O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Joong Shik Kang, noul șef al misiunii pentru România și Grecia, vine astăzi la București pentru discuții cu Guvernul și Banca Națională a României (BNR). Vizita este programată să se încheie pe 7 februarie, potrivit unui anunț al reprezentanților FMI.
Delegația va fi întregită de oficiali ai Băncii Mondiale și ai berd (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), iar discuțiile FMI cu BNR și cu Guvernul vor contribui la realizarea prognozelor macroeconomice pentru România ale Fondului.
Echipa Fondului va analiza evoluțiile economice și financiare recente și va actualiza perspectivele macroeconomice ale României, a transmis Geoff Gottlieb, reprezentantul senior pentru al FMI pentru regiunea Europa Centrală, de Est și de Sud-Est.
Barna Tanczos, ministrul Finanțelor, a declarat sâmbătă la Guvern, după adoptarea bugetului de stat, că în cadrul vizitei vor fi analizate evoluţiile economice și că ele nu se vor finaliza cu recomandări scrise pentru România.
„Vizitele de săptămâna viitoare sunt unele de curtoazie, de prezentare în urma schimbărilor de conducere la nivelul instituţiilor internaţionale, celelalte sunt de analiză pur şi simplu. Banca Mondială nu aduce în felul acesta niciun raport. Este o întâlnire între conducătorii instituţiilor şi discuţii în principal pe perspectivele pe 2025 şi pe angajamentele pe cei 7 ani, aşa cum am stabilit şi cu Comisia Europeană. Nu cred că vom primi recomandări scrise. Cu siguranţă vor fi în primul şi primul rând discuţii despre situaţia actuală din România şi de pe pieţele internaţionale. Nu acesta este scopul vizitei, să ne facă recomandări cu privire la ceva”, a precizat ministrul de Finanţe.
FMI și-a tot redus prognozele de creștere pentru România
În prognoza de toamnă, FMI a redus estimarea de creștere economică pentru România la sub 1,9%, de la 2,8% în prognoza de primăvară. Aceasta a fost doua revizuire negativă consecutivă pentru România – în toamna lui 2023, Fondul estima un avans de 3,8% pentru economia românească, în 2024.
Pentru 2025, prognoza FMI este de o creștere a PIB real de 3,3%, care cel mai probabil prezintă riscuri de neîndeplinire și revizuire în jos.
În ceea ce priveşte inflaţia, FMI prognozează că România va înregistra în acest an o creştere a prețurilor de consum de 3,6%, care de asemenea este probabil să fie revizuită negativ, în sus.
Sud-coreanul Joong Shik Kang l-a înlocuit de anul acesta pe Jan Kees Martin, fostul șef al misiunii FMI pentru România. Anterior, sud-coreanul a fost șeful misiunii FMI pentru Hong Kong și director adjunct al misiunii FMI pentru China.
De notat că România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza mandatului și actelor fondatoare ale Fondului. Consultările constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre.
România se găsește într-o perioadă dificilă din perspectiva susținerii creșterii economice
Scopul consultărilor este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.
România se află în prezent într-un context de provocări la adresa sustenabilității creșterii economice, în timp ce nevoia de ajustare a deficitului (8,6% din PIB în 2024) prezintă un risc suplimentar de recesiune și un risc ce alimentează incertitudinea din mediul de afaceri.
(Citește și: ”BNR menține din nou dobânzile: Între capra dominanței fiscale și varza inflației”)
***