10 martie, 2014

România este ţara din Uniunea Europeană care a înregistrat cea mai mare creştere procentuală a numărului locurilor de muncă vacante, în trimestrul al doilea din 2013, comparativ cu acelaşi trimestrul din 2012, potrivit unui studiu european. Cea mai mare creştere a avut loc în industrie.

În cifre absolute, numărul joburilor noi scoase pe piaţa muncii în România rămâne incomparabil cu cel din Germania sau Marea Britanie – dacă în ţara noastră, numărul total al posturilor noi s-a situat la aproape 30.000, în Germania existau pe piaţă peste 900.000 de posturi, iar în Marea Britanie, aproximativ 535.000.

CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI

România, pe trend ascendent


Evoluţia pozitivă surprinsă de monitorul european este confirmată de situaţia publicată de către Institutul Naţional de Statistică, în care radiografia de până la sfîrşitul lui 2013 arată o creştere şi pentru celelalte trimestre, chiar dacă în ultimele trei luni ale anului ritmul a scăzut uşor.

Din trimestrul II până în ultimul trimestru din 2013, s-a produs însă o modificare improtantă în structura locurilor de muncă disponibile: dacă în al doilea trimestri, joburile noi din industrie le depăşeau ca număr pe cele din sectorul de stat, lucrurile s-au schimbat pe finalul anului.

Astfel, în trimestrul II au existat 9.800 locuri vacante în industria prelucrătoare şi 7.800 la stat (3.900 în administraţia publică, 3.400 în sănătate şi asitenţă socială, şi 500 de locuri libere în învăţământ). În trimestrul IV, raportul s-a inversat, mai multe posturi dipsonibile la stat, decât în industrie: din cele 31.400 de locuri de muncă vacante, aproximativ 8.800 erau din industria prelucrătoare şi 12.000 în sectorul de stat (6.400 în administraţia publică, 3.400 în sănătate şi asistenţă socială, şi 2.200 în învăţământ).

INSSE

Tendinţe în Europa

Totalul joburilor vacante din 19 state membre ale UE a scăzut cu trei procente, în al doilea semestru al anului 2013, comparativ cu acelaşi interval din 2012, în timp ce numărul locurilor de muncă disponibile înregistrate la serviciile publice naţionale de ocupare s-a diminuat cu doar 1 procent. Nivelul rămâne, ca întotdeauna după 2011, la 70 – 80% din cel înregistrat în primul trimestru din 2008, fluctuaţiile venind mai mult din oferta de joburi sezoniere.


Angajarea a scăzut în UE27 cu 4%, între trimestrul al II-lea din 2012 şi trimestrul II din 2013, în pofida creşterilor importante din Croaţia şi Grecia. Astfel încât raportul dintre şomaj şi angajări a crescut de la 2,5 la 2,7, ceea ce înseamnă o înrăutăţire a situaţiei.

Se remarcă o scădere a cererii de forţă de muncă mediu specializată, creşterile mai improtante fiind pentru munci înalt calificate şi cu nivel scăzut de calificare.

Cel mai mare declin, în ceea ce priveşte angajările, a avut loc în rândul cererii de forţă de muncă cu nivel coborât de educaţie (scădere de 9%), mai ales în Grecia, Portugalia şi Spania.

Situaţia arată un început timid de redresare în sudul Europei, cu o creştere modestă a angajărilor în sectorul privat – mai importante par angajările comerţ, în Portugalia. În tot sudul este vorba mai ales de angajări pe poziţii inferioare calificării persoanelor respective.

În al doilea trimestru al anului trecut, a crescut numărul statelor unde oferta de pe piaţa muncii a urcat comparativ cu primul trimestru al aceluiaşi an (s-au adăugat Norvegia, Portugalia şi Spania).

Un declin al numărului joburilor scoase pe piaţă a fost înregistrat, în mod surprinzător, în state unde economia a evoluat bine până acum – Austria, Finlanda, Germania, Luxemburg şi Suedia, ceea ce face ca per total, situaţia să fie cam la fel ca şi în urmă cu un an sau doi.

Raportul a grupat 21 de state UE pe următoarele categorii de creştere a numărului locurilor de muncă vacante:

  • creştere (peste 5%) – Ungaria, Letonia, România, Portugalia, Spania, Marea Britanie
  • stabilitate relativă (între -5% şi +5) – Lituania, Norvegia, Slovacia, Slovenia
  • declin (scădere cu mai mult de -5%) – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Luxemburg, Olanda şi Suedia.

În Austria, Cipru, Cehia, Finlanda, Luxemburg, Olanda şi Suedia, numărul locurilor de muncă vacante din trimestrul al doilea din 2013 s-a diminuat cu mai mult de 10% decât cel înregistrat în acelaşi trimestru din 2012.

Situaţiile nu seamănă foarte mult în interiorul grupelor. De exemplu, România şi Letonia au avut ambele creştere, dar în ţara noastră plusul cel mai mare a fost în industrie, pe când în Letonia, circa jumătate din creştere a fost înregistrată în sectorul public.

De asemenea, în pofida creşterii numărului de noi joburi create, totalul locurilor de muncă apărute în Letonia a fost cu 70% mai mic decât cel din 2008.

În Marea Britanie, creşterea numărului posturilor vacante a avut loc în toate sectoarele, mai accentuat în comerţ şi sănătate. Numărul total al joburilor scoase pe piaţă în trimestrul al doilea din 2013 a depăşit în Marea Britanie plafonul de 500.000/trimestru, pentru prima oară din 2008, când au început să descrească.

Ocuparea a scăzut în această ţară, pe perioada crizei, mai degrabă din cauza numărului mai mic de noi joburi, decât din cauza concedierilor: dacă înainte de recesiune sectorul privat aducea în jur de 4 milioane de joburi, în recesiune a coborât la circa 3,5 milioane pe an.

În Spania, numărul locurilor vacante a crescut pentru prima oară, din 2008, şi majorarea a fost una substanţială, cu 12%, în trimestrul II 2013.

Cea mai mare scădere a joburilor disponibile s-a înregistrat în Finlanda, unde numărul acestora s-a diminuat cu 38%. Aici au fost afectate toate domeniile, situaţia fiind mai gravă în sistemul de sănătate şi comerţ.

Privat vs. stat

Posturile noi din privat au reprezentat aproximativ 80% din totalul creşterii şi au reflectat cu mai mare întârziere schimbările din economie.

Decalajul există întotdeauna, însă în perioada crizei s-a lungit, angajatorii fiind mult mai precauţi atunci când mediul de afaceri s-a ameliorat şi s-au gândit recrutări, de teama unei reveniri neaşteptate a recesiunii.

De aceea, fragila creştere economică a fost transferată în ocupare mult mai târziu decât în mod obişnuit.

Uşoara redresare a ocupării din privat înregistrată în trimestrul al doilea, în UE, vine în special din Marea Britanie, atât comparativ cu trimestrul I din 2013, cât şi faţă de trimestrul II din 2012.

Numărul locurilor de muncă vacante a continuat să crească în ritm mai accelerat în sectorul public decât cel al joburilor din privat. În trimestrul al doilea din 2013, numărul posturilor scoase la concurs în sistemul public a fost cu cinci puncte procentuale peste cel din aceeaşi perioadă a anului 2012. Şi creşterea la nivel european din acest sector, de stat, se datorează evoluţiilor din Marea Britanie, mai exact, joburile noi apărute în sistemul de sănătate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: