În nota de fundamentare a ordonanței de modificare a Codului Fiscal aprobată în ședința de guvern de azi, se arată că impozitarea se aplică în funcție de codurile CAEN corespunzătoare activităților, principale sau secundare, desfășurare în sectoarele petrol și gaze:
4671 – „Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate”
4681 – „Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate”
4730 – „Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate”
Guvernul a eliminat însă codurile CAEN care cuprind și bunuri care nu aparțin domeniului petrolier, cum sunt de exemplu: lemnele de foc, brichete, peleți, cărbune, naftalină, ulei lubrifiant, antigel, pentru care contribuabilii respectivi nu ar trebui să fie în sfera de impozitare, dar care erau incluse în „Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule”.
Prin modificarea ordonanței, contribuabilii care obțin venituri din vânzarea combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifiante și de răcire, în cadrul activităților corespunzătoare codurilor CAEN menționate nu mai datorează impozitul specific de 0,5% pe cifra de afaceri.
A doua modificare a ordonanței îi are în vedere pe traderii străini de țiței și carburanți care nu aveau sedii permanente pe teritoriul României și scăpau de plata impozitului de 0,5%.
(…) s-a constatat faptul că, față de persoanele juridice străine cu sediu permanent în România, persoanele juridice străine fără sediu permanent în România, care desfășoară activitatea de comercializare în sectoarele petrol și gaze naturale, prin intermediul terminalelor maritime și/sau fluviale, nu au obligativitatea înregistrării ca persoane juridice nerezidente pe teritorului României și, în consecință, nu au obligația să calculeze, declare și plătească impozitul specific pe cifra de afaceri pentru persoane juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale. Persoanele juridice străine consideră că nu fac obiectul impozitului specific pe cifra de afaceri, întrucât au în vedere principiul prevăzut de normele internaționale, respectiv că venitul operațional obținut din România de către o entitate nerezidentă poate fi impozitat în România, numai dacă aceasta are un sediu permanent în România. În fapt, operațiunea de “livrare scriptică” este efectuată din statul în care are rezidența fiscală acea persoană juridică străină, iar în absența înregistrării fiscale pe teritoriul României, ca persoană juridică străină, singura obligație declarativă rămâne în statul unde este înregistrată fiscal″, se mai spune în document.
Actul normativ introduce reguli specifice pentru persoanele juridice străine care, în mod individual sau într-o formă de asociere, livrează bunuri, prestează servicii pe teritoriul României sau livrează bunuri de pe teritoriul României, desfășurând activități în sectoarele petrol și gaze naturale, dar care nu au înregistrat un sediu permanent în România, în ceea ce privește stabilirea obligației de plată a impozitului. ″Impozitul specific pe cifra de afaceri datorat de persoane nerezidente din tranzacțiile prevăzute (…) nu intră în sfera de aplicare a convențiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alt stat″, scrie în ordonanță.
Cititi si: Toate companiile din petrol și gaze vor plăti impozitul de 0,5% din cifra de afaceri, nu doar cele de peste 50 mil. euro – Camera Deputaților
***