dobândă fixă sau dobândă variabilă la bancă

26 mai, 2023

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind participarea României la majorarea de capital a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, relatează Agerpres.

„Se aprobă majorarea capitalului deţinut de România în calitate de membru la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei cu 46.490.000 euro în conformitate cu prevederile Rezoluţiei Consiliului Guvernatorilor nr. 463/2022 privind majorarea capitalului băncii”, prevede legea.

Valoarea capitalului vărsat este de 13.128.776 euro şi se achită începând cu anul 2023, prin virament bancar în euro, anual, în tranşe egale, până la data de 31 decembrie 2026.


„Plata capitalului vărsat în conformitate cu prevederile Rezoluţiei Consiliului Guvernatorilor nr. 463/2022 privind majorarea capitalului băncii se asigură anual de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor”, mai prevede actul normativ.

România are trei proiecte aflate în faza de implementare, cu finanțare asigurată de BDCE, în valoare netă de 670 de milioane de euro privind reabilitarea patrimoniului construit şi modernizarea unor clădiri culturale din România. Printre acestea, se numără Teatrul Naţional Bucureşti, Palatul Culturii din Iaşi, Biblioteca Naţională a României, Palatul Regal din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României,Teatrul Național și Opera din Cluj-Napoca, Vila „Florica” de la Ștefănești.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) este o bancă de dezvoltare multilaterală cu un mandat exclusiv social, înființată în 1956 pentru ajutorarea refugiaților din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

În prezent, misiunea BDCE este de a promova coeziunea socială în Europa, definită ca fiind „capacitatea unei societăți de a asigura bunăstarea tuturor membrilor săi, minimizând disparitățile și evitând marginalizarea”.


BDCE își urmărește misiunea prin finanțarea investițiilor sociale și a proiectelor care deservesc persoanele vulnerabile, pe trei direcții de acțiune:

  • Investiția în oameni și îmbunătățirea capitalului uman;
  • Promovarea unor medii de viață incluzive și rezistente;
  • Sprijinirea locurilor de muncă și a incluziunii economice și financiare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: