fbpx

11 noiembrie, 2024

La Caragele, unde au fost estimate cele mai mari rezerve de gaze naturale onshore din România, va fi pusă luni în funcţiune Sonda 55, Damianca, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Vă pot spune, în premieră, că directorul general de la Romgaz, domnul Răzvan Popescu este, astăzi, la Caragele, unde se va pune în funcţiune Sonda 55, Damianca. (…) De altfel, creşterea producţiei Romgaz, şi felicit compania pentru asta, este datorată creşterii producţiei la Caragele. Este un program de investiţii de peste un miliard de lei. Acolo aşteptăm veşti şi mai bune în perioada imediat următoare”, a declarat ministrul Burduja, la Forumul Gazelor Naturale, organizat de Financial Intelligence.

Ministrul nu a oferit mai multe informații, explicând că Romgaz este o companie listată, astfel încât există restricții în privința comunicării. „Cert este că dacă avem gaze pe uscat, cu siguranţă trebuie să le exploatăm şi cu siguranţă aşteptăm cu toţii exploatarea gazelor din Marea Neagră, un proiect care este în grafic. Cele mai multe contracte, cred că peste 95-98% au fost deja semnate şi avem graficul de proiect în bună ordine”, a  precizat Burduja.

La Caragele, cele mai mari zăcăminte onshore


Rezervele de la Caragele, Buzău, au fost estimate la circa 30 de miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă de trei ori consumul național anual al României.

Zăcământul este în exploatare din 2009, însă rezervele consistente se află la mare adâncime și vor fi extrase abia de acum încolo.

Producția de la Caragele a reprezentat în 2021 aproximativ 7,5% din producția totală de gaze naturale şi 84% din producţia totală de condensat înregistrată de Romgaz, fiind al doilea zăcământ din portofoliul Romgaz, ca pondere.

Producția totală de hidrocarburi a Romgaz a atins 23,8 milioane de barili echivalent petrol în primele nouă luni din acest an, în creștere cu 4,7% comparativ cu primele nouă luni din anul precedent, conform datelor companiei.

Producția de gaze naturale a crescut cu 4,4%, până la 3,67 miliarde de metri cubi, iar producția de condensat cu 54%, la 25.400 de tone.

(Citește și: Romgaz, prima emisiune de obligațiuni pe piețele internaționale: 500 de milioane de euro la 4,77%)


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: