26 martie, 2015

tsipras_mouth_480Ieşirea din zona euro a Greciei nu mai pare acum o ipoteză de ignorat, cu atât mai mult cu cât guvernul premierului Alexis Tsipras este pe cale să rămână fără bani.

Bloomberg inventariază mai multe scenarii prin care Grecia ar putea ieşi din zona euro. Ar fi o premieră şi  prevederi legale care ar putea fi aplicate într-un asemenea caz. Prin urmare, există mai multe variante:

  • ieşirea pur şi simplu şi declararea, de către Grecia a „divorţului”
  • circulaţia, în paralel, a două monede

Pe de altă parte, se pune problema cine va anunţa exit-ul Greciei: premierul Tsipras, BCE, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, sau preşedintele Comisiei, Jean-claude Juncker, sunt variantele posibile.


Pe baza discuţiilor cu economişti, investitori şi foşti decidenţi politici, Bloomberg a făcut mai multe scenarii:

  • Scenariul A: Evitarea exit-ului

Este cazul în care Alexis Tsipras, care a câştigat alegerile graţie promisiunii că va anula măsurile de austeritate, capitulează în faţa condişiilor creditorilor. Mersul pe sârmă pe care l-a făcut până acum, între luarea măsurilor necesare primirii banilor şi promisiunile electorale, a dus la golirea visteriei şi a prejudiciat băncile greceşti.

Dacă alege să ia banii, prin urmare să implementeze măsurile de austeritate, BCE va continua să susţină sistemul financiar al Greciei. Însă primirea ajutorului financiar va avea efecte interne, iar zilele guvernului Syriza sunt numărate, întrucât aripa dură din partid se va revolta.

Şi apar alte variante, în acest caz: se formează o nouă coaliţie, susţinută de partidele proeuropene din opoziţie, care l-ar putea păstra pe Alexis Tsipras ca premier sau vor fi organizate alegeri anticipate.


Rămânerea Greciei în zona euro este asigurată întrucât noile împrumuturi sunt folosite pentru a plăti datoria faţă de BCE şi FMI, iar visteria e umplută din nou. Grecia obţine termeni de plată a împrumuturilor mai fexibili şi condiţii mai bune, pentru a putea contracara nemulţumirea populară.

  • Scenariul B: „Hotel California”

Specialiştii au numit scenariul pornind de la afirmaţia ministrului de Finanţe, Yanis Varoufakis, care a descris apartenenţa la zona euro cu versuri din cântecul trupei Eagles: „Poţi intra când vrei, dar nu mai poţi pleca niciodată (“You can check out any time you like, but you can never leave.”)

Este scenariul în care Alexis Tsipras nu reuşeşte să ajungă la un compromis acceptabil între stakeholder-i, de la guvernul german, la faciunile comuniste din Syriza.

Astfel, împrumuturile sunt blocate – şi ele sunt singura şansă de finanţare a Greciei -, iar BCE limitează fondurile care ţin pe linia de plutire băncile greceşti, fodurile din care băncile din grecia se pot îmăprumuta de la BCE în condiţii avantajoase.

Asta înseamnă controlul capitalului – şi nu există bani suficienţi să facă faţă cererii – sau băncile vor fi închise, pentru o perioadă.

De aici, apar alte două situaţii, potrivit Bloomberg, numite plastic: „tumba” sau „ieşirea”

Tumba, de la mişcarea de evitare a ieşirii din zona euro: Consecinţele impunerii controlului capitalului – limitarea sumelor retragerilor şi transferurilor de bani din conturile din băncile greceşti – l-ar forţa pe Alexis Tsipras la un compromis. Sondajele arată că majoritatea grecilor – între două treimi şi un sfert din populaţie – vrea să rămână în zona euro „cu orice cost”.

Premierul face o nouă coaliţie, împreună cu partidele proeuropene de opoziţie. S-ar forma un guvern de unitate naţională, iar grecia ar rpmâne în zona euro, însă nu înainte să se declanşeze o nouă recesiune.

A doua variantă, „ieşirea”, imaginează situaţia în care, în condiţiile în care băncile sunt închise, pentru a evita ieşirile de capital incontrolabile, situaţia politică se deteriorează, oamenii protestează, culpabilizând Gerrmania pe care o consideră principalul duşman. Iar sondajele ar indica o preferinţă pentru ieşirea din zona euro.

Controlul capitalului ar oferi guvernului posibilitatea  – şi ca timp – să printeze monedă pentru plăţile interne. Dar este un scenariu neviabil şi reflectă fundamentele slabe ale unei economii care s-a contractat cu un sfert din 2008.

Guvernele din zona euro ar acorda Greciei un împrumut, pentru a evita colapsul economic total, ce ar duce la crearea unui stat eşuat într-o zonă strategică.

Datoria greciei este restructurată, dar Grecia rămâne în afara pieţelor. Asta înseamnă prăbuşirea companiilor şi băncilor din Grecia, statul nu va putea plăti împrumuturile făcute la investitorii privaţi şi zona euro, pâmă când economia se va stabiliza.

Grecia ar avea două monede şi nu ar părăsi oficial zona euro, însă ţara trece printr-un purgatoriu financiar.

  • Scenariul C: Catastrofa

Grecia iese din zona euro, în timp ce intern se confruntă cu proteste şi înrăutăţirea situaţiei, în timp ce va da vina pe Germania. Atena nu primeşte niciun fel de ajutor, guvernul şi bpncile se prăbuşesc şi va fi nevoie de ani de zile până la apariţia unei noi structuri.

Economia greacă se prăbuşeşte într-o nouă recesiune, care va antrena o recesiune a Europei şi va pune presiune asupra unor ţări vulnerabile, precum Italia.

Situaţia ar putea antrena şi ieşirea Greciei din UE, în timp ce ireversibilitatea adoptării monedei unice va fi pusă sub semnul întrebării.

Implozia economică va deschide calea spre putere extremiştilor .

Iar toată această situaţie ar pune sub semnul întrebării şi apartenenţa Greciei la NATO. Este situaţia în care Rusia ar fi pe aproape, să ofere ajutor, iar Vladimir Putin îşi va găsi un avanpost în Mediterana.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: