3 decembrie, 2024

Stocurile de armament ale statelor membre NATO se epuizează într-un ritm record, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, inclusiv cele ale Statelor Unite. Surse din serviciile de informații germane au spus că țara mai are o rezervă de muniție pentru doar două zile în cazul unei amenințări armate.

În martie 2024 Uniunea Europeană a alocat 500 milioane de euro pentru sprijinirea producției de muniție (ASAP) în scopul de a crește capacitatea de producție la 2 milioane de obuze anual până la finele anului 2025.

Dar armatele occidentale întâmpină o problemă majoră. Acest impuls al producției de muniție militară necesită un metal critic, Antimoniu (sau Stibiu (Sb)), care nu se produce decât în mici cantități în Occident.


În această vară, China a redus exporturile de antimoniu, ducând la creșterea prețurilor cu peste 200% în decurs de câteva luni.

În această situație, câteva din companii din Australia și Canada au sesizat oportunitatea și se luptă să asigure un flux alternativ de aprovizionare a industriei de apărare cu antimoniu.

Una dintre dintre aceste companii miniere, specializată în explorare de noi zăcăminte, Military Metals din Canada, a început deja să achiziționeze mine de antimoniu în America de Nord și Europa, pentru a compensa reducerea livrărilor din China.

Noi surse de antimoniu, din Slovacia până în Nova Scoția

Mineralele critice au ajutat la câștigarea celui de Al Doilea Război Mondiale de către aliați, tocmai pentru că dețineau majoritatea resurselor minerale la acel moment, consideră Carnegie Endowment for International Peace.


Astăzi, situația s-a schimbat, iar China controlează cea mai mare parte a celor mai importante resurse de minerale critice din lume, inclusiv antimoniul, o componentă cheie pentru industria de apărare.

Însă Military Metals vrea să schimbe această tendință punând în exploatare noi zăcăminte de antimoniu achiziționate recent în Nevada și Nova Scotia, unele dintre puținele descoperite în America de Nord.

De asemenea, compania a anunțat recent că a achiziționat cel mai mare zăcământ de antimoniu din Europa situat în Slovacia. Acesta a fost descoperit în perioada sovietică, în anii 1950 și s-a dezvoltat în două etape în anii 1980 și 90.

Mina Trojarova din Slovacia deține cel mai mare zăcământ de antimoniu din Europa, estimat la peste 61 de mii de tone de metal, cu o valoare de 2 miliarde de dolari la prețurile actuale și ar putea face din Slovacia un centru importat de producție de metale critice pentru industria occidentală de apărare.

Un metal cu importanță strategică

Antimoniul este listat ca mineral critic în Canada, SUA și UE. Însă cinci țări dețin 91% din producția mondială, estimată la 83.000 de tone în 2023, din care jumătate aparține Chinei și un sfert Tadjikistanului. Prețurile au crescut brusc de la începutul anului, atingând un maxim istoric de 38.000 USD pe tona de antimoniu în noiembrie. Pentru comparație, cuprul a fost cotat în medie la aproximativ 9.500 USD pe tonă în noiembrie.

Antimoniu este utilizat în producția de obuze de artilerie, cel mai uzual fiind cel de 155 mm. Armata SUA și-a propus creșterea producției de la nivelul actual de 40.000 obuze de artilerie pe lună la 100.000 de tone până anul viitor, ceea ce înseamnă o cantitate dublă de antimoniu pentru a-și atinge scopul.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: