Premierul britanic, Keir Starmer, a declarat luni că dorește să facă din Marea Britanie o „superputere” în domeniul AI, promițând o abordare pro-inovare a reglementărilor, punerea datelor publice la dispoziția cercetătorilor și crearea de zone pentru centre de date.
Starmer, al cărui guvern laburist va fi obligat să reducă cheltuielile după creșterea costurilor de împrumut, a declarat că dorește să pună Inteligența Artificială (AI) în centrul ambiției sale de a crește economia, relatează Reuters.
Conform guvernului de la Londra, tehnologia ar putea crește productivitatea cu 1,5% pe an, în valoare de 47 de miliarde de lire sterline (57 de miliarde de dolari) în plus, anual, pe parcursul unui deceniu.
„Marea Britanie va fi una dintre marile superputeri AI”
„Marea Britanie va fi una dintre marile superputeri ale inteligenței artificiale”, a declarat Keir Starmer, luni, la University College din Londra, menționând că țara este deja lider european pentru investițiile în inteligența artificială.
„Vom face descoperiri, vom crea bogăție și vom face ca inteligența artificială să funcționeze pentru toată lumea din țara noastră”, a adăugat premierul Starmer.
Țările din întreaga lume concurează pentru a deveni centre ale inteligenței artificiale, echilibrând în același timp impulsul pentru creștere cu necesitatea unor restricții asupra tehnologiei.
Marea Britanie, după SUA și China, la investiții și brevete AI
Conform Universității Stanford, Marea Britanie, a șasea cea mai mare economie a lumii, se află doar în urma Statelor Unite și a Chinei, atunci când sunt măsurați indicatori precum investițiile și brevetele în IA.
Starmer a declarat că Marea Britanie va trasa un curs „pro-creștere și pro-inovare” în ceea ce privește reglementarea.
„Știu că există abordări diferite în întreaga lume, dar acum deținem controlul asupra regimului nostru de reglementare, așa că ne vom urma propria cale în această privință”, a spus el, referindu-se la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în 2020.
„Vom testa și vom înțelege inteligența artificială înainte de a o reglementa, pentru a ne asigura că, atunci când o vom face, este proporțională și întemeiată”.
Marea Britanie va pune datele publice, cum ar fi informațiile de la serviciul său de sănătate de stat, într-o „Bibliotecă națională de date”, unde acestea vor fi accesibile cercetătorilor, cu câteva limitări, a mai explicat Starmer.
Guvernul va adopta, de asemenea, toate cele 50 de recomandări stabilite în raportul „AI Opportunities Action Plan”, planul elaborat de antreprenorul Matt Clifford, a declarat Starmer.
Printre acestea se numără facilitarea construirii centrelor de date prin accelerarea acordării autorizațiilor de planificare și prin acordarea de conexiuni energetice.
Primul astfel de centru va fi construit în Culham, Oxfordshire, unde își are sediul Autoritatea britanică pentru energie atomică.
Estimarea contribuției AI la PIB-ul UE – 8%, în 10 ani
Inteligența artificială generativă va stimula creșterea economică globală în următorul deceniu, interval în care PIB-ul UE ar putea crește cu 8%. (cu 1,2 – 1,4 trilioane de euro) datorită acestei tehnologii, conform unui studiu realizat de Implement Consulting Groug, la comanda Google.
IA poate crește productivitatea și stimula competitivitatea UE într-o perioadă în care Europa se află în urma SUA în ceea ce privește creșterea economică. Pentru a profita de următorul val de beneficii ale IA în întreaga societate, UE trebuie să promoveze însă mai intens inovarea, să investească în competențe și să asigure reguli clare.
Valorificarea întregului potențial al inteligenței artificiale generative depinde de o serie de factori determinanți ai adoptării inteligenței artificiale – de la un mediu operațional solid, la disponibilitatea unor profesioniști calificați în domeniul inteligenței artificiale.
(Citește și: Inteligența Artificială ar putea crește cu 8% PIB-ul UE, în 10 ani, dacă ar fi adoptată pe scară largă – studiu Google)
****