fbpx

9 februarie, 2025

După ce a impus taxe vamale de 10% asupra Chinei, președintele Statelor Unite a spus că va impune „cu siguranță” taxe la importurile din Uniunea Europeană. Potențialul război comercial SUA – UE este o durere de cap majoră pentru Europa: blocul este un exportator major în SUA, iar tarifele ar afecta semnificativ companii europene.

Mărul discordiei îl constituie excedentul comercial pe care Uniunea Europeană îl are în comerțul cu SUA, precum și o serie de taxe care, în ce priveste UE, sunt mai mari.

Politico a analizat cifrele pentru a afla cine este cel mai expus riscului:

Comerțul UE – SUA


SUA este principalul partener comercial al UE, comerțul total cu bunuri și servicii depășind 1,5 trilioane euro în 2023, potrivit celor mai recente date disponibile.

Trump a vorbit în mod repetat despre ”practicile comerciale nedrepte” ale UE, dând vina pe acestea pentru deficitul mare al Americii cu UE, care s-a ridicat la aproximativ 157 de miliarde de euro în 2023.

(Citiți și: ”Atu pentru UE în negocierile comerciale cu SUA: Tarifele vamale din acest moment avantajează Europa. Interdependențele de importanță strategică”)

Cu toate acestea, când se iau în considerare serviciile, acest deficit este compensat substanțial. SUA s-au bucurat de un excedent de 109 miliarde euro în servicii oferite UE, în principal în sectoarele serviciilor profesionale și de management, proprietății intelectuale și serviciilor financiare.

Ce vinde UE și ce cumpără

Dacă Trump ar aplica tarife generale pentru toate importurile din UE, producătorii de autoturisme și mașini și companiile farmaceutice ar fi cele mai afectate.

Primele trei categorii de produse europene (după valoare) vândute în Statele Unite sunt instalații mecanice, produse farmaceutice și vehicule.


UE a exportat vehicule în valoare de peste 57 de miliarde de euro în SUA în 2023 – un punct important pentru Trump, care a deplâns că țările UE „ne trimit mașini cu milioane”, dar „nu ne cumpără produsele noastre, nu ne iau mașinile”.

Această afirmație nu este în întregime corectă. UE a cumpărat vehicule americane în valoare de aproape 14 miliarde de euro în 2023 – ceea ce este, desigur, mult mai puțin decât a vândut.

Cine exportă cel mai mult în SUA

Unele țări ar suferi impactul unui război comercial mai mult decât altele. Numai Germania, Italia și Irlanda au reprezentat peste 50% din exporturile către SUA în 2023.

Tarifele la autoturisme – care au fost evitate cu strictețe în timpul primului mandat al lui Trump – ar da o lovitură potențial fatală producătorilor de automobile europeni (și în special germani), care se confruntă deja cu vânzări mai scăzute și îngrijorări legate de presiunea fluxului de mașini chineze în UE.

Ce poate face UE

Opțiunile UE sunt limitate și neatrăgătoare.


Țările UE ar putea opta pentru un armistițiu, oferindu-se să cumpere mai mult gaz natural lichefiat din SUA și să-și mărească cheltuielile de apărare sau să devină mai dure față de China – ceea ce ar putea declanșa un alt război comercial cu cel de-al doilea partener al blocului.

Alternativ, UE ar putea riposta prin impunerea propriilor tarife, așa cum a făcut în timpul primului mandat al lui Trump. Dar studiile au arătat că UE ar avea mai mult de suferit în acest proces decât Statele Unite.

Concluzia Politico: Orice s-ar întâmpla în continuare, Donald Trump este gata să ducă un război pe care crede că îl poate câștiga – iar Europa nu pare pregătită în mod adecvat să-l oprească.

(Citiți și: ”Atu pentru UE în negocierile comerciale cu SUA: Tarifele vamale din acest moment avantajează Europa. Interdependențele de importanță strategică”)

(Citește și: ”Cu ce arme se poate apăra UE într-un război comercial cu SUA”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: