Activitatea fabricii Arsenal Reşiţa a intrat în linie dreaptă și până la sfârșitul lunii va produce primul „obiect”, după ce în aprilie a fost semnat un contract între Romarm, de care aparține societatea, și subsidiara Torman International, companie britanică de armament.
„Zilele următoare va veni o delegație foarte importantă, atât de la nivelul firmei care se ocupă cu activitatea de producție de la noi, de la Reșița, cât și doi reprezentanți din partea Ambasadei Angliei la București. În zilele următoare sigur vor fi niște evenimente. Până la sfârșitul lunii se va produce primul obiect care va ieși de pe noua linie de producție şi se va pune în circuitul pentru care a fost realizată această activitate”, a declarat luni prefectul de Caraş-Severin, Ioan Dragomir, citat de Rador.
Fosta uzină mecanică din Reşiţa a fost înfiinţată în 1972 pentru a răspunde necesităţilor impuse de politica de apărare a ţării şi a fost echipată pentru fabricaţia produselor militare, în special obiecte de artilerie de calibru mare si mijlociu.
În primăvară, autoritățile locale declarau că Arsenal va produce obuze pentru Ucraina.
Proiectul are mai multe faze, în prima etapă fiind prevăzută producția de muniție de război, proiectile de calibru sovietic, pentru aprovizionarea armatei ucrainene.
Retehnologizarea fabricii
În aprilie, autoritățile anunțau că fabrica va trece printr-un proces de retehnologizare și va angaja în primă fază 75 de oameni, care se vor adăuga celor 30 de salariați existenți.
Semnarea contractului a fost anunțată într-o conferință de presă la care au participat Ioan Dragomir – prefectul județului Caraș-Severin, Flavius Nedelcea – secretar de stat în Ministerul Economiei și Ionuț Narcis Chisăliţa – directorul societății Arsenal, și reprezentantul companiei Torman.
Fabrica de armament din Reșița a fost înființată în 1972. Până la începutul anilor ’90 s-au produs tunuri, precum și obuziere de calibru 152 de milimetri.
Arsenal a primit ultima comandă în anul 2008 și de atunci și-a închis porțile. Înainte de 1989, la S.C. Arsenal, fostă Întreprinderea Mecanică Reșița, erau angajaţi peste 2000 de oameni.
(Citește și: Contract pentru producerea de obuze la Reșița – proiectile pentru Ucraina)
****