fbpx

24 ianuarie, 2025

Prețurile carburanților au scăzut de vineri, în medie cu 4 bani pe litru, conform datelor din aplicația Monitorul Prețurilor. Aceasta este prima ieftinire din 2025 după șapte scumpiri consecutive în noul an. Ieftinirea vine pe fondul scăderii cotației internaționale a petrolului sortiment Brent, relevant pentru piața europeană și prețurile carburanților din România.

Petrom, liderul de piață, a fost primul care a operat o ieftinire: în stațiile Petrom din București benzina standard se vindea, vineri, 24 ianuarie, în medie cu 7,49 lei/litru, față de 7,53 bani/litru la 21 ianuarie. La 31 decembrie 2024, prețul benzinei standard la Petrom era de 7,13 lei/litru.

Motorina la Petrom, liderul de piață, costa vineri, în medie, 7,64 lei/litru, față de 7,68 lei/litru marți și 7,29 lei/litru la 31 decembrie 2024.


Comparativ, în stațiile LukOil din Capitală, litrul de carburant se vindea vineri mai scump ca marți, 21 ianuarie: benzina standard cu 7,5 lei/litru față de 7,47 lei/litru, iar motorina standard cu 7,66 lei/litru față de 7,63 lei/litru. Cel mai probabil, stațiile LukOil vor opera o scădere în finalul săptămânii.

Scumpirea din ianuarie rămâne semnificativă, la o medie de 35-37 de bani pe litru, comparativ cu data de 31 decembrie.

Creșterea din acest an se datorează creșterii accizei în final de 2024 și a prețului petrolului, care însă s-a corectat în ultimele zile. Asta înseamnă noi scăderi la pompă în săptămâna următoare, cu condiția ca prețul petrolului să nu revină pe creștere.

Notă: Creșterea sau scăderea carburanților se transferă în general pe lanț de către firme în prețul transporturilor și apoi de transportatori în prețul bunurilor transportate.

Plinul de carburant s-ar putea ieftini dacă petrolul rămâne pe scădere


Comparativ cu prețul din data de 23 decembrie, prețul mediu al unui litru de benzină este la data de 23 ianuarie cu 5,9% mai ridicat, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă cu 21 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 5,8%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă cu 21 lei mai mult decat în urmă cu o lună de zile.

În această perioadă, România se află pe locul al 5-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Cipru, Cehia, Malta și Spania. În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 6 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, dupa Bulgaria, Cipru, Cehia, Italia, Malta și Slovenia.

Tendința petrolului

Noile niveluri ale accizelor la carburanți, actualizate la final de 2024 de Ministerul Finanțelor cu inflația din ultimul an și cu creșterea de TVA aferentă plusului la acciză, au dus la o creștere medie de 17 bani pe litru la benzină și cu 16 bani pe litru, în medie, la motorină. Restul creșterii din acest an se datorează creșterii prețurilor internaționale la petrol.

Prețurile petrolului crescuseră la un moment și cu 15% în ultimele luni și cu circa 8-9% de la 31 decembrie încoace. În prezent, cotațiile internaționale ale țițeiului au corectat puternic avansul recent, care împinsese prețurile la cele mai ridicate niveluri din ultimele 4 luni.

Evoluția din ultimele săptămâni și accentuarea tendinței ascendente a petrolului survenise ca urmare a aplicării de sancțiuni extinse asupra petrolului rusesc de către fosta administrație americană a președintelui Joe Biden. Sancțiunile vizează fluxul de petrol rusesc care continuă să meargă către China și India – o parte semnificativă din petrolul rusesc este revândut către alte țări, inclusiv din Europa, de cumpărători din India.


Cotațiile Brent și WTI (West Texas Intermediate) ale petrolului au scăzut însă puternic din data de 15 ianuarie încolo, iar cel mai recent puseu de scădere a venit după declarațiile de joi de la Davos ale președintelui american Donald Trump, care a cerut public Arabiei Saudite să scadă prețul petrolului pentru a înlesni negocierile de pace pentru Ucraina cu Rusia. Mare parte din veniturile bugetare ale Kremlinului sunt din petrol și gaze.

De notat totuși că prețurile internaționale ale petrolului și-au creat o bază multianuală solidă care acționează ca suport. De altfel, în lipsa unei recesiuni puternice, este puțin probabil ca cotațiile WTI și Brent să scadă sub 65 de dolari/baril.

Totodată, președintele Trump vrea să ruleze economia americană la maximum, cu dobânzi mici, investiții masive și tăieri de taxe și stimulente fiscale, ceea ce conturează o perioadă de consum mai ridicat de petrol pentru economia globală, în lipsa unor șocuri prea puternice din agenda economică populist-protecționistă a administrației sale.

(Citește și: ”Analiștii: Inflația din România are caracter structural – riscurile pe 2025 sunt în echilibru relativ. Estimări pentru acest an)


***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: