Ungaria urmează să piardă permanent accesul la puțin peste 1 miliard de euro din fondurile UE începând cu 1 ianuarie. Disputele dintre Budapesta și Bruxelles îngreunează capacitatea țării de a ieși din recesiune și subminează tentativa premierului Viktor Orbán de a-și asigura realegerea în 2026, scrie Financial Times.
Înghețarea fondurilor UE a lovit Ungaria într-un moment în care guvernul său are puține opțiuni de manevră. Deficitul bugetar din acest an este de peste 4,5% din PIB, sporind tensiunile politice.
PIB-ul Ungariei a scăzut cu 0,7% în trimestrul al treilea – a doua contracție consecutivă – aruncând economia într-o recesiune tehnică, în condițiile unei cereri slabe în sectoarele auto, electronice și farmaceutic, care domină baza sa industrială.
Din cele 6,3 miliarde de euro în fonduri înghețate de Bruxelles din cauza preocupărilor legate de statul de drept, Budapesta va pierde permanent 1,04 miliarde de euro, deoarece această sumă trebuie alocată până la sfârșitul anului 2024 sau va expira.
Ungaria pierde, de asemenea, 1 milion de euro pe zi din fonduri UE din cauza tratamentului ilegal al solicitanților de azil; pierderile totale ale Ungariei din cauza tratamentului solicitanților de azil vor ajunge la 200 de milioane de euro până la sfârșitul anului.
Acestea se adaugă unei amenzi unice de 200 de milioane de euro impusă de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în iunie pentru încălcarea regulilor de azil și ignorarea unei sentințe anterioare.
În total, 19 miliarde de euro din fondurile de recuperare post-pandemie și alte resurse ale UE rămân blocate.
János Bóka, ministrul afacerilor europene al Ungariei, a declarat în mijlocul lunii decembrie că este „foarte dificil” să nu interpreteze retragerea fondurilor ca o „presiune politică”, adăugând că Budapesta va lua măsuri pentru a „remedia această situație discriminatorie”.
Pentru bugetul din 2025, miliarde de euro din investiții și cheltuieli sociale, majoritatea finanțate de UE, au fost anulate.
Ministrul economiei, Márton Nagy, a recunoscut că guvernul nu poate acoperi complet golul lăsat de finanțarea UE.
„Finanțarea UE este o parte importantă a investițiilor publice din Ungaria”, a declarat comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, pentru FT într-un interviu din decembrie, adăugând că „este important ca, evident, Ungaria să facă ceea ce este necesar pentru a asigura disponibilitatea finanțării”.
(Citește și: ”Varșovia dă în judecată Ungaria pentru că i-a acordat azil unui politician polonez urmărit pentru corupție. Budapesta a adăpostit și politicieni români anchetați penal”)
***