17 iunie, 2023

Este probabil ca Jens Stoltenberg să fie rugat să rămână secretar general al NATO pentru încă un an, anunță Reuters, citând două surse familiarizate cu discuțiile legate de alegerea unui nou secretar general al Alianței.

Prelungirea mandatului lui Jens Stoltenberg este vehiculată sâmbătă și de Politico, care anunță conturarea ideii că schimbarea lui Jens Stoltenberg ar putea să coincidă cu schimbarea garniturii de conducere a UE după alegerile europarlamentare de anul viitor.

Aliații nu au ajuns la consens în privința înlocuitorului

Jens Stoltenberg, un norvegian care a petrecut nouă ani în postul de secretar general NATO și urmează să plece din post la sfârșitul lunii septembrie, când i se termină mandatul, are un sprijin larg în rândul alianței și continuă să fie un lider eficient, afirmă una dintre sursele Reuters.


„Administrația Biden vine cu ideea ca Stoltenberg să rămână încă un an. Se pare că în acest moment nu există un consens în cadrul alianței cu privire la înlocuitorul său”, a spus și un oficial american.

Șansele ca Jens Stoltenberg să fie rugat să-și prelungească mandatul pentru a patra oară au crescut pe măsură ce summit-ul de la Vilnius se apropie și punctele de pe agendă încă nu sunt lămurite.

(Citește și: ”Miniștrii apărării NATO nu au ajuns la un acord pe planurile de răspuns la un atac al Rusiei”)

Secretarul general al NATO, oricine ar fi acesta, se confruntă cu două provocări: aceea de a menține aliații uniți în sprijinirea Ucrainei, în paralel să ferească Alianța de orice escaladare care o poate atrage într-un război direct cu Rusia.

Candidați puternici din Marea Britanie și Danemarca

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat săptămâna trecută că i-ar plăcea postul. Dar unele guverne fac eforturi pentru a numi o primă femeie secretar general NATO. Candiatul cel mai serios este prim-ministrul danez Mette Frederiksen.


Mette Frederiksen s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden la Washington la începutul acestei luni, înainte ca Jens Stoltenberg să viziteze Casa Albă, săptămâna aceasta, pentru discuții cu Joe Biden.

(Citește și: ”Premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, intră direct în fruntea listei de candidați la șefia NATO”)

Oficialii americani cred că există o gamă largă de candidați diferiți și că Joe Biden îi consideră foarte bine pregătiți pe toți aceștia, inclusiv pe prim-ministrul Danemarcei, afirmă Reuters.

Joe Biden mai este însă convins că Jens Stoltenberg a făcut o treabă extraordinară într-o perioadă dificilă, o viziune susținută de mulți alți aliați.

NATO și UE împreună, în sfârșit

Aliații NATO iau în considerare foarte serios posibilitatea de a prelungi din nou mandatul lui Jens Stoltenberg până la summit-ul alianței de la Washington de anul viitor, afirmă și surse Politico.

Desigur, mutarea le-ar oferi liderilor mai mult timp pentru a găsi un succesor. Dar ar împinge decizia într-un an electoral pentru UE, când se vor duce lupte politice legate de numiri în fruntea principalelor instituții ale UE (Comisie, Parlament, Consiliu) pentru următorii cinci ani.

Asemenea numirii secretarului general NATO (funcție atribuită întotdeauna unui european) alegerea conducerilor instituțiilor UE necesită un act de echilibrare geopolitică.

Prin prelungirea mandatului de secretar general NATO cu un an, statele membre UE ar avea de distribuit patru poziții de top, ceea ce ar putea ușura negocierile, permițând țărilor să susțină un candidat la NATO, de exemplu, în schimbul instalării candidatului lor preferat în fruntea Comisiei Europene.

Viitorul lui Jens Stoltenberg se decide în următoarele săptămâni

În orice caz, un lucru este cert: dacă NATO nu ajunge la consens în chestiunea înlocuitorului lui Jens Stoltenberg în următoarele câteva săptămâni, șeful alianței este probabil să rămână în funcție încă un an, afirmă sursele Politico.

Jens Stoltenberg a insistat în mod repetat că nu vrea să rămână în funcție după septembrie. Cu toate astea, el este întrebat la fiecare apariție publică despre viitorul său și răspunsurile sale au căpătat deja o nuanță comică.

De ce aliații nu ajung la consens

În ultimele săptămâni, aliații s-au străduit să ajungă la un consens în jurul oricăruia dintre candidații principali pentru a-l înlocui pe Stoltenberg, inclusiv premierul danez Mette Frederiksen și secretarul britanic al Apărării Ben Wallace.

Indecizia provine din lista foarte lungă de preferințe: multe capitale își doresc un fost șef de guvern – cineva cu statura și experiența de a naviga în politica transatlantică, mai ales dacă în SUA va fi ales un președinte izolaționist.

Un număr de capitale preferă o femeie. Pentru alții este important ca următorul șef să vină dintr-o țară care se gândește serios la cheltuielile cu apărarea.

În plus, cu războiul cîn derulare pe continent, slujba a devenit foarte sensibilă – următorul secretar general trebuie să fie cineva acceptabil de ferm, dar și suficient de rece în luarea deciziilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. nu va faceti griji; daca nu va accepta, KWI e gata sa sara pe functia asta… sper sa ne apere D-zeu de KWI si sper ca d-l Stoltenberg sa accepte !!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. nu va faceti griji; daca nu va accepta, KWI e gata sa sara pe functia asta… sper sa ne apere D-zeu de KWI si sper ca d-l Stoltenberg sa accepte !!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: