Estimarea-semnal făcută Institutul Național de Statistică a plasat rezultatul brut de creștere economică pe anul trecut la 2,9%. Ceea ce respectă istoricul datelor unei plasări “în linie” a rezultatului de final de an cu cel înregistrat după primele trei trimestre şi ne readuce peste punctul de intrare în criză din anul 2008, când se înregistrase nivelul de maxim istoric al PIB.
În ultimul sfert al anului, economia a avansat într-un ritm de 0,5% (valoare ajustată fără corecţia cu numărul de zile lucrătoare). De remarcat că acest avans a avut loc în condiţiile în care valoarea din trimestrul anterior a fost recalculată în sus de la 1,8% la 2,2%, ceea ce constituie, de departe, cea mai bună performanţă din ultimii trei ani.
Ca urmare a revizuirii seriei brute pentru anul 2013, în vederea reconcilierii datelor trimestriale cu cele anuale semidefinitive, şi a includerii estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul IV 2014 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2014, publicată anterior.
Astfel, rezultatele trimestrului I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, au fost revizuite de la
100,8% la 100,3%, cele ale trimestrului II 2014, comparativ cu trimestrul I 2014, nu s-au
modificat, iar cele ale trimestrului III 2014, comparativ cu trimestrul anterior, au fost revizuite de la 101,8% la 102,2%.
În raport cu ultimul trimestru al anului precedent, s-a consemnat o creştere de o creştere de 2,6% pe seria brută şi de 2,5% pe seria ajustată sezonier. Astfel, trimestrul al patrulea şi-a consolidat poziţia fruntaşă în ceea ce priveşte evoluţiile pe ultimii trei ani, în timp ce trimestrul ala doilea a păstrat trendul de creştere mica dar persistentă, fără fluctuaţii majore.
De remarcat că pe seria brută nu s-a mai intervenit decât pentru valoarea din trimestrul doi 2014, ceea ce arată o stabilizare în aplicarea noii metodologii de calcul a rezultatelor economiei, SEC 2010.
Una peste alta, în intervalul 2012 – 2014, PIB-ul României a avansat cu şapte procente şi a revenit cu ceva mai mult de un procent peste nivelul maxim atins în 2008.
Practic, de-abia la şapte ani de la declanşarea crizei economice am recuperat căderea şi ne înscriem înapoi pe o traiectorie de creştere a producţiei şi veniturilor reale ale populaţiei.