3 aprilie, 2014

Alte unităţi ruseşti vor părăsi în curând frontiera ucraineană, a anunţat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (foto), care a amintit Occidentului că “nu există restricţii” în ceea ce priveşte mişcarea trupelor ruseşti în Rusia.

Serghei Lavrov cere explicaţii NATO

“Când îşi vor încheia misiunile care le-au fost încredinţate, alte unităţi vor reveni la bazele lor”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse în cursul unei conferinţe de presă organizate după o întâlnire cu omologul său kazah.

“În ceea ce priveşte mişcarea trupelor pe teritoriul Federaţiei ruse, nu există restricţii şi partenerii noştri occidentali recunosc că, din punct de vedere juridic, nu sunt probleme. Nu dramatizez acest subiect, aşa cum încearcă să facă autorităţile ucrainene şi protectorii lor din Vest”, a transmis şi Vladimir Putin, luni, într-o discuţie prin telefon cu cancelarul german Angela Merkel.


Serghei Lavrov a cerut, de asemenea, NATO să se explice asupra consolidării prezenţei în Europa de Est şi în special să precizeze dacă aceste mişcări sunt conforme cu acordurile în vigoare.

SUA refuză Rusiei garanţia că scutul anti-rachetă nu este îndreptat împotriva sa

Pentagonul a suspendat miercuri discuţiile cu Rusia despre scutul anti-rachetă din Europa, în urma crizei din Ucraina, a anunţat asistenta adjunctului secretarului Apărării din SUA, Elaine Bunn, citată de RIA Novosti.

”Intervenţia Rusiei în Ucraina, încălcând dreptul internaţional, determină suspendarea dialogului militar şi nu vom continua să discutăm cu Rusia despre subiectul scutului antirachetă”, a spus Elaine Bunn.

Washingtonul a refuzat, de asemenea, să introducă orice fel de restricţie în ceea ce priveşte apărarea anti-rachetă, aşa cum propusese Rusia, a precizat asistenta adjunctului secretarului Apărării din SUA, adăugând că Moscova nu va avea atribuţii de comandă şi control în acest proiect.


SUA au refuzat să acorde, aşa cum cerea Rusia, garanţii că scutul anti-rachetă nu este îndreptat împotriva sa.

România va găzdui o parte a elementelor scutului American la Baza Militară Deveselu (judetul Olt). Parte a programului antirachetă al SUA pentru Europa (European Phased Adaptive Approach), Baza Militară Deveselu este prevăzută să atingă capacitatea operaţională în 2015.

NASA a suspendat toate contactele cu Rusia, cu excepţia colaborării privind ISS

Şi NASA a suspendat toate contactele cu Rusia, cu excepţia colaborării în programul privind Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a anunţat miercuri agenţia spaţială americană.

“Ţinând cont de încălcarea de către Rusia a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, NASA a suspendat majoritatea angajamentelor cu Federaţia Rusă”, a transmis agenţia spaţială americană, miercuri, într-un comunicat.

NASA şi agenţia spaţială rusă Roscosmos “vor continua totuşi să lucreze împreună pentru securitatea şi continuitatea operaţiunilor Staţiei Spaţiale Internaţionale”, a adăugat agenţia americană.

NASA a confirmat astfel informaţii apărute iniţial pe site-ul de ştiri The Verge, care anunţau că agenţia americană spaţială a pus capăt călătoriilor membrilor săi în Rusia, găzduirii unor membri ai Roscosmos şi a decretat întreruperea contactelor prin e-mail, teleconferinţe sau videoconferinţe.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: