Printre cei mai mari producători de energie listați la BVB (Bursa de Valori București) se numără atât companii cu capital de stat, cât și companii cu capital privat străin.
Producători de energie deținuți de stat
Hidroelectrica (pe numele complet Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA) este una dintre cele mai mari companii producătoare de energie listate la Bursa de Valori București. Compania cu capital majoritar de stat a debutat pe Piaţa Reglementată a BVB în iulie 2023, intrând la tranzacţionare sub simbolul H2O.
Acțiunile Hidroelectrica sunt unele dintre cele mai valoroase acțiuni de la BVB, o acțiune tranzacționându-se în ultimul an la prețuri care au variat între 116 și 137 de lei. La ora actuală, compania are o capitalizare de piață de aproape 56 de miliarde de lei (circa 11 miliarde de euro). În ceea ce privește acționariatul, peste 80% din acțiuni aparțin statului român (prin Ministerul Energiei). Puțin peste 16% se află în posesia persoanelor juridice, iar restul de circa 4% e deținut de persoane fizice.
După cum se arată pe site-ul oficial, societatea este administrată în sistem dualist, de către un Directorat sub supravegherea unui Consiliu de Supraveghere. În 2023, Grupul Hidroelectrica a înregistrat un profit net de aproape 6,4 milioane de lei și a avut o cifră de afaceri de circa 12,2 milioane de lei. În același an, Hidroelectrica a plătit către acționarii săi dividende în valoare de circa 4,35 milioane de lei.
Producători de energie listați la BVB – Hidroelectrica
Energia produsă din apă este una dintre cele mai importante surse de energie din România. În 2022, de exemplu, hidroenergia a reprezentat peste 25% din energia generată în România.
În anul 2023, producția brută a Hidroelectrica a fost de peste 18 TWh (terawați-oră), fiind generată în cele 188 de unități de producție (187 de centrale hidroelectrice și microhidrocentrale, inclusiv 5 stații de pompare, și 1 parc eolian). Puterea totală instalată în unitățile de producție deținute de Hidroelectrica este de aproape 6.500 MW, cele mai mari fiind hidrocentralele de pe Dunăre (Porțile de Fier 1 și Porțile de Fier 2).
Alte capacități importante sunt Amenajarea Hidroenergetică Lotru, Centrala Hidroelectrică Vidraru, Centrala Hidroelectrică Dimitrie Leonida (Stejaru), Centralele Hidroelectrice Mărișelu și Remeti, Amenajarea Hidroenergetică Râul-Mare Retezat și CHE Ruieni, Centralele Hidroelectrice Gilceag și Sugag și parcul eolian Crucea Nord din județul Constanța, acesta din urmă având o putere de 108 MW.
Companii producătoare de energie – OMV Petrom
OMV Petrom este o altă companie care se numără pe lista celor mai mari producători de energie listați la BVB. Societatea, ale cărei acțiuni se tranzacționează pe Piața Reglementată de la BVB din septembrie 2001 sub simbolul SNP, este o companie cu capital majoritar străin, un procent de circa 51,15% fiind deținut de compania austriacă OMV.
Statul român prin Ministerul Energiei deține un procent important din OMV Petrom, de aproximativ 20,7%. Persoanele juridice dețin 24,4%, iar cele fizice 3,7% din companie.
La ora actuală, OMV Petrom are o capitalizare bursieră de peste 46,6 miliarde de lei (peste 9 miliarde de euro). În ultimul an, acțiunile companiei s-au tranzacționat la prețuri cuprinse între 0,55 și 0,79 de lei.
OMV Petrom este un producător integrat de energie, compania fiind activă de-a lungul întregului lanț valoric al energiei: producția de țiței și gaze, rafinarea petrolului, distribuția de carburanți prin benzinării și generarea energiei electrice. În ceea ce privește producția de electricitate, compania operează centrala eletrică pe gaze de la Brazi, de lângă Ploiești, care are o capacitate de 860 MW. În 2022, centrala a produs 5 TWh de electricitate. După cum se arată pe site-ul companiei, centrala de la Brazi a fost construită în urma unei investiții de aproximativ 530 de milioane de euro.
În 2023, compania OMV Petrom a avut o cifră de afaceri netă de 33,8 miliarde de lei, un profit net de 3,9 miliarde de lei și circa 7.200 de angajați.

Producători de energie listați la BVB – Nuclearelectrica
Nuclearelectrica (Societatea Națională Nuclearelectrica SA) este un alt mare producător de energie electrică din România. Compania cu capital majoritar de stat a fost listată pe Piața Reglementată de la BVB în noiembrie 2013 și se tranzacționează sub simbolul SNN.
Acționarul majoritar este statul român prin Ministerul Energiei, acesta deținând circa 82,5% din acțiuni. Persoanele juridice dețin aproape 12,9%, iar cele fizice 4,6%. În prezent, producătorul de energie nucleară are o capitalizare de piață de peste 13 miliarde de lei (circa 2,6 miliarde de euro). În ultimul an, acțiunile Nuclearelectrica s-au tranzacționat la prețuri cuprinse între 36,9 și 52,4 lei / acțiune.
În contextul discuției despre producători de energie listați la BVB, trebuie menționat că Nuclearelectrica operează cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, fiecare având o putere instalată de circa 700 MW. Cele doua reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României. Astfel, cantitățile de energie produse de Nuclearelectrica nu fluctuează semnificativ de la un an la altul, situându-se la nivelul a 11 TWh/an, se arată pe site-ul oficial al societății.
Compania deține două sucursale:
– Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, care operează unitățile 1 și 2, și care produce electricitate și furnizează energie termică. Cele două unități au împreună 1.400 MW și utilizează uraniu natural drept combustibil și apă grea ca moderator și agent de răcire (produse în România);
– Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești, ce este producător calificat de combustibil nuclear CANDU 6 și acoperă în întregime necesitățile de operare ale unităților 1 și 2 de la Cernavodă.
În 2023, compania a avut o cifră de afaceri netă de circa 7,5 miliarde de lei, un profit net de 2,5 miliarde de lei și circa 2.300 de angajați.
Producători de energie listați la BVB – Premier Energy
Premier Energy PLC, companie listată la BVB în mai 2024, se tranzacționează pe Piața Reglementată sub simbolul PE. Acționarul majoritar al companiei este Emma Alpha holding LTD din Nicosia, Cipru, această societate deținând peste 71% din Premier Energy. Restul este deținut de persoane juridice (23,8%) și fizice (4,9%).
La ora actuală, compania are o capitalizare bursieră de circa 2,5 miliarde de lei (circa 500 de milioane de euro). În ultimele 52 de săptămâni, acțiunile companiei s-au tranzacționat la prețuri cuprinse între 18,7 și 21,7 lei / acțiune.
Grupul este o companie de energie integrată vertical, care operează în producția și furnizarea de energie electrică, inclusiv regenerabilă, precum și în distribuția și furnizarea de gaze naturale.
În România, Premier Enerrgy are în proprietate, administrare sau dezvoltare o capacitate de producție de energie electrică din surse regenerabile de peste 900 MW, se arată pe site-ul oficial. Totodată, Premier Energy furnizează energie electrică pentru aproximativ 2,4 milioane de clienți din România și Republica Moldova, marea majoritate fiind reprezentată de gospodării și întreprinderi de mici dimensiuni.
De când a intrat pe piața din România, compania cu capital majoritar cipriot a achiziționat mai multe parcuri eoliene din Dobrogea, ca de exemplu parcul eolian de la Nalbant, Eolica Dobrogea One sau parcul eolian Mihai Viteazu.
În 2023, Premier Energy a avut o cifră de afaceri netă de circa 1,3 miliarde de lei, un profit net de 15,8 milioane de lei și în jur de 500 de angajați.
Foto: geralt / fietzfotos / pixabay.com
Dacă acest articol despre producători de energie listați la BVB vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Cele mai valoroase companii din lume. TOP 50 corporații
Cele mai profitabile companii din lume. TOP 50 corporații
Cele mai mari companii farmaceutice din lume. TOP 10 corporații
Companii aeriene din Moldova. 2 mari jucători – FLYONE și HiSky
Companii aeriene românești. 5 mari jucători din piață
TOP 10 companii BVB în funcție de capitalizarea bursieră
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultimele 6 luni. TOP 14
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultimul an. TOP 9
Cele mai tranzacționate acțiuni BVB în ultimele 6 luni. TOP 11
Cele mai tranzacționate acțiuni BVB în ultimul an. TOP 12 companii