5 octombrie, 2023

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit joi în Spania pentru o participare neanunțată la summit-ul Comunității Politice Europene, anunță CNN.

„Obiectivul nostru comun este de a asigura securitatea și stabilitatea casei noastre europene comune”, a transmis Volodimir Zelenski pentru a-și anunța sosirea în orașul Granada.

„Lucrăm împreună cu partenerii la consolidarea arhitecturii europene de securitate, în special a securității regionale”, adăugând că Ucraina va acorda, de asemenea, „o atenție deosebită” regiunii Mării Negre, alături de „eforturile comune pentru a consolida securitatea alimentară globală și libertatea de navigație”.


Președintele Ucrainei a vorbit, de asemenea, despre accentul pus de Kiev pe consolidarea apărării antiaeriene a țării în apropierea iernii. „Am pus deja bazele unor noi acorduri cu partenerii și așteptăm cu nerăbdare aprobarea și punerea lor în aplicare”, a declarat Zelenski.

Îngrijorări legate de perspectiva aderării Ucrainei alimentate de fostul președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker

Prezența lui Volodimir Zelenski la Granada era esențială în condițiile în care președintele francez Emmanuel Macron va folosi summit-ul pentru convinge țările să accepte o expansiune istorică, care ar integra Ucraina lovită de război și alte câteva țări candidate în UE. O perspectivă care îngrijorează unele state europene.

Nemulțumiții au căpătat curaj după ce fostul președinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a criticat posibilitatea aderării Ucrainei la UE, spunând că țara este extrem de „coruptă”.

„Oricine a avut vreo legătură cu Ucraina știe că aceasta este o țară coruptă la toate nivelurile societății. În ciuda eforturilor sale, nu este pregătită pentru aderare; are nevoie de procese masive de reformă internă”, a spus Juncker în timpul unui interviu cu publicația germană Augsburger Allgemeine, publicat joi.


Dincolo de chestiunea cheie a aderării la UE pentru Ucraina, întâlnirile informale vor fi dominate de discuții diplomatice cu mize mari despre alte conflicte din curtea Europei: criza umanitară din enclava Nagorno-Karabah și tensiunile crescânde dintre Serbia și Kosovo.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: