Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a declarat joi că afirmațiile conform cărora „România este un mare producător de energie” erau valabile acum 30 de ani. El a amintit că în perioada 2009 – 2022 s-au închis capacități de producție enrgie electrică însumând peste 7.000 MW, aproape cât 10 reactoare de la Cernavodă, fără a se pune altceva în loc, relatează News.ro.
Ministrul Energiei a explicat că prețul relativ mic pentru energia electrică și gaze naturale pe care îl plătesc românii se datorează schemei de plafonare a prețului prin schema de plafonare-compensare. În schimb pe piața SPOT, prețurile sunt uneori foarte mari când cererea este mult mai mare decât oferta.
„Românii plătesc al cincilea cel mai mic preţ la energie electrică şi al patrulea cel mai mic preţ la gaz (din UE – n.r.), pentru că avem o schemă de plafonare-compensare. Pe piaţa SPOT, pe piaţa zilei următoare, e adevărat că sunt zile în care România are preţuri ridicate în raport cu celelalte state europene, de multe ori sunt preţuri similare cu Bulgaria, Grecia, Polonia, Ungaria”, a spus ministrul Energiei.
Situația este cauzată de faptul că România dispune de capacități de producție insuficiente în raport cu nevoile sale.
„Acest mit că România este un mare producător de energie a fost valabil acum 30 de ani, poate şi 20 de ani, dar cert este că, din 2009 până în 2022, în România s-au închis capacităţi de peste 7.000MW, deci cât 10 reactoare de la Cernavodă şi toate erau producţie în bandă, cărbune sau gaz. E adevărat, grupuri mai vechi, costuri mai mari, dar le aveam. Şi acum, sigur că neinvestind atâţia ani de zile, a venit şi nota de plată, pentru că noi nu ne mai acoperim consumul. Şi atunci, ce facem? Importăm la intervale orare la care toate celelalte state din jur, în general, importă. Şi atunci, pe o cerere mare, pe un consum mare şi o ofertă mică, sigur că preţul este sus”, a afirmat Burduja.
El a adăugat că autorităţile au început să „trateze cauza” acestei situaţii, iar România a atras 14 miliarde de euro pentru sistemul energetic şi, datorită investiţiilor, producţia de energie electrică se va dubla.
„La gaz, nu mai vorbesc, se va întâmpla asta, şi chiar mai repede, din 2027, dar la energie electrică, peste 5-6 ani, România va fi într-o cu totul altă situaţie, în care nu noi vom depinde de alţii şi alţii vor depinde de noi”, a adăugat Sebastian Burduja.
Cititi si: Prognoză: Producția de energie electrică a României va scădea cu 2% în 2025
***