fbpx

23 ianuarie, 2025

Președintele Donald Trump ia în considerare modificarea unui beneficiu comercial-cheie al SUA pentru alte națiuni, scutirea „de minimis” de la tarifele de import, acuzând China de practici comerciale neloiale și crearea crizei de fentanil, transmite Reuters.

China e responsabilă de 30% din coletele intrate zilnic în SUA, vizate fiind practicile Temu și Shein, considerate anticoncurențiale din cauza prețurilor subvenționate de stat la produsele vândute pe platforme. Anul trecut, China a livrat direct către consumatori, produse de 240 mld. dolari beneficiind tocmai de scehemele de minimis.

Problema celor două platforme vizează și statele UE, care s-au plâns, aprope toate, Comisiei Europene, că Uniunea nu întreprinde măsuri concrete pentru a le proteja de practicile incorecte ale Chinei în comerțul electronic. Comisia încă analizeză problema.


În ce privește măsurile care se pregătesc peste Ocean, schema de minimis prevede renunțarea SUA la procedurile și tarifele vamale standard pentru articolele importate în valoare mai mică de 800 de dolari care sunt expediate către persoane fizice. Este una dintre cele mai generoase astfel de scutiri din lume: pragul de minimis al UE, de exemplu, este de 150 de euro (156 de dolari).

SUA au folosit de minimis din 1938 pentru a reduce povara administrativă. În timpul președinției lui Barack Obama, Congresul a majorat de patru ori plafonul (de la 200 de dolari la 800 de dolari), ceea ce a dus la o explozie a numărului de pachete scutite de taxe care intră în țară. Pachetele pot beneficia de scutirea de minimis au crescut cu peste 600% în ultimul deceniu la peste 1 miliard de articole în anul fiscal 2023, potrivit datelor Vamale și Protecției Frontierei.

Cei care se opun acestei scheme invocă dezechilibrele comerciale ale SUA și criza de fentanil, care alimentează o epidemie națională care a ucis aproape 75.000 de oameni în 2023.

Marii beneficiari ai schemei de minimis includ comercianții cu amănuntul online care livrează mărfuri în principal din China, cum ar fi Shein, Temu șiAliExpress.

Shein a refuzat să comenteze posibilele modificări aduse politicii de minimis a SUA. În 2023, compania a cerut o reformă a schemei „pentru a crea condiții de concurență echitabile și transparente – în care regulile sunt aplicate în mod egal și unitar”. Temu, AliExpress și Amazon nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Schema de minimis a permis Chinei livrări de 240 mld. dolari în 2024, direct către consumatori


Criticii politicii de minimis acuză, de asemenea, că permite companiilor să evite tarifele la mărfurile chinezești și inspecțiile vamale în temeiul unei legi care interzice produsele fabricate cu muncă forțată.

Luni, administrația Trump a publicat un memoriu „America First Trade Policy” prin care solicită departamentelor Trezorerie, Comerț și Securitate Internă și Reprezentantului comercial al SUA să evalueze reducerea veniturilor și riscurile din importul de „produse contrafăcute și medicamente de contrabandă” în contextul de minimis.

China a exportat direct către consumatori bunuri în valoare de 240 de miliarde de dolari anul trecut, beneficiind de schema de minimis la nivel mondial, reprezentând 7% din vânzările sale peste mări și contribuind cu 1,3% din produsul intern brut, potrivit estimărilor Nomura.

Compania estimează că eliminarea pragului din SUA ar încetini creșterea exporturilor chineze cu 1,3 puncte procentuale și creșterea PIB-ului cu 0,2 puncte, cu un impact semnificativ mai mare dacă Europa și Asia de Sud-Est ar elimina la rândul lor cerințele minime pentru taxele vamale.

Cele mai expuse sectoare includ îmbrăcămintea, care reprezintă 35% din exporturile directe ale Chinei către consumator, electronice de larg consum (22%), decorațiuni pentru casă (17%) și produse de frumusețe (7%), potrivit Nomura.

(Citește și: ”Comisia notifică Temu cu privire încălcarea legislației UE: Practicile investigate”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: