Este de așteptat ca Ungaria să scape de regimul de supraveghere din procedura de deficit excesiv al Comisiei Europene în 2026.
Comisia Europeană a dat undă verde planului fiscal-structural pe termen mediu al Ungariei, joi, după ce Budapesta a furnizat executivului UE date actualizate și altele care lipseau anterior. Se estimează că Ungaria va ieși din regimul de supraveghere suplimentară pentru țările cu deficit bugetar excesiv în 2026.
Potrivit noului document, deficitul public – diferența dintre veniturile și cheltuielile bugetare – va fi de 3,6% din PIB în 2025 și de 2,5% în anul următor, sub pragul de 3% impus de UE. Datoria totală a țării este de așteptat să ajungă la 68,2% din PIB până în 2028.
Reprezentanții UE au decis miercuri să amâne până în februarie votul miniștrilor de finanțe cu privire la recomandările făcute anterior Ungariei, în lumina noii evaluări a Comisiei, au declarat patru diplomați și un oficial al Comisiei pentru POLITICO.
Planul actualizat – cu datele furnizate de Ungaria pe 20 decembrie – arată „o poziție fiscală inițială mai favorabilă”, o inflație mai mare și „un rezultat bugetar mai bun decât era anticipat pentru perioada ianuarie-noiembrie 2024, cu venituri fiscale și cheltuieli ușor mai mici decât cele așteptate”, a scris Comisia în evaluarea sa.
Executivul UE a subliniat, de asemenea, că planul nu include „o strategie fiscală completă și cuantificată”. Dimpotrivă, există un „număr de măsuri necuantificate de creștere a deficitului în diferite domenii”, astfel încât „s-ar putea, prin urmare, să fie necesare măsuri fiscale suplimentare pentru îndeplinirea tuturor angajamentelor”.
Planul a prezentat, de asemenea, o listă de 132 de reforme și investiții aliniate la prioritățile comune ale UE, dintre care mai mult de jumătate vor fi finanțate prin programele UE.
Ca și în cazul altor țări care au cheltuit excesiv, Ungaria urmează să prezinte până la sfârșitul lunii aprilie un raport cu privire la pașii pe care îi va face pentru a îndeplini obiectivele fiscale ale UE.
***