13 mai, 2014

OMV a înregistrat în primul trimestru o scădere cu 9% a vânzărilor, până la 5,29 de miliarde de lei, comparativ cu acelaşi interval al anului trecut, şi un profit net de 1,07 miliarde de lei, cu 19% mai mic decât cel din trimestrul I 2013, potrivit rezultatelor anunţate marţi.

”Performanţa noastră financiară din T1/14 reflectă povara fiscală mai mare şi mediul de piaţă deteriorat. Cererea scăzută pe pieţele de gaze, electricitate şi combustibili, împreună cu marjele de rafinare mai mici au fost doar parţial compensate de iniţiativele de excelenţă operaţională şi management al costurilor în toate diviziile de activitate”, explică directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, într-un comunicat al companiei.

Preţuri

„În T1/14, prețul reglementat al gazelor din producție internă pentru sectorul non-casnic a fost stabilit la 72,0 lei/MWh, iar pentru sectorul casnic a fost de 50,6 lei/MWh, în timp ce prețul mediu al gazelor de import estimat de ANRE a fost de 420 USD/1.000 mc (sau echivalentul a 129 lei/MWh). Cota medie de import stabilită de ANRE pentru sectorul non-casnic a fost de 23% în T1/14, sub media de 31% înregistrată în T1/13″. se arată în raport.


De asemenea, „consumul intern mai mic și creșterea abruptă a producției din surse regenerabile au condus la scăderea prețurilor pentru energia electrică pe piață din România. Conform datelor preliminare publicate de OPCOM, prețul pe Piața Zilei Următoare s-a situat la valoarea medie de 145 lei/MWh pentru energia electrică livrată în bandă și 193 lei/MWh pentru energia electrică livrată în orele de vârf, ușor mai scăzute în comparație cu același trimestru al anului trecut”.

Depozitele

La finele primului trimestru, volumul total de gaze naturale aflat în depozitele subterane, deținut de Petrom, era de 74 milioane de metri cubi, comparativ cu 28 de milioane de metri cubi la finele primului trimestru din 2013.

Profit

Profitul net al grupului OMV Petrom a scăzut cu 19% în primul trimestru al acestui an, până la 1,075 miliarde de lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În primul trimestru din 2013, compania obținuse un câștig net de 1,332 miliarde de lei.

Vânzări


Vânzările OMV Petrom s-au diminuat cu 9%, ajungând la 5,296 miliarde de lei, față de 5,789 miliarde de lei, cât era valoarea indicatorului în aceeași perioadă a anului trecut.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele explorare și producție, rafinare și produse petrochimice, marketing, gaze naturale și energie.

Compania austriacă OMVdeține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, cumpărate în cadrul privatizării din 2004.

Ministerul Economiei deține 20,63% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea — 18,99% și alți acționari – 9,35%.

Perspective 2014

  • Pretul mediu al titeiului Brent se va mentine peste valoarea de 100 USD/bbl, iar diferentialul Brent-Urals va continua sa fie mic.
  • Pe piata locala a gazelor si energiei electrice anticipam o cerere scazuta in continuare. Cresterile de pret pentru gazele din productia interna, programate pentru ianuarie si aprilie, au fost implementate conform planului. Desi inca doua mariri sunt prevazute in calendarul de liberalizare a pretului la gaze pentru lunile iulie si octombrie 2014, autoritatile iau in considerare o potentiala devansare a termenului pentru dereglementarea preturilor aferente sectorului non-casnic si stabilirea de cote obligatorii de gaze spre a fi vandute pe platformele centralizate.
  • Pe piata de electricitate estimam ca preturile vor fi influentate negativ, atat de dinamica ofertei, ca urmare a punerii in exploatare a unor capacitati suplimentare din surse regenerabile, cat si de cererea redusa, care reflecta partial initiativele de eficientizare energetica.
  • Cresterile accizelor din ianuarie si aprilie 2014 vor exercita o presiune suplimentara asupra volumelor vanzarilor din marketing in Romania.
  • In ceea ce priveste mediul fiscal si de reglementare, anticipam discutii cu privire la implementarea calendarului de liberalizare a gazelor si masurile de impozitare extraordinara introduse la inceputul anului 2013, care se vor aplica pana la sfarsitul anului 2014, cu impact asupra rezultatelor noastre financiare.
  • Vor continua discutiile cu autoritatile romane pentru a obtine un cadru fiscal si de reglementare stabil pe termen lung si favorabil investitiilor.
  • Avand in vedere ciclul lung al investitiilor in sectorul de titei si gaze, recentele modificari ale regimului fiscal au un efect direct asupra activitatilor Petrom. Acestea afecteaza atat oferta, cat si cererea de piata si au impact asupra rezultatelor financiare si performantei operationale ale companiei.
  • Impozitul de 1,5%, aplicat la valoarea bruta a constructiilor, introdus in ianuarie 2014, are un impact negativ direct asupra costurilor de operare in toate segmentele de activitate ale companiei (in special in E&P) si afecteaza rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investitii.

(DESCĂRCAȚI AICI RAPORTUL)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: