru că am găsit acolo o echipă foarte profesionistă. Interesele sunt comune. Putem să ajungem la două trei elementele strategice, cum ar fi medicina de familie, planul naţional de paturi, programul naţional de sănătate, unde trebuie să ne înţelegem”, a spus ministrul Sănătăţii.
Pe de altă parte, el şi-a declarat nedumerirea că foarte mulţi parteneri s-au distanţat de Ministerul Sănătăţii în decursul anilor. „Vorbesc de Colegiul Medicilor, de sindicate, organizaţii profesionale. Probabil că toţi aceşti factori, toate aceste forţe trebuie să aibă un consens”, a adăugat Ritli.
Referitor la pachetul de bază pentru servicii medicale finanţate de stat, ministrul a precizat că vrea să prevadă contoarele medicale privind cancerul, în special cel uterin.
”Am un singur obiectiv, poate într-o perioadă care poate fi mandatul meu, screening-ul de cancer şi, în special, de cancer de col uterin, care este cel mai uşor de introdus. Am dori să fie o cuprindere naţională, în jur de 6 milioane de femei văzute, la trei ani, la cinci ani în funcţie de vârstă. Anual, 1-1,5 milioane de femei să fie supuse screening. Suntem pregătiţi pentru 300.000 de astfel de investigaţii pe plan naţional (în prezent – n.r.)”, a spus ministrul.
În legătură cu personalul redus din sănătate, Ritli a susţinut că vrea să iniţieze un act normativ pentru deblocarea unor posturi din sistemul medical de stat.
” Pregătim argumente cantitative, calitative, de toate tipurile, pentru a putea avansa o astfel de propunere”, a declarat ministrul.
În prezent în sectorul de stat se poate angaja o persoană doar în urma eliberării a şapte posturi.
Un răspuns
Trista tara, mandru conducator! Sau invers?!
Ieri a avut loc „audierea” noului Ministru al Sanatatii in Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor.
„Mai multi bani la medicina de familie prin reducerea finantarii spitalelor si program de depistare a cancerului de col uterin.”
Daca venea de la Csecke puteam sa ii acord beneficiul ignorantei. Dar venind de la un medic de spital, director adjunct de spital judetean, fost director de DSP…
Dar sa le luam pe rand:
1. Mai multi bani la medicii de familie. Ok pot fi de acord, dar ce primim in schimbul banilor? Poate cineva sa imi spuna? Daca nu schimbam profund modul de functionare al MF si ei nu se transforma in medici generalisti, indiferent cati bani dam nu se obtine nimic in plus.
2. „Mai putini bani la spitale. Prin reducerea cu 4000 a numarului de paturi si deci finantam mai putine paturi in toata tara.” (sic!) Asta e tare, mai ales venind de la un director de spital ! Daca tu (el), dupa 7 ani nu stii ca spitalele se finanteaza din DRG, adica plata per serviciu, si inca crezi ca platim paturi de spital, e clar ca POTI FI MINISTRUL SANATATII! Cat timp se plateste per serviciu, medicii vor interna si 2 pacienti intr-un pat si tot vor face servicii peste servicii.
3. ” Facem depistare a cancerului de col uterin. Vrem sa examinam 1 600 000 femei pe an.” Cum, intreb eu? Stiti ca, conform criteriilor OMS, in Romania nu sunt, practic, medici anatomopatologi calificati sa faca screening Papanicolau?!Si cine recolteaza? „Pai medicii de familie recolteaza si instruim tehnicieni citologi.” (sic !!!) Extraordinar! Eroarea fals pozitiva costa, mult ( repetare test, examinari ginecologice…), dar eroarea fals negativa este mortala! Si ca sa nu fiu „carcotasul de serviciu” ofer si o alternativa eleganta: depistarea infectiei cu HPV prin PCR cu genotipare. Recoltarea este extrem de simpla, ca o poate face si o moasa sau asistenta; testul este extrem de precis. Costa 300 ron. Dar Papanicolau costa 150 ron. Si daca „cumpar” 1 600 000 teste PCR sigur preturile vor fi competitive.
Si ca sa se termine apoteotic, ministrul a recunoscut candid ca el abia acum a aflat ce inseamna clawback-ul. Probabil dupa ce a semnat , senin, ordonanta.
O zi buna!